Kieruję do was następujące pytania, ponieważ sam nie mogę dotrzeć do właściwej odpowiedzi. Jeśli ktokolwiek będzie tak miły i mi pomoże lub skoryguje mój tok myślenia to będę mu dozgonnie wdzięczny.
Otóż:
Otrzymać mam chlorek tert butylu i otrzymuje go w wyniku działania kwasem solnym (HCl) na alkohol tert butylowy.
Więc:
1.Wg mnie jest to mechanizm reakcji odpowiadający mechanizmowi Sn1, ponieważ kinetyka procesu zależy od 1 etapu, a mianowicie tworzenia się karbokationu. Czy jest to wystarczające uzasadnienie tego, że taki mechanizm tam występuje czy o czymś zapominam?
2.Po rozdzieleniu mieszaniny w rozdzielaczu przemywam wodą, potem wodorowęglanem sodu i jeszcze później dodaję bezwodnego chlorku wapnia. Otóż wiem, że chlorek wapnia stosuję w celu wysuszenia, ale po co stosuję wodę, a potem wodorowęglan sodu?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
18 kwi 2010, o 16:52
curian
2. NaHCO3 - aby zneutralizować resztki kwasu
Woda- strzelam - żeby wymyć syfy rozpuszczone w chlorku t-butylu, które są również rozpuszczalne w wodzie?
18 kwi 2010, o 18:48
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Z pewnością trzeba odmyć HCl i nieprzereagowany t-BuOH, który jest z wodą mieszalny w każdym stosunku, a t-BuCl źle się w niej rozpuszcza.
Uzasadnieniem do mech. Sn1 jest to co już napisałeś plus, że tworzący się karbokation jest dobrze stabilizowany, bo jest trzeciorzędowy, a zawada przestrzenna praktycznie uniemożliwia atak zgodny z mech. Sn2.
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 20 gości