Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Azydki Ba i lantanowców 
Autor Wiadomość
**

Post Azydki Ba i lantanowców
Witam,

strasznie ubogo w internecie na ten temat, w książce Wandy Brzyskiej "lantanowce i aktynowce" nic nie ma.

chciałbym się dowiedzieć jak najwięcej nt. azydków lantanowców, szczególnie

-rozpuszczalność w wodzie
-czy rozkładają się do metalicznych lantanowców
-jak przebiega proces rozkładu - jest kontrolowany jak NaN3 czy wybuchowy jak Pb(N3)2 ?

oraz Ba(N3)
-jak bardzo jest wybuchowy, w porównaniu np. do azydku sodu i ołowiu
-jak się go otrzymuje , szczególnie interesuje mnie synteza z NaN3

bardzo wdzięczny będę za wszelką literaturę i pomoc

17 kwi 2010, o 12:55
Nauczyciel

http://www.chemicalbook.com/ChemicalPro ... 164703.htm
http://msds.chem.ox.ac.uk/BA/barium_azide.html
a nawet
http://www.ecplaza.net/tradeleads/selle ... azide.html ;)

Dowiadujemy się, że jest rozpuszczalny w wodzie, wybuchowy i ma niską temp. topnienia. Ew. synteza myślę tylko poprzez HN3 i Ba(OH)2 (trudno znaleźć rozsądną trudnorozpuszczalną sól sodu). Już samo zakwaszanie r-ru azydków mi się nie podoba. Destylacja bez ścisłych zabezpieczeń to samobójstwo. Przy okazji HN3 jest wybuchowy.

N3(-) jest pseudohalogenem, więc spodziewałbym się w miarę dobrej rozpuszczalności soli lantanowców.

Nie czytałem, żeby lantanowce, czy bar były szczególnie podatne do tworzenia azotków, więc raczej rozkład prowadzi do czystego metalu (bez dost. powietrza). Sam nie wiem, czy to dobry pomysł. Zabawa z azydkami jest niebezpieczna, a i efekt może być niezadowalający.

17 kwi 2010, o 15:46
**

dzięki za info, jeśli chodzi o Ba(N3)2 to do info na jego temat dotarłem wcześniej interesowała mnie raczej synteza i miałem nadzieję że uda się to zrobić BEZ HN3, pośrednio przez Pb(N3)2 czy jakoś inaczej...

obawiam się że lantanowce wykazują duże powinowactwo względem azotu, bezpośrednia synteza azotków z metalicznych lantanowców zachodzi w temperaturze 900*C względnie niskiej jak się mi zdaje, powinowactwo jest na tyle duże że przy ogrzewaniu na powietrzu powstaje mieszanina tlenków i azotków

dosyć ciekawe może być otrzymywanie lantanowców przez redukcję siarczków które łatwo się otrzymuje przez działanie CS2 na tlenki jednak mnie interesuje szczególnie rozkład azydków myślałem o rozkładzie roztworu tychże w rozpuszczalniku organicznym takim jak DMSO, gdyby udało się otrzymać Ba(N3)2 sprawa byłaby dużo prostsza może ktoś dysponuje jakąś sensowną preparatyką bez obsługi gazowego HN3 ?

17 kwi 2010, o 16:07

Ksylenowy r-r azotowodoru+wodny r-r wodorotlenku baru. Łatwo się go otrzymuje(Bochwic), jest dość bezpieczny, no i izolacja produktu jest dość prosta.

18 kwi 2010, o 08:27
**

powiedzmy że ostatnio wymyśliłem metodę na otrzymanie tego świństwa, wprawdzie wydajność nie jest duża ale dostępność azydku baru jest znikoma a cena wysoka

dane :

rozpuszczalność Ba(ClO4)2 g/100ml
0*C : 239
20*C : 339
100*C : 653

rozpuszczalność NaN3 g/100ml
0*C : 39
20*C : 40

rozpuszczalność Ba(N3)2 g/100ml
0*C : 12.5
20*C : 17

Więc, na oko rzecz biorąc, bierzemy 20g NaN3, 10g Ba(ClO4)2, 50ml H2O o temp=99*C i rozpuszczamy a potem do lodówy i powinien wykrystalizować się w pewnym stopniu Ba(N3)2.

jeśli ktoś jest w stanie ująć to jakoś ilościowo w obliczenia byłbym zobowiązany bo nie mam pojęcia jak liczy się takie rzeczy

21 kwi 2010, o 21:45
**

miało być 100g Ba(ClO4)2 zero mi uciekło, pardon, a to zmienia sens postu.

21 kwi 2010, o 21:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]