Siemka znalazłem temat o militariach. Dlatego pomyślałem, że dodanie tego tematu jest jak najbardziej dobrym pomysłem.
Otóż, wiele osób zapewne słyszało o świetnym paintballu. Jest to faktycznie fajna gra ale... kosztuje wiele.
Airsoft (AirSoftGun - ASG) powstał w Japonii do treningu żołnierzy. Jest starszym bratem paintballa. Wiele osób myli airsoft z zabawkami z odpustu. A jest to różnica. ASG kosztuje mniej, przede wszystkim pod względem naboi - paintball wykorzystuje specjalną amunicję z farbą. W przypadku airsoftu są to zazwyczaj białe, bezszwowe, 6mm kulki plastikowe.
Amunicja to jedna rzecz, ale po jakiego komuś amunicja jak nie ma karabinu?
Paintball używa karabinków które są przystosowane do gry i działania. W ASG karabinki są przystosowane równie dobrze, ale są jednocześnie oddanymi replikami. Jest prawie każda broń, od Glocka 18 przez M4A1 nawet do M249. Repliki są wykonane jak oryginały, więc często nawet WOJSKOWI mylą repliki z prawdziwą bronią;
Cytat ze strony
www.sklep.airsoftguns.pl : "60-letni mężczyzna uronił łzy: Z identycznego strzelałem na wojnie! Nawet waga taka sama!"
Innym cytatem jest krótka historia jednego z graczy:
"Anulować misję! Ewakuować całą załogę!"
.Darł się porucznik, nim nie dostał strzału w plecy. Gonili nas.
"No panienki! Koniec zabawy!"
Na zewnątrz grzmiało. Padał deszcz, wlatując przez okiennice piwnicy. Byłem cały mokry i zziębnięty.
"Poruczniku! Gdzie idziemy? Nic nie widać!"
Nie mieliśmy szans. Biegaliśmy z latarkami po ciemnych piwnicach opuszczonej szkoły w Karsznicach. Byli dobrzy.
Byli po prostu cholernie dobrzy.
"Idźcie w przeciwny narożnik sali! Ja tu zostaję."
Zrozumieli od razu co mam na myśli. Będą tu lada moment. Weźmiemy ich w krzyżowy ogień.
Andrzej został ze mną. "Zginął" za mnie. Dzięki niemu wygraliśmy. Był moją ludzką tarczą.
Padali jak muchy, gdy odpaliłem mojego kałasznikowa AK 47. Ścinałem ich z nóg, jeden po drugim, ogniem ciągłym.
Andrzej mnie osłaniał. Obrywał raz po raz. Z drugiej strony nasi kontynuowali dzieło zniszczenia.
Cisza.
Zostałem sam. Ciemna piwnica opuszczonej szkoły.
23 martwych.
Wygrałem, jako ostatni reprezentant mojej drużyny. A w moim ręku kałasznikow AK 47 z pustym magazynkiem.
Na zewnątrz przestał padać deszcz. Pojawiły się pierwsze promyki słońca.
Koledzy zaczęli wstawać. Gratulowali. Razem sie cieszyliśmy z udanej walki.
W airsofcie wyróżniamy 3 typy replik:
-Elektryczne (AEG)
Działają napędzane przez silnik wewnątrz repliki, znajdujący się w tak zwanym "Gearboxie". Gearbox to zespół zębatek, które z kolei napędzają tłok, który wypycha amunicję. AEGi są najczęściej spotykanymi replikami.
-Sprężynowe
Jeśli decydujesz się na sprężynówkę, najlepiej jeśli jest to shotgun lub sniperka. Głupio wygląda jak latasz z M4 po lesie i za każdym strzałem przeładowujesz.
-Gazowe
Najsilniejsze, najdroższe. Ciężko nimi celować. Są to głównie snajperskie, pistolety a często karabiny i pistolety maszynowe, które zazwyczaj posiadają system GBB (GasBlowBack). GasBlowBack polega na użyciu przez replikę części gazu do przemieszczenia się zamka repliki jak w orginale (nie wyrzuca jednak łusek, zazwyczaj). System ten jest często stosowany w replikach elektrycznych, jednak nazywa się już EBB (electricBlowBack).
Cena rozpoczęcia zabawy to średnio 300-1000zł
dla zwiększenia realizmu rozgrywki nierzadko używa się mundurów polowych, kamizelek taktycznych i innego oporządzenia taktycznego.
JEŚLI CHCESZ ZACZĄĆ GRAĆ W AIRSOFT - PAMIĘTAJ:
-Nie wydawaj mniej niż 300zł na replikę
-dokup magazynki - hi-cap (pojemność do 500kul) mid-cap (do ok. 200kul) low-cap lub real cap (do 70kul lub o poj. prawdziwego)
-PAMIĘTAJ O OKULARACH OCHRONNYCH - Kulka z profesjonalnej repliki może cię pozbawić oka!
-Ubieraj kominiarkę lub maskę ochronną - zęby rosną tylko 2 razy!
Po dostaniu kulką pada się na ziemię lub daje sygnał dźwiekowy, zazwyczaj krzyknięciem: "dostałem!"
Ślad jest jak po ugryzieniu komara. Sport nie jest groźny, chyba że dasz mu na to szansę.
Dobra replika ma zasięg ok. 40m - 60m
Jeśli moc repliki nie jest podana w jednostce FPS nie jest warta uwagi!
Jeśli chcesz zakupić, podaję kilka linków:
www.taiwangun.com - tak zwani "Krakmani"
www.sklep.airsoftguns.pl
www.zbrojownia.com.pl - dobry serwis. polecam
Jeśli czytasz dalej, mam nadzieję że następna rzecz cię zainteresuje
Jeśli jesteś HARDCORE'M polecam ci MilSim. Są to rozgrywki asg trwające nierzadko 48h. Trafienie w takich warunkach jest szokiem. Dlatego każdemu graczowi przysługuje pomoc sanitariusza. MOŻE ON JEDNAK UDZIELIĆ POMOCY TYLKO RAZ!
Za drugim trafieniem gracz wypada z gry
Łoł ale mnie łapki bolą
mam nadzieje że pomogłem