Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Analiza za pomoca elektrody jonoselektywnej i odniesienia 
Autor Wiadomość
@MODERATOR

Post Analiza za pomoca elektrody jonoselektywnej i odniesienia
Witam was,
dzisiaj mam kolejny problem natury technicznej :)
a dokladniej

jak zmontowac aparature do miareczkowania roztworu zawierajacego chlorki za pomoca 2 elektrod jednej odniesienia, drugiej jonoselektywnej

posiadam tak:
pHmater Elmetron CPC-401
Obrazek
posiada on 2 zlacza BNC-50 jedno do podpiecia elektrody pH czy tez redoks drugie do podpiecia naczynka konduktometrycznego
jeno chicnch jedno do podpiecia termometru

ma on mozliwosc pomiaru mV wiec sadze ze SEM zespolu ogniw tez ;)

elektrody
- chlorosrebrowa elektroda odniesieniaz podwojnym plaszczem (DJR) - z jakas dziwna wtyczka - ktora mozna latwo zdemontowac
- elektroda jonoselektywna - srebrowo-siarczkowa z wtyczka BNC-50

i nie mam pojecia jak to podpiac aby dzialalo - obawiam sie ze bedzie mi potrzebne inne urzadzenie np. jakis woltomierz

20 lis 2008, o 15:40

Trochę czasu minęło, więc może sam już miałeś podobne przemyślenia. Moim zdaniem, czysto teoretycznym, powinieneś obie elektrody podłączyć do jednego wtyku BNC (wtyk BNC jest przecież dwubiegunowy, a elektrody jednobiegunowe) i stworzyć sobie "elektrodę kombinowaną" na wzór pH-metrycznej. I taką elektrodę kombinowaną podłączyć do gniazda BNC przeznaczonego dla elektrody szklanej do pomiaru pH. Ustawić aparat na pomiar mV i zależnie od podłączenia elektrod we wtyku BNC będziesz miał odczyt z "+" lub z "-"

25 lis 2008, o 09:07
@MODERATOR

myslalem o tym - tylko poki co nie wiem jak to fizycznie wykonac :)

poki co mam zamiar zrobic sobie przejsciowke: BNC-> banan
i pozniej wpiac sie elektrodami do miernika uniwersalnego jedna do powiedzmy plusa druga do powiedzmy minusa i w ten sposob smierzyc SEM

25 lis 2008, o 11:14
@MODERATOR

dokladnie zrobilem sobie tak, ze elektrode srebrowo-siarczkowa podpielem wtykiem BNC do pH-metru, natoiast elektrode odniesienia za pomoca "żabki" podpielem do obudowy (masy) wtyczki BNC z elektrody srebrowo-siarczkowej

porownalem wyniki tak otrzymane z wynikami otrzymanymi za pomoca elektronicznego woltomierza do ktorego wpielem sie elektrodami w ten sposob, ze zrobilem sobie przejsciowke z BNC na banana w elektrodzie srebrowo-siarczkowej i podpielem do jednego biegunu woltomierza, a w drugi biegun woltomierza podpielem elektrode odniesienia - zakres pomiarowy 2000mV i wszytko ladnie smiga ;]

co prawda roznica miedzy jednym a drugim pomiarem na tym samym roztworze, bez wyjmowania elektrod rozni sie o okolo 6mV, ale sadze ze jest to wina kalibracji miernikow - zreszta i tak pewnie bede rysowal krzywe kalibracyjne przed pomiarem :)

uff no trwalo to troche :) - kompletacja, wykonanie, zalanie elektrody odniesienia elektrolitami etc. ale chyba juz niedlugo wszytko bedzie "cacy" :)

2 sty 2009, o 09:29
@MODERATOR

jak by sie komus przydalo to w linku ponizej zamiescilem swoje opracowanie wynikow dotyczacych testowania elektrod przy analizie chlorkow :)

http://rapidshare.com/files/181440657/p ... w.pdf.html

9 sty 2009, o 18:39
@MODERATOR

Od ostatniegoc zasu trochę się więcej dowiedziałem i więcej widziałem
dlatego też taka uwaga:

przy tego typu elementach pomiarowych, należy unikać lutowania, a przedewszytkim lutowania z użyciem topników, najlepiej wszystko zaciskać, bo tworzą się ogniwa (podczas lutowania z topnikiem) i pomiar może być dość poważnie zakłucony :(

A przy okazji dziś przypadkem znalazłem coś takiego:
Obrazek
W skrócie: adapter banan + BNC -> BNC :)
czyli dokładnie to co kiedyś szukałem :P
Jak by ktoś potrzebował to Hydromet oferuje to cacko: pod nazwą Adapter A-01 i w cenie: 36 zł

26 kwi 2010, o 09:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]