HCl do lutowania
Na działce znalazłem HCl do lutowania... Czym się on różni od zwykłego HCl?? :> Bo mój tata mówił że nie jest on czysty tylko taki specjalny jakiś przepalony coś tam coś tam.... do lutowania powierzchni ocynkowanych itd. Więc czym się różni i jak go oczyścić? ;]
chociaż nie jestem pewien że nie jest po prostu techniczny czy coś...
4 maja 2010, o 18:20
Akryl
Dołączył(a): 8 gru 2006, o 18:27 Posty: 211 Lokalizacja: Szczecinek
A do czego Ci ten HCl potrzebny-do lutowania czy do chemii domowej? Jest to HCl do lutowania to pewnie będzie czystości technicznej-najniższa cena, a jakość tu nie za bardzo będzie grać role.
Tylko jak go chcesz używać do doświadczeń to uważaj-do lutowania to może zawierać pewne ilości chlorku cynku (chyba że jesteś pewny że to tylko r-r HCl). Ieszaniny kwasu i chlorku stosuje się podajże jako nawet najlepszy topnik do lutowania lutem cynowo-ołowiowym, więc jest jakieś prawdopodobieństwo że będzie zanieczyszczony tymże chlorkiem.
4 maja 2010, o 18:40
maciekrz13
no do chemii aha... no to może właśnie tak może być ;] dzieki
4 maja 2010, o 18:46
raymundo
@MODERATOR
Kiedyś (no teraz też ale już nie tak oficjalnie) do lutowania używało się roztworu uzyskiwanego przez roztworzenie w HCl'u blachy cynkowej co gwarantowało lepszą przyczepność lutu do lutowanego przedmiotu. Prawdziwi blacharze do dzisiaj wgniecenia lutują- po usunięciu lakieru smarują wgniecenie takim właśnie roztworem po czym zalewają stopem cynowo-ołowiowym.
Więc dowiedz się czy ojciec roztwarzał w tym już blachę czy zostawił czysty kwas.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości