Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
HCl do lutowania 
Autor Wiadomość

Post HCl do lutowania
Na działce znalazłem HCl do lutowania... Czym się on różni od zwykłego HCl?? :> Bo mój tata mówił że nie jest on czysty tylko taki specjalny jakiś przepalony coś tam coś tam.... do lutowania powierzchni ocynkowanych itd. Więc czym się różni i jak go oczyścić? ;]

chociaż nie jestem pewien że nie jest po prostu techniczny czy coś...

4 maja 2010, o 18:20

A do czego Ci ten HCl potrzebny-do lutowania czy do chemii domowej? Jest to HCl do lutowania to pewnie będzie czystości technicznej-najniższa cena, a jakość tu nie za bardzo będzie grać role.
Tylko jak go chcesz używać do doświadczeń to uważaj-do lutowania to może zawierać pewne ilości chlorku cynku (chyba że jesteś pewny że to tylko r-r HCl). Ieszaniny kwasu i chlorku stosuje się podajże jako nawet najlepszy topnik do lutowania lutem cynowo-ołowiowym, więc jest jakieś prawdopodobieństwo że będzie zanieczyszczony tymże chlorkiem.

4 maja 2010, o 18:40

no do chemii :P aha... no to może właśnie tak może być ;] dzieki :)

4 maja 2010, o 18:46
@MODERATOR

Kiedyś (no teraz też ale już nie tak oficjalnie) do lutowania używało się roztworu uzyskiwanego przez roztworzenie w HCl'u blachy cynkowej co gwarantowało lepszą przyczepność lutu do lutowanego przedmiotu. Prawdziwi blacharze do dzisiaj wgniecenia lutują- po usunięciu lakieru smarują wgniecenie takim właśnie roztworem po czym zalewają stopem cynowo-ołowiowym.
Więc dowiedz się czy ojciec roztwarzał w tym już blachę czy zostawił czysty kwas.

4 maja 2010, o 19:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]