Chciałbym zapytac Was jak zachowa sie fluorosceina zmieszana z samochodowyn płynem chlodniczym. Plyn taki bazuje na glikolu. Glownie to czy:
1) zmiesza sie z plynem chlodniczym?
2) nie zniszczy gumowych rurek, chlodnicy (czesci aluminiowych),
3) ile potrzebowalbym tego srodka na ~5l plynu chlodniczego aby widoczny byl efekt fluoroscencji?
Pytanie zasadnicze, czy fluorosceine moge gdzies kupic?
Chodzi mi o wykrycie potencjalnych nieszczelnosci w ukladzie chlodzenia samochodu za pomoca lmapy UV oraz wlasnie fluorosceiny.
Pozdrawiam
7 maja 2010, o 13:51
Mki
Dołączył(a): 20 sty 2009, o 13:07 Posty: 488 Lokalizacja: Katowice
Fluoresceina nie rozpuszcza się tak dobrze jak azotan potasu (w H2O, rzecz jasna), ale nawet minimalne stężenia bardzo dobrze świecą w ultrafiolecie. Fluoresceinę poszukaj w dziale Sklep (nic nie mówię, ale Eko chyba ma...). Sądzę, że na 5 litrów spokojnie wystarczy Ci kilka gramów (5? 6?), a to może być nawet za dużo. Nie powinna zniszczyć żadnych elementów budowy chłodnicy, zwłaszcza w tak niskim stężeniu. Wracając do rozpuszczalności, nie mam pojęcia jak fluoresceina rozpuszcza się w glikolu, ale jeżeli w tym płynie znajdują się - nawet niewielkie - ilości wody, to spokojnie się ładnie rozpuści.
_________________ Zbijcie mnie jak znowu zacznę gadać głupoty
7 maja 2010, o 15:22
raymundo
@MODERATOR
No tylko fluoresceina ma pożądane przez Ciebie właściwości w środowisku zasadowym a jak dosypiesz tam NaOH to raczej nie widzę tego w aluminiowej instalacji.
Cytuj:
Sądzę, że na 5 litrów spokojnie wystarczy Ci kilka gramów (5? 6?)
No chyba nie. Fluoresceina świeci w UV już w stężeniach mniejszych od 0,0001% dając 5g/5l masz stężenie 0,1%.
Cytuj:
ale jeżeli w tym płynie znajdują się - nawet niewielkie - ilości wody,
Przecież do takiego płynu nie wpakują 100% glikolu, jest go tam max 70% (płyny zimowe) prawie cała reszta- woda.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości