Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Czerwień metylowa- czystość?? 
Autor Wiadomość

Post Czerwień metylowa- czystość??
Witam,

orientuje sie ktos moze jaka czystosc ma czerwien metylowa zakupiona w POCH jako "wskaznik"?? Widnieje tam jeszcze osobno "czerwien metylowa-czysta" wiec ta napewno jest najlepsza, jednak ja zamowilam wskaznik i zastanawiam sie jak bardzo moze sie ona roznic temp topnienia od czystej czerwieni?? Czy orientuje sie ktoś w tej dziedzinie lub moglby sprawdzic?? Musze miec czerwien o tt nie wiecej niz o 10*C nizszej niz literaturowa, czy uwazacie ze taki "wskaznik" zmiesci sie w tym zakresie?? I czy ew. moge ja przekrystalizowac z toluenu??

10 maja 2010, o 15:48

"Czysty" będzie się mieścić w zakresie >95% barwnika.
Pytanie dodatkowe: czerwień masz w formie soli sodowej, wolnego kwasu, czy chlorowodorku? Miej na uwadze, że każda z tych form ma inną temp. topnienia i będzie krystalizować z innych rozpuszczalników. Poza tym po co Ci super czysty wskaźnik pH? nawet przy 50% zanieczyszczeń będzie spełniał swoje zadanie

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

10 maja 2010, o 22:26

No niestety musze miec ta czerwien bo mialam ja otrzymac na laboratorium a mi nie wyszla :? Kupiam czerwien na ktorej jest napisane, ze to czerwien metylowa i wzor czerwieni C15H15N3O2 wiec domniemam ze chlorek czy sol sodowa to nie jest. Martwi mnie tylko ta czystosc, czy podczas badania temp topnienia nie wyjdzie zbyt mala przez to ze to wlasnie jest wskaznik a nie CZYSTA czerwien. Stad moje pytanie i watpliwosci, bo nie mam pojecia w jakim stopniu to, ze to wskaznik, moze wplynac na temp. topnienia.

Swoja droga tak rozmyslajac dlaczego nie wyszla mi ta czerwien metylowa to mysle ze moze wlasnie sol sodowa mi wyszla, bo w temp 181*C nie topilo sie tylko weglilo :szok:

10 maja 2010, o 22:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]