Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Czarny wąż 
Autor Wiadomość

Post Czarny wąż
Witam, dowiedziałem się niedawno o fajerwerku "Black Snake".

Tutaj jakiś filmik

Raczyłem poszukać czegoś o tym na internecie, ale nawet wikipedia mówi gdybająco:

Cytuj:
Sodium bicarbonate which produces carbon dioxide gas and sugar forming carbon containing ash, are common chemicals used for this kind of firework. Other sources report the contents as "a nitrated mixture of linseed oil and naphthalenes

A przepisów też nie mogłem znaleźć(na forum tylko te faraona węże) ^^'
Co trzeba dodać do sody oczyszczonej i cukru?
Bo z znitrowaną mieszanką oleju będzie trudno ; - p

Zatem tak:
1)Cukier oczywiście musi się zwęglać.
2)Na2CO3/NaHCO3 po podpaleniu z czymś reaguje.

14 maja 2010, o 01:10

Widziałem kiedyś coś w tym stylu na jakimś filmiku z pokazu chemicznego w jakiejś szkole(W Polsce). Tam to było zrobione w ten sposób, że typiara usypała kopiec z cukru zmieszanego z sodą oczyszczoną, na brzegi kopca nalała denaturat tak żeby sam środek pozostał w miarę suchy i podpaliła. Efekt był oczywiście o wiele gorszy, ale po pewnym czasie urósł chyba z metrowy grzyb. Trzeba by pokombinować z mieszankami działającymi na podobnej zasadzie. Może węglan amonu byłby lepszy? dałby więcej gazów i objętość tego czegoś co powstaje była by większa. A zamiast denaturatu coś co ma większą temperaturę spalania. I może trochę jakiegoś utleniacza "do smaku". To wszystko w jakąś rurkę i metodą prób i błędów może podobny efekt udało by się uzyskać. Pozdro :wink:

14 maja 2010, o 13:33
Nauczyciel

Przypomina mi to mniej więcej doświadczenie polegające na zalaniu cukru stężonym H2SO4 - ze zlewki wypełza coś a'la czarny grzyb (po prostu węgiel) i bardzo się rozrasta, czemu towarzyszy dymienie i zapach spalenizny/karmelu.

14 maja 2010, o 16:23

A mi to coś z filmiku węża nie przypomina tylko zdezelowaną imitację psiej kupy z tym, że otrzymaną chemicznie ;)

19 maja 2010, o 03:06

hg(scn)2 poprzez ogrzanie wyjdzie waz. podajrze waz faraona zwany

14 lip 2011, o 21:17

Post Re;:
Tak jak napisał Pit, podobny efekt uzyskuje się poprzez usypanie kopca z cukru i sody oczyszczonej(nie pamiętam w jakich proporcjach) na popiole. Brzegi polewa się denaturatem i zapala. Popiół jest katalizatorem dla spalania cukru, a ten rozkłada sodę i rośnie taki wąż, z tym że o wiele wiele wolniej.

15 lip 2011, o 09:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]