Czy ktoś z was próbował nitrować pirogalol? Z jakim skutkiem? Najbardziej mnie interesuje czy zachował się jak zwykły wielo- ol czy jak np fenol.... Będę tego póbował boiście zainteresował mnie ten związek....
_________________ Jeśli masz 15 lat i myślisz że fajnie jest zrobić sobie w domu jakiś potężny materiał wybuchowy - to stań pierw twarzą do ściany i walnij w nią głową z całej siły, jak nie pomoże to wiedz że niebawem będziesz podcierać tyłek łokciem...
11 wrz 2010, o 08:57
wersal76
Dołączył(a): 15 sty 2008, o 23:07 Posty: 395 Lokalizacja: Białystok
hm
otrzymasz nitropirogallol o wzorze stukturalnym podanym niżej( wybaczz lecz w paicie mistrzem rysowania nie jestem
Załączniki:
nitropirogallol.png [ 6.99 KiB | Przeglądane 2182 razy ]
11 wrz 2010, o 18:51
analityk
@MODERATOR
wersal76: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pirogalol Nitrowanie pirogalolu - wydaje mi się, że nie będzie zbyt ciężkie ale chyba będzie powstawało dużo produktów utleniania. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.
Pozdrawiam
Analityk
To nie jest "nitropirogallol" to co narysowałeś wersal76, tylko 1,2,3-trimetoksy-5-nitrobenzen. A co do nitropirogallolu, to nazwa taka jest nieścisła, ponieważ grupe nitro możesz mieć w tej cząsteczce w dwóch różnych pozycjach.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 26 gości