rozkład termiczny cytrynianu sodu
Czy mógł by ktoś napisać coś sensownego o tym związku proszę? jestem ciekawy co powstaje z rozkładu termicznego (czy otrzymam z niego sód czy tylko jakiś np. Na2CO3)??
Wiem że rozkład termiczny występuje w temp. powyżej 230*C a samozapłon w temp. 345°C, więc trzeba uważać.
Chciałem otrzymać sód w jakiś prostszy sposób niż przez elektrolizę NaOH.
28 lip 2010, o 13:09
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2581 Lokalizacja: Krakow
myślisz, że Sękowski w swoich książkach by podawał elektrolizę stopionego NaOH, jako metodę na produkcję Na jeśli nie była by to metoda najprostsza ? Co nie zmienia faktu, że jest metodą trudną
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
28 lip 2010, o 14:13
Pit
Sodu w ten sposób na pewno nie otrzymasz tak jak zauważył kolega Sulik. Z Rozkładu otrzymasz CO2, H2O i wydaje mi się że Na2O. W praktyce pewnie zwęgli Ci się to podczas ogrzewania i nie otrzymasz czystego Na2O. Spróbuj rozłożyć ten związek, zbadaj pozostałości( rozpuść w wodzie, zbadaj odczyn) i daj znać co tam wyszło. Pozdro
28 lip 2010, o 17:26
maciekrz13
No dobra... dzieki
zrobię to jutro albo jakoś niedługo
28 lip 2010, o 18:28
Gbeyo
W zależności od intensywności ogrzewania otrzymasz albo węglan sodu (zanieczyszczony pewnie węglem, jak wspomniano wyżej - to przy niższych temperaturach), albo tlenek sodu (ale to wymaga naprawdę intensywnego grzania).
Ciekawie zachowują się niektóre cytryniany mieszane.
Pamiętam, że swego czasu na laborkach z materiałów specjalnych otrzymywaliśmy spinel manganowo-litowy z niedomiarem litu. Synteza biegła przez etap cytrynianu. Sam cytrynian był taki glutowaty jak miękka plastelina i za nic nie chciał oddać rozpuszczalnika. Następnie prażenie w tyglu i... dość gwałtowny rozkład egzotermiczny z wyfuknięciem zawartości na zewnątrz. Koleżanka nieco się poparzyła :-(
16 wrz 2010, o 23:16
maciekrz13
O! dzięki że mi przypomniałeś że mam to zrobić xD sam cytrynian sodu sobie zrobiłem już może w weekend to sprawdzę ;]
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości