Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
KSCN + kwas 
Autor Wiadomość

Post KSCN + kwas
Witam. Co się stanie, gdy do rodanku potasu doda się silnego kwasu np. siarkowego? Spotkałem się nawet z twierdzeniem, iż powstanie cyjanowodór ale nie wiem czy to prawda. Proszę o pomoc.

19 wrz 2010, o 13:09

H2SO4 + 2 KSCN -> K2SO4 + 2 HSCN

pl.wikipedia.org napisał(a):
Kwas rodanowodorowy (tiocyjanowy), HSCN – związek chemiczny z grupy kwasów beztlenowych. W stanie czystym jest bezbarwną, oleistą i niestabilną cieczą. Znany bardziej w postaci soli - rodanków (tiocyjanianów). Dysocjuje na anion tiocyjanowy (SCN−) i kation wodorowy. Kwas tiocyjanowy występuje w mieszaninie ze swoim tautomerem, kwasem izotiocyjanowym o wzorze HNCS (którego sole to izotiocyjaniany)[2].

Do do rozkładu do cyjanowodoru to nie mam pojęcia.

19 wrz 2010, o 13:23

Tylko HSCN jest nietrwały, a zwłaszcza w silnie kwaśnym środowisku i rozpada się na wiele różnych substancji, ostatecznie dając H2S, amoniak i CO2. Osobiście się nie zatrułem gdy wykonywałem takie doświadczenia parę lat temu, ale może miałem po prostu farta (doświadczenia na wolnym powietrzu).

Wiem, że z HNO3 reaguje bardzo gwałtownie, choć z pewnym opóźnieniem (od paru sekund do paru minut, czasem też od razu - zależy od dodatków, np. soli metali) wydzialając ogromne ilości NO2 i plując wokół zawartością.

forum biologiczno-chemiczne

19 wrz 2010, o 18:20

Cóż... zaryzykowałem i przeprowadziłem to doświadczenie pomimo etykiety z napisem o toksycznych gazach przy mieszaniu z kwasem. Dolałem kilka kropel H2SO4 do probówki z minimalną ilością KSCN.

Obserwacje:
Mieszanka zaczęła syczeć, zaczął wydzielać się gaz. Część mieszaniny soli i kwasu przyjęła żółte zabarwienie. Czuć było zapach zgniłych jaj.

Wnioski:
Powstał z całą pewnością siarkowodór.

Nie chciało mi się bawić w analizę, tak czy siak HCN nie ma. Szczerze mówiąc średnio mnie to zadowala, bo będę musiał bawić się z K2CO3, mocznikiem i węglem, ale to nie ten temat. Dziękuję za pomoc :)

19 wrz 2010, o 18:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]