Dołączył(a): 23 maja 2007, o 19:33 Posty: 163 Lokalizacja: Lublin
u nas w lubelskim wyniki juz sa no i w tym roku zostalem laureatem :) i mam sprawe zalatwiona juz z testem do liceum ,pomimo iz jestem w drugiej klasie gimn.
nawet czwarty w wojewodztwie ;pno i z naszej szkloy jednyny laureat z drugiej klasy:):)
a co do samego konkursu to wydaje mi sie ze byl prosty nie bylo na nim zadnego zadania ktore moglo zaskoczyc
13 mar 2008, o 18:40
B&G
PROFESJONAŁ
Poncho napisał(a):
Chociaż napisali "...szaroniebieski metal B reaguje energicznie z wodą..." a chodziło im o potas... (no ale szaroniebieski????)
Sto lat temu technolog w technikum wałkował, że metale nie mają koloru np srebrzystego... i miał rację .
Bo jaki kolor by miało srebro?... masło-maślane.
Kolory metali trzeba opisywac jako jasno-, ciemno-, błękitno- SZARE (żółte, czerwone, białe) z połyskiem lub bez itd.
Tak było kiedyś...
G.M.
13 mar 2008, o 21:05
jaozyrys
@MODERATOR
PERHYDROL92 napisał(a):
Chodze do trzeciej klasy gimnazjum. W mojej szkole we włocławku nie ma pracowni chemicznej, nauczyciel nie prowadzi doświadczeń, a chemii uczę się parę lat. Moja nauka chemii polega na tym że czytam książki do chemii i to w dużych ilościach. Brałem udział w ogólnopolskiej olimpiadzie chemicznej i zabrakło mi punkt do tego by wszedł na etap wojewódzkiego. Niedawno startowałem w konkursie chemicznym z elementami języka angielskiego na etapie rejonowym. Zajołem trzecie miejsce tylko dlatego że w finale pytania i odpowiedzi były po angielsku. I mam pytanie co daje mi certyfikat udziału w takim konkursie?
nic. na świadectwie można wpisać, a co za tym idzie naliczyc punkty do liceum, tylko konkursy, które znajdują się na specjalnej liście wydanej przez kuratorium danego województwa. zwykle są na niej konkursy wojewódzkie pod patronatem kuratorium (np. biologiczny, chemiczny, matematyczny, j. polskiego, techniczny itp.).żadnych egzotyków na niej nie ma, zatem owe egzotyki moga ci co najwyzej zachowanie podwyższyć. btw jakbys został laureatem chemicznego (wojewódzkiego, dla gimnazjum, nie olimpiady chemicznej dla liceum) to jestes zwolniony z części mat-przyr testu gimnazjalnego i jestes przyjmowany od ręki gdzie chcesz.. a paradoksalnie olchem chyba tego nie daje (bo jest konkursem dla liceum, zwalnia z matury)
13 mar 2008, o 21:38
micahl0605
Witam! Jestem nowy na forum:)
Ja rowniez mam zamiar przygotowywac sie do Och. Przegladalem ten temat i od pozycji literatury az mi sie w glowie zakrecilo Przegladalem takze proponowana literature organizatorow.
Klopot jest taki, ze nie wiem czego sie zlapac. Chyba zadnej z tych pozycji nie bede mogl wyporzyczyc, dlatego bede musial je nabyc. Chcialbym, zebysci mi polecili te najwazniejsze, gdyz sam nie chce eksperymentowac i nie chce wydawac takiej kasy na darmo Licze na wasza pomoc i bede tu jeszcze zagladac ;P
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości