Dołączył(a): 10 wrz 2010, o 20:58 Posty: 7 Lokalizacja: Szczecin
Otrzymywanie kwasu węglowego (H2CO3)
Witam! Chciałbym się dowiedzieć, w jaki sposób mogę otrzymać kwas węglowy. Myślałem o takiej reakcji: Ba2CO3 + H2SO4 --> H2CO3 + BaSO4
Nie wiem jednak czy na pewno tak ta reakcja będzie wyglądała. Bo jeżeli tak, to siarczan baru pięknie się osadzi i po przesączeniu będę miał czysty H2CO3 . Natomiast jeśli ta reakcja nie będzie tak wyglądała, to w jaki sposób mogę otrzymać ten kwas? Z góry dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam
23 paź 2010, o 15:24
Acidburn
Dołączył(a): 28 wrz 2008, o 11:11 Posty: 25 Lokalizacja: Z miasta
niestety nie można o trzymać w zwykłych warunkach H2CO3, co najwyżej CO2 może się ulotnić z wody. W kilka (6-8) lat temu ktoś podobno zrobił doświadczenie tworząc 100% H2CO3 i wywnioskował, że jest trwaly w temp. poniżej -180*C w środowisku absolutnie bezwodnym. To doświadczenie przez jedynie ułamek sekundy stworzy H2CO3 które od razu rozpadnie się na H2O + CO2 a H2CO3 to nazwa umowna
23 paź 2010, o 15:48
szalony
Wikipedia napisał(a):
Theoretical calculations show that the presence of even a single molecule of water causes carbonic acid to revert to carbon dioxide and water. In the absence of water, gaseous carbonic acid is predicted to be stable with a half-life of 180,000 years.[4] It has long been recognized that it is impossible to obtain pure carbonic acid at room temperatures (about 20 °C or about 70 °F). It can be generated by exposing a frozen mixture of water and carbon dioxide to high-energy radiation, and then warming to remove the excess water. The carbonic acid that remained was characterized by infrared spectroscopy. The fact that the carbonic acid was prepared by irradiating a solid H2O + CO2 mixture has given rise to suggestions that H2CO3 might be found in outer space, where frozen ices of H2O and CO2 are common, as are cosmic rays and ultraviolet light, to help them react.[4] The same carbonic acid polymorph (denoted beta-carbonic acid) was prepared by heating alternating layers of glassy aqueous solutions of bicarbonate and acid in vacuo, which causes protonation of bicarbonate, followed by removal of the solvent. Alpha-carbonic acid was prepared by the same technique using methanol rather than water as a solvent.
23 paź 2010, o 16:57
B3nny
Hmm.. Dziękuję za te ciekawe odpowiedzi, ale w takim razie, jak robi się napoje gazowane? Można NaHCO3 zmieszać z wodą, ale to będzie niedobre, więc w jaki sposób producenci rozpuszczają CO2 w wodzie i jest to w miarę trwałe?
23 paź 2010, o 18:04
Mateusssz
Jak dla mnie to wynika ze szczelnego zamknięcia. Kiedy otworzysz napój i nawet potem go zakręcisz, po pewnym czasie nie będzie już bąbelków. Pewnie napój wlewany jest do butelki, dodawany jest CO2 i potem od razu zakręcany.
23 paź 2010, o 19:50
szalony
Gazuje się CO2 normalnie z butli. Nie widziałeś nigdy domowego syfonu do wody sodowej, takiego na naboje ? W sumie to już zabytek.. no cóż ja nie jestem stary ale to jednak już trochę inne pokolenie.
Roztwór w butelce masz cały czas pod ciśnieniem CO2 co wymusza pewną równowagę. Jak dosypiesz cukru do mineralnej albo podgrzejesz w otwartej butelce to już po chwili nie masz ani gazu ani kwasu. W lubuskim można było kiedyś kupić wodę "Rzepinianka" w butelce z wajchą przypominającej syfon. Jak sie dobrze wcisnęło to waliło wodą na dwa metry.
23 paź 2010, o 20:08
Qwerty
B3nny- z tym "kwasem węglowym" to jest chyba taka sprawa jak z "wodorotlenkiem amonu", nauczycielka mnie uczyła że na dzień dzisiejszy prawidłowym zapiem jest CO2*H2O i NH3*H2O bo chyba to najbardziej odzwierciedla naturę tych związków, one się głównie rozpuszczają się w wodzie i nic więcej
_________________ panta rhei kai ouden menei
23 paź 2010, o 20:25
B3nny
Wielkie dzięki wszystkim, dowiedziałem się od was wszystkiego, czego chciałem się dowiedzieć . Szalony, chyba jednak nie zrobię sobie napoju gazowanego, bo jednak 24000zł to nie są małe pieniądze Jeszcze raz dzięki wszytkim za pomoc i pozdrawiam
24 paź 2010, o 14:28
szalony
Na ukrainie często można jeszcze spotkać radzieckie saturatory do mineralnej na ulicach. W środku butla z gazem, woda kranowa. Szklanka oczywiście jedna, zupełnie jak polska "gruźliczanka"
Ale dlaczego aż 24000? Za ok. 120-150zł można kupić syfon do wody sodowej np. http://allegro.pl/syfon-do-wody-sodowej ... 59652.html do tego naboje za ok. 1zł/szt.
A syfon można oczywiście kupić używany (lub znaleźć gdzieś na strychu lub w piwnicy bo rodzice/dziadkowie pewnie taki mieli).
Zależy jeszcze co chesz nagazować, bo niektóre napoje da się nagazować fermentacyjnie
24 paź 2010, o 21:06
Quatz
Witaj, co do otrzymywania kwasu węglowego, to mnie uczono, że CO2+H20 daje rozcieńczony kwas węglowy, który po chwili rozkłada się na CO2 i H20. Też jest kwestia, jak stężony byś chciał otrzymać, i do jakich celów ci on potrzebny. A ja jeszcze zadam jedno pytanie: Dlaczego dzieje się tak, że jak się potrząśnie butelką napoju nasyconego CO2, to po chwili zostaje uwolniony jakiś gaz? Domniemywam, że po prostu pod wpływem bodźca mechanicznego kwas węglowy właśnie się rozkłada.
26 paź 2010, o 13:55
raymundo
@MODERATOR
Reguła przekory- po zakręceniu butelki w rozlewni ustala się w niej stan równowagi między gazem rozpuszczonym w wodzie i tym nad nią. Po odkręceniu zakrętki, układ działa przekornie- chce wyrównania ciśnienia. Ogólnie w chemii jest tak, że każdy układ działa przekornie ale nie chce mi się tego tłumaczyć więc poszukaj w literaturze fachowej pod hasłem reguła przekory.
i Quatz, pierdoły piszesz. Niema czegoś takiego jak czysty kwas węglowy, w takiej butelce z wodą mineralną jest mieszanina jonów węglanowych, wodorowęglanowych i innych związanych z dysocjacją wody i rozpuszczonych w wodzie soli.
ps. oczywiście uwolnienie gazu z wody jest jeszcze związane z rozpuszczalnością gazów w wodzie- na rozpuszczalność gazów ma wpływ temperatura (w większości przypadków im niższa temperatura tym większa rozpuszczalność) i ciśnienie (im większe ciśnienie tym większa rozpuszczalność)
26 paź 2010, o 14:47
Quatz
Raymundo: A czy ja coś pisałem o tym, że taki kwas węglowy jest czysty? Wybacz, jeśli Cię wprowadziłem w błąd, czy myślałeś, że takie coś domniemywam, ale przywykłem do niepisania rzeczy oczywistych. Jeszcze raz przepraszam, jeśli kogoś wprowadziłem w błąd.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości