Mam wielką prośbę, a mianowicie...
Kondensacja aldolowa acetonu prowadzi do tworzenia trimeru (2,6-dihydroksy-2,6-dimetyloheptan-4-on) który po podwójnej dehydratacji daje związek o nazwie foron (2,6-dimetylohept-2,5-en-4-on). Oczywiście kondensację rozumiem, lecz mam problem gdyż mam napisać mechanizm cyklizacji owego foronu do mezytylenu i w żaden sposób nie potrafię tego zrobić, nawet nie mam pomysłu... Jedyne co wiem to to, że katalizatorem tej reakcji jest kwas siarkowy (VI). Jeżeli ktoś byłby tak miły i daj chociaż jakieś wskazówki...
Pozdrawiam
Rajek
_________________ "Nie poradzisz nic bracie mój, gdy na tronie siedzi..."
27 paź 2010, o 11:13
Karvon
Dołączył(a): 30 gru 2006, o 02:36 Posty: 428 Lokalizacja: Poznań
Jak dla mnie to foron to ślepy trop. Też powtaje podczas tej kondensacji, ale prekursorem dla mezytylenu jest zapewne coś innego.
_________________ Quod fuimus estes
Quod sumus fos erites
Mille anni passi sunt ...
No oczywiście, foron jest przecież jedynym produktem tej kondensacji. Tamten wcześniejszy produkt który podałem jest nietrwały, powstaje wolno za to szybko zamienia się w foron. Wydajność wynosi ponad 90% więc można powiedzieć, że reakcja przebiega całkowicie. No i teraz pytanko, jak z foronu wyjść do mezytylenu...
Pozdrawiam
Rajek
27 paź 2010, o 14:30
Karvon
Dołączył(a): 30 gru 2006, o 02:36 Posty: 428 Lokalizacja: Poznań
Tam nie powstaje foron , tam powstaje wszystko Układ się równowaguje.
To może inaczej. Wiem że tam powstaje w cholerę związków. Ale dajmy na to że reakcje przeprowadzamy w takich warunkach, gdzie aceton trimeryzuje i produkt od razu ulega dehydratacji (powyżej 50*C). Powstaje foron. I teraz: czy da radę w jakiś sposób zrobić z niego mezytylen? Wiem, tyle że środowisko będzie kwasowe. A może z samego acetonu w odpowiednich warunkach utworzy się już mezytylen? Może kondensacja musi zachodzić w środowisku kwasowym?
Pozdrawiam
Rajek
No cholera, czy wy w ogóle umiecie myśleć, czytać i rozumować? Chodzi mi o stworzenie mezytylenu z foronu. Darujcie sobie niepotrzebne odpowiedzi, jeżeli nie potraficie precyzyjnie odpowiedzieć na pytanie.
Pozdrawiam
Rajek
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości