Otrzymywanie gliceryny
Witam. W jaki sposób można otrzymać glicerynę? Pamiętam że powstaje ona przy estryfikacji mydła ale jak ją oddzielić od mydła i nieprzereagowanego NaOH i tłuszczu?
2 lis 2010, o 19:20
Dobry666
*
Dołączył(a): 14 sty 2009, o 19:45 Posty: 492 Lokalizacja: Zgierz
racja zmydlanie
chciałem właśnie dla satysfakcji zrobić ale nie wiem jak oczyścić glicerynę z związków nieprzereagowanych i z mydła
2 lis 2010, o 21:53
akcent
widziałem kiedyś na Spryciarze.pl, jak zrobić z oleju po frytkach, metanolu i "kreta do rur", biodiesel i glicerol. prześlę to jak znajdę
_________________ Każdy przedmiot niezależnie od położenia, może w dowolnej chwili zadziałać w zupełnie nieoczekiwany sposób z przyczyn, które są albo całkowicie niejasne, albo zupełnie tajemnicze. - 32 prawo Murrphiego
Wszystko ulega rozkładowi w najmniej odpowiednim momencie. - 50 prawo Murphiego
_________________ Każdy przedmiot niezależnie od położenia, może w dowolnej chwili zadziałać w zupełnie nieoczekiwany sposób z przyczyn, które są albo całkowicie niejasne, albo zupełnie tajemnicze. - 32 prawo Murrphiego
Wszystko ulega rozkładowi w najmniej odpowiednim momencie. - 50 prawo Murphiego
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości