Autor |
Wiadomość |
mikikam
Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 21:22 Posty: 6 Lokalizacja: Bydgoszcz
|
Etykiety
Witam! Napisałem program, dzięki któremu w łatwy sposób możemy stworzyć i wydrukować etykiety do odczynników. Proszę o opinie i o przetestowanie programu Udostępniam go tutaj na licencji freeware i nie wyrażam zgody na dalsze jego rozpowszechnianie.
PS. gwarantuję, że programik jest czysty, tzn nie ma żadnych wirusów czy innego badziewia!
|
19 gru 2010, o 23:49 |
|
|
raymundo
@MODERATOR
|
Jakby grafika była nieco pełniejsza, liczba cząteczek w wody w hydracie była by normalna a nie w indeksie dolnym byłoby spoko.
Poza tym dostałem niedawno projekt nowelizacji ustawy w której była mowa o oznakowaniu odczynników i było tam napisane o normalizacji wzoru etykiet na piktogramy po prawej stronie na pomarańczowym tle z podpisem pod każdym piktogramem (co on oznacza), na polu środkowym informacje o odczynniku- wzór, masa molowa, stężenia, informacja o czystości itd. a + okres przydatności do użycia i waga netto lub objętość substancji, a po lewej stronie na błękitnym tle zwroty S i R.
Poza tym, nie działa mi opcja drukuj.
20 gru 2010, o 00:22 |
|
|
mikikam
|
Pisząc program myślałem raczej o chemikach amatorach więc nie wziąłem pod uwagę żadnych standardów. Jeśli możesz to wrzuć skan albo zdjęcie prawidłowej etykiety a ja powalczę jak znajdę chwilę czasu.
Projekt zostawiłem w pracy więc dopiero jutro albo we wtorek to wrzucę. /Ray
|
20 gru 2010, o 00:26 |
|
|
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
|
Ray - a co z Tymi nowymi piktogramami na białym tle ? z czerwoną ramką ?
http://www.unece.org/trans/danger/publi ... grams.html
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
|
20 gru 2010, o 07:54 |
|
|
raymundo
@MODERATOR
|
Europejska fanaberia. Muszę spojrzeć w ten cały projekt kiedy on został napisany. No i wcale niewiadomo czy on już wszedł czy wejdzie albo czy w ogóle wylądował w koszu.
Tutaj link do fragmentu o etykietach:
http://forum.vmc.org.pl/files/bez_tytuu_1_763.tif
20 gru 2010, o 09:41 |
|
|
mikikam
|
Rozumiem, że jak już pisać taką aplikację to lepiej zgodnie ze standardami? I jeszcze jedno pytanie. Czy warto pisać w ogóle takie narzędzie? Przyda się to komuś?
|
25 gru 2010, o 15:09 |
|
|
Tantael
|
Mi się przyda... W razie mojej rychłej śmierci przynajmniej będą wiedzieć co i jak utylizować... bo jak na razie to mam słoje z produktami podpisane czymś w rodzaju hieroglifów...
_________________ Jeśli masz 15 lat i myślisz że fajnie jest zrobić sobie w domu jakiś potężny materiał wybuchowy - to stań pierw twarzą do ściany i walnij w nią głową z całej siły, jak nie pomoże to wiedz że niebawem będziesz podcierać tyłek łokciem...
|
25 gru 2010, o 15:21 |
|
|
piotropo
Dołączył(a): 12 kwi 2011, o 18:30 Posty: 8 Lokalizacja: Warszawa
|
Trochę to drukuj coś nie tak.
|
12 kwi 2011, o 19:13 |
|
|
MonikaMonika
|
Re: Etykiety
Profesjonalne etykiety można zamówić tutaj, może Wam się przyda http://www.designer.pl/projektowanie-etykiet
|
23 cze 2015, o 13:09 |
|
|
chemik23
@MODERATOR
|
_________________ Chemik 23
|
23 cze 2015, o 18:24 |
|
|
adam001d
@MODERATOR
|
Ja natomiast używam takich, własnej roboty.
_________________ Przypominam o stosowaniu 2.4.3. punktu regulaminu!
Pisać posty komunikatywne, zgodne z przyjętymi zasadami ortografii i gramatyki. Jak się wkurzę - zacznę wywalać posty.
Nabijania postów też nie lubię, drażnią mnie goście, wcinają się wszędzie nie mając naprawdę nic ciekawego do powiedzenia.
|
27 cze 2015, o 13:41 |
|
|
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
|
Etykiety, ważna sprawa! Jako iż na etykietach trochę się narobiłem, to amatorom podam niezawodną metodę : otwierasz sobie program graficzny taki jak gimp, corel photoshop etc... wklejasz sobie skan gotowej etykietki z internetu, zapisujesz i idziesz z obrazkiem na pendrive do punktu ksero. Ja sam co jakiś czas idę by wydrukować sobie całą A4 piktogramów, bo etykietki wypisuję ręcznie.
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
|
28 cze 2015, o 20:15 |
|
|
adam001d
@MODERATOR
|
Ja sobie zrobiłem szablon w Photoshopie, tak, że wystarczy wpisać dane, wybrać piktogramy i nie trzeba się bawić w ustawianie wszystkiego ręcznie, bo program robi to za mnie. Ja podaję mu tylko to, co trzeba, czyli nazwy, zwroty itp, a on robi wszystko inne za mnie.
_________________ Przypominam o stosowaniu 2.4.3. punktu regulaminu!
Pisać posty komunikatywne, zgodne z przyjętymi zasadami ortografii i gramatyki. Jak się wkurzę - zacznę wywalać posty.
Nabijania postów też nie lubię, drażnią mnie goście, wcinają się wszędzie nie mając naprawdę nic ciekawego do powiedzenia.
|
29 cze 2015, o 00:08 |
|
|