Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
zadanie z egzaminu 
Autor Wiadomość

Post zadanie z egzaminu
Witam :)

Czy mógłby ktoś z was pomóc mi w rozwikłaniu zadania z egzaminu? Tzn. jutro mam ewentualnie dopytkę, w razie jakby mi nie poszło i nie jestem pewna czy dobrze rozwiązałam na egzaminie zadania... Oto one:

(s)-1-chloro-3-fenylobutan poddany mononitrowaniu daje izomeryczne produkty A i B, przy czym związek A z dużo wyższą wydajnością. W reakcji związku A z KCN otrzymuje się produkt C. Związek C poddany działaniu wodnemu roztworowi KOH w temp. pokojowej daje związek D, natomiast w temp. powyżej 200'C tworzy produkt E, którego wodny roztwór barwi papierek uniwersalny na różowo. Działając na związek D bromem w środowisku silnie zasadowym (1.Br2/KOH 2. H2O) otrzymuje się produkt F o zapachu 'nieświeżych ryb'. Podać wszystkie równania i mechanizm otrzymywania F.

I jeszcze... czy w reakcji octanu srebra z cząst. Br2 (reakcja rodnikowa) ostatecznym produktem jest octan metylu(- 3 etap- zakończenie reakcji)? Bo porównując z kilkoma osobami nasze produkty wyglądały troszkę inaczej.

A jak już piszę, to może...
Pirydyna w reakcji z amidkiem sodu daje produkt monopodstawienia w pozycji 2 z ponad 80% wydajnością. Zapisać równanie oraz mechanizm i uzasadnić dlaczego nie jest preferowana substytucja nukleofilowa w pozycji 3 cząst.pirydyny.

Mechanizm ok, rozumiem. Ale dlaczego nie jest preferowana w pozycji 3, to nie mogę wykombinować- a pewnie odp. jest banalna...

Z góry dziękuję za pomoc:)

31 sty 2011, o 12:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1 ]