Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Benzimidazol z o-fenylenodiaminy 
Autor Wiadomość

Post Benzimidazol z o-fenylenodiaminy
Witam serdecznie
Potrzebuję Waszej pomocy, a mianowicie parę lat nie miałem styczności z chemią organiczną a teraz bardzo potrzebuję wszystkiego na temat reakcji jak w temacie "Benzimidazol z o-fenylenodiaminy". Przeglądałem forum znalazłem parę tematów ale nic z tego nie rozumiem już troszkę wypadłem z tego tematu. Mam następujący przepis wykonania: " W kolbie kulistej umieszcza się 1,2-diaminobenzen ( o-fenylodiaminę ) (o,125 mola) i 85% kwas mrówkowy (0,180 mola). Kolbę zaopatruję się w chłodnicę zwrotną i mieszaninę ogrzewa się na wrzącej łaźni wodnej przez 2 godz. Następnie mieszaninę chłodzi się do temp. pokojowej i zobojętnia się stopniowo przy ciągłym mieszaniu 10% wodnym roztworem wodorotlenku sodu. Zobojętnioną mieszaninę odsącza się i przemywa dwukrotnie 50 cm3 lodowato zimnej wody (przesącz 1). Surowy produkt krystalizuję się z wody. Otrzymuję sie 8,0 g (0,070 mola, 56%) benzimidazolu o t.t. 171-172 stop. C."
Proszę Was o pomoc w sprawie mechanizmu reakcji tzn. wg. jakiego mechanizmu ta reakcja zachodzi czy jest to tak jak w tym temacie http://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?t ... nzimidazol podwójna addycja elektrofilowa z podwójną eliminacją czy inny, jeżeli ten mechanizm to proszę o napisanie wyjaśnienia w troszkę bardziej przystępnym języku, a druga sprawa to jaka aparatura jest mi potrzebna oprócz kolby kulistej i chłodnicy zwrotnej które to są wymienione na początku przepisu

pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

12 lis 2010, o 20:04
@ADMINISTRATOR

Przebiega jako substytucja nukleofilowa azotu do węgla karbonylowego z eliminacja cząsteczki wody. Potem drugi raz to samo z drugiej grupy aminowej.

J.B.

12 lis 2010, o 20:35

ale czy na pewno jest to kondensacja? natknęłam się na wątek, w którym ktoś pisał że podczas tworzenia benzymidazolu tworzą się tak jakby przejściowe kationy, a jeżeli nie to czy przypadkiem zamiast podwujnej substytucji nie powinna być podwujna addycja? Bardzo prosiła bym o rozwianie tych wątpliwości.

// Proszę poprawić gramatykę i ortografię swoich wypowiedzi - Analityk

10 lut 2011, o 16:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]