kilka pytań z organicznej
Witam.
Siedzę właśnie nad zadaniami ze starej matury i nie wiem,czy dobrze rozumuję..
1. Związek organiczny A który jest ortodipodstawną pochodną benzenu zawiera 61,32% węgla; 5,11% wodoru; 10,22% azotu i 23,55% tlenu.
A). Ustal wzory sumaryczny i półstrukturalny oraz podaj nazwę tego związku.
B). Napisz 4 kolejne równania reakcji prowadzących do otrzymania związku A począwszy od karbidu.
C). Zawiązek A poddano redukcji wodorem otrzymując aromatyczny związek X.Następnie związek X utleniono tlenem w obecności katalizatora otrzymując związek Y o wzorze C7H7O2N. Napisz równania reakcji otrzymywania związków X i Y. W reakcji otrzymywania związku Y produktem ubocznym jest H2O.
A.To tak wyszło mi,że szukanym związkiem jest C7H7NO2 ( 4-nitrotoluen, tylko właśnie nie wiem,czy orto-dipodstawna oznacza,że oba podstawniki są w pozycji orto?)
B. to wiadomo otrzymałam etyn,potem trimeryzacja,benzen,alkikowanie,nitrowanie i mam ten związek
C. to mi wyszlo,że jak ten 4-nitrotoluen poddam redukcji H2 to mam 4-metyloaminobenzen (związek X) ,ale nie mam pojęcia co zrobić,że otrzymać związek Y[o ile w ogóle dobre związki otrzymałam powyżej]
2.
kwas etanowy reaguje mi z wodorem atomowym i mam otrzymać jakiś alkohol.. czy produktami reakcji będzie etanol i woda?
3. mam podany cykl przemian i do niego zapisać równania reakcji.. i szczerze mówiąc nie wiem jak z benzenu otrzymać bezpośrednio fenol.. ja bym go chlorowała i później z wodą..ale tutaj mam od razu benzen do fenolu;/ i tak samo jak przejść od razu z etanu do propanu albo propanu do heksanu- wiem,że można wurtzem wydłużyć łańcuch,ale wtedy potrzebowałabym chloropochodne,a tutaj nie uwzględnili chloropochodnych...
4. jeśli chcę z benzenu otrzymać 1,2-dihydroksycykloheksan to muszę najpierw uwodornić i przejść w cykloheksan,a później go chlorować pod wpływem UV i dodać np KOH? chodzi mi o to,czy zajdzie mi taka reakcja,że dwa chlory mi się za jednym razem przyłączą?
5. jak mogę oddzielić fenol od benzenu? tak myślałam,że jakby dodać H2O i podgrzać to fenol się rozpuści,a benzen dwie warstwy utworzy,ale mam zapisać równania zachodzących reakcji,więc nie o to chodzi zapewne...
Wiem,że się trochę rozpisałam i niektóre pytania to głupie są,ale jak człowiek cały weekend w chemii siedzi,to później nie myśli

z góry dzięki,jakby ktoś rzuci okiem