Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
kilka pytań z organicznej 
Autor Wiadomość

Post kilka pytań z organicznej
Witam.
Siedzę właśnie nad zadaniami ze starej matury i nie wiem,czy dobrze rozumuję..

1. Związek organiczny A który jest ortodipodstawną pochodną benzenu zawiera 61,32% węgla; 5,11% wodoru; 10,22% azotu i 23,55% tlenu.

A). Ustal wzory sumaryczny i półstrukturalny oraz podaj nazwę tego związku.
B). Napisz 4 kolejne równania reakcji prowadzących do otrzymania związku A począwszy od karbidu.

C). Zawiązek A poddano redukcji wodorem otrzymując aromatyczny związek X.Następnie związek X utleniono tlenem w obecności katalizatora otrzymując związek Y o wzorze C7H7O2N. Napisz równania reakcji otrzymywania związków X i Y. W reakcji otrzymywania związku Y produktem ubocznym jest H2O.

A.To tak wyszło mi,że szukanym związkiem jest C7H7NO2 ( 4-nitrotoluen, tylko właśnie nie wiem,czy orto-dipodstawna oznacza,że oba podstawniki są w pozycji orto?)
B. to wiadomo otrzymałam etyn,potem trimeryzacja,benzen,alkikowanie,nitrowanie i mam ten związek
C. to mi wyszlo,że jak ten 4-nitrotoluen poddam redukcji H2 to mam 4-metyloaminobenzen (związek X) ,ale nie mam pojęcia co zrobić,że otrzymać związek Y[o ile w ogóle dobre związki otrzymałam powyżej]

2.
kwas etanowy reaguje mi z wodorem atomowym i mam otrzymać jakiś alkohol.. czy produktami reakcji będzie etanol i woda?

3. mam podany cykl przemian i do niego zapisać równania reakcji.. i szczerze mówiąc nie wiem jak z benzenu otrzymać bezpośrednio fenol.. ja bym go chlorowała i później z wodą..ale tutaj mam od razu benzen do fenolu;/ i tak samo jak przejść od razu z etanu do propanu albo propanu do heksanu- wiem,że można wurtzem wydłużyć łańcuch,ale wtedy potrzebowałabym chloropochodne,a tutaj nie uwzględnili chloropochodnych...

4. jeśli chcę z benzenu otrzymać 1,2-dihydroksycykloheksan to muszę najpierw uwodornić i przejść w cykloheksan,a później go chlorować pod wpływem UV i dodać np KOH? chodzi mi o to,czy zajdzie mi taka reakcja,że dwa chlory mi się za jednym razem przyłączą?

5. jak mogę oddzielić fenol od benzenu? tak myślałam,że jakby dodać H2O i podgrzać to fenol się rozpuści,a benzen dwie warstwy utworzy,ale mam zapisać równania zachodzących reakcji,więc nie o to chodzi zapewne...

Wiem,że się trochę rozpisałam i niektóre pytania to głupie są,ale jak człowiek cały weekend w chemii siedzi,to później nie myśli :) z góry dzięki,jakby ktoś rzuci okiem ;)

21 lut 2011, o 15:31

Znasz pewnie tę reakcję, ale w trochę innej wersji, stąd moje pytanie pomocnicze:
co uzyskasz przez utlenianie rodnikowe toluenu? Albo jeszcze inaczej: utlenianie toluenu przez KMnO4?

2) Tak. A możesz mi powiedzieć, czy naprawdę teraz używa się w liceum nazwy kwas etanowy? Bo jeszcze się nie spotkałem z tym poza zadaniami na forum - wszyscy mówią kwas octowy, tak samo na butelkach z odczynnikami.

3) Fenol można bezpośrednio otrzymać z benzenu i tlenu, ale głównie się stosuje tzw. metodę kumenową, ale to trochę inna bajka. Laboratoryjna metoda to sulfonowanie benzenu, a następnie stapianie powstałego kwasu fenylosulfonowego z KOH, potem zakwaszenie i ekstrakcja fenolu.

Pewnie masz wykorzystać Wurtza, bo bez jakichkolwiek grup funkcyjnych to nie widzę tego - co najwyżej katalityczny reforming.

4) Możesz tak zrobić, ale jakaś selektywna redukcja benzenu powinna zadziałać szybciej. Jeśli jednak obstajesz przy syntezie z cykloheksanu, to wielokrotne chlorowanie da złożoną mieszaninę produktów. Lepiej monochlorować, potem eliminacja, następnie bromować w pozycji allilowej (NBS czy tam brom w CCl4) i druga eliminacja.

5) Lepiej utworzyć fenolan poprzez dodanie rozcieńczonego wodnego roztworu NaOH. Utworzy się warstwa wodna z fenolanem sodu, i organiczna benzenu. To do rozdzielacza.
Żeby odzyskać fenol po prostu się zakwasza warstwę wodną i ekstrah.uje (cenzura powinna mieć jakiś wyjątek dla tego wyrazu :P) jakimś rozpuszczalnikiem, np. eterem dietylowym. Albo wykorzystać różnicę lotności, benzen wrze w ok. 80 deg C a fenol w 180 deg C. Zatem destylacja pod zmniejszonym ciśnieniem (by jednak fenol się nie rozłożył - utlenił).

forum biologiczno-chemiczne

21 lut 2011, o 16:58

Strasznie dziękuję za odpowiedź,w dodatku taką szybką!;)
A metodę kumenową znam,ale totalnie mi z głowy wypadło,że coś takiego istnieje

21 lut 2011, o 17:08

Dokładnie podpisałbym się pod tym, co doradził Ci kol. Karvon.

To takie rzeczy na starej maturze dają? :szok: Szok normalnie, na nowej zupełnie inna klasa zadań była, gdy ja pisałem swego czasu... :lol:

Życzę powodzenia na egzaminie, mloda92! ;)

21 lut 2011, o 18:37

w sumie tylko to pierwsze zadanie jest ze starej reszta to składanki z różnych 'ciekawszych' zbiorów.Powiedziałabym,że nie dziękuje,ale w sumie egzaminu to ja nie mam.. Tłukę organiczną do konkursu,a tam przeważają zadania problemowe,więc stare maturki nie są złe;)

21 lut 2011, o 20:56

2) Tak. A możesz mi powiedzieć, czy naprawdę teraz używa się w liceum nazwy kwas etanowy? Bo jeszcze się nie spotkałem z tym poza zadaniami na forum - wszyscy mówią kwas octowy, tak samo na butelkach z odczynnikami.

W sumie to używamy obu nazw zamiennie.Mnie jakoś bardziej utkwiła nazwa systematyczna,bo kiedyś robiłam sobie matury i tam np nie przyznawali punktu za nazwę zwyczajową kwasu

21 lut 2011, o 21:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]