Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
1H NMR- pomoc w interpertacji widma N,N-dietyloaniliny 
Autor Wiadomość

Post 1H NMR- pomoc w interpertacji widma N,N-dietyloaniliny
Witam. Dopiero zaczynam moją przygodę ze spektroskopią. Czy ktoś kto się na tym zna mógłby pomóc mi w interpretacji i omówieniu widm uzyskanych metodą 1H? Póki co jest do dla mnie czarna magia a muszę przygotować krótkie omówienie widma N,N-dietyloaniliny. Załączam wykresy i bardzo proszę o pomoc.

Załączniki:
widmo3.jpg
widmo3.jpg [ 17.64 KiB | Przeglądane 3538 razy ]
widmo2.jpg
widmo2.jpg [ 40.15 KiB | Przeglądane 3517 razy ]
widmo1.jpg
widmo1.jpg [ 16.32 KiB | Przeglądane 3516 razy ]
26 mar 2011, o 17:26
Zasłużony dla forum

Multiplety przy 6-8 ppm pochodzą od wodorów w pierścieniu aromatycznym - teoretycznie powinny występować trzy grupy sygnałów (wodory orto, meta i wodór para w stosunku do grupy -N(Et)2 ) <- wiemy, że większa gęstość elektronowa (owe wodory będą zatem przesłaniane, czyli przesunięcie sygnału w stronę TMS - mamy takie coś na widmie) jest w pozycjach o- i p-, zatem możemy przypuszczać, że jeden multiplet to 3H Ar, pozycje 2,4,6, zaś drugi to wodory w pozycji meta.

Układ sygnałów alifatycznych - tryplet + kwartet, o stosunku intensywności 2:3 wskazuje na grupę etylową (a, że sygnały odpowiadają dziesięciu wodorom, wiemy że mamy dwie grupy etylowe). Gdyby jeden z sygnałów był singletem, mielibyśmy do czynienia z izolowanymi grupami metylowymi, wówczas charakter drugiego mówiłby nam na jakim 'sznurku' amina jest przyczepiona do pierścienia. Wysokie wartości przesunięcia chemicznego dla sygnałów alifatyki dodatkowo wskazuą nam, że owe izolowane grupy etylowe połączone są z heteroatomem - w tym przypadku azotem.

Tyle wstępnie, pewnie coś tam przeoczyłem, ale godzina już poranna się robi ;)

27 mar 2011, o 02:42

Dziękuję bardzo :). A czy mógłbyś napisać coś na temat tablicowych wartości przesunięć, prowadząca mówiła, że mamy z nich koniecznie skorzystać, coś liczyć (?). Nie bardzo wiem o co chodzi mimo, że obłożyłam się już wszystkimi książkami, które zdobyłam o tej tematyce. Będę bardzo wdzięczna.

27 mar 2011, o 13:47
Zasłużony dla forum

Można skorzystać z tablic przesunięć i zobaczyć jakie jest przesunięcie dla protonów przy węglu sąsiadującym ze stosownymi grupami, ale niektóe tablice podają też wzory, np. dla alifatyki - tam można popodstawiać co trzeba i obliczyć teoretyczne przesunięcie chemiczne...

27 mar 2011, o 17:51

Rozumiem :). Znalazłam kilka stron z różnymi tablicami z tym, że nie do końca wiem jak mam to policzyć. Na tej stronie:
http://farmacja.cm-uj.krakow.pl/~mkz/sp ... MR-MkZ.pdf
jest ładnie opisane jak to policzyć gdy wiemy jaka jest wartość przesunięcia podstawnika w jakimś konkretnym położeniu. Tutaj:
http://www.chemorganiczna.com/content/view/28/8/
znalazłam tylko wartość dla grupy C-C-N- gdy rozchodzi się nam o węgiel pierwszy. I nie jest to rozróżnione na pozycje orto- meta- i para- i jest to jakiś zakres wartości... Czy istnieje taka szansa żebyś pomógł mi obliczyć te teoretyczne wartości przesunięć? Udało mi się zlokalizować stronę której prowadząca czerpie przykłady i dowiedziałam się, że ten przykład jest dość zaawansowany... niestety wśród znajomych nikt nie umie mi pomóc bo za trudny przykład. Dla mnie która po raz pierwszy styka się z NMR to już w ogóle kosmos. Bardzooo proszę o pomoc.

27 mar 2011, o 18:48
Zasłużony dla forum

Jasne, co do tablic, polecę Ci - KLIK - bardzo, bardzo dokładne tablice, z których przeważnie korzystam ;) {w sekcji o aminach jest nawet parę bardzo zbliżonych do Twojej amin}

Jeśli o wzorki chodzi, jest spora liczba równań (Dailey-Schoolery, Cavanough-Dailey), ale owe raczej po książkach i artykułach niż w internecie znajdziesz :P

Dla aromatów nie udało mi się znaleźć żadnego sensownego wzoru, ale dla alifatów - TABELKI

Oczywiście zamiast bawić się w samodzielne wyliczenia, można skorzystać z jednego z programików symulujących widma NMR (gadziny mają świetną dokładność) różnych związków, np. gNMR - Download.

28 mar 2011, o 16:51

Dziękuję pięknie za wszystko :) dzięki Twojej wielkiejjjj pomocy prezentacja się udała i to na 5. No i może za jakiś czas polubię ten NMR :P. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

28 mar 2011, o 21:44
Zasłużony dla forum

29 mar 2011, o 00:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]