Mam do Was dość nietypowe pytanie. Mam nadzieje, że pomożecie mi rozwiązać problem.
Otóż w laboratorium oznaczałam zawartość etanolu w destylacie metodą z użyciem refraktometru Abbego. Próbka miała mieć dokładnie 50 ml ( w kolbie miarowej) ale niestety zdarzył się błąd i do próbki dostało się 2 ml wody ( co oczywiście ją rozcieńczyło). Współczynnik refrakcji dla próbki 52 ml wyniosl 1,254 co dało zawartość etanolu 12%.
Muszę policzyć jaki był błąd tego oznaczenia metodą różniczki zupełnej. Czy to jest w ogóle możliwe?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
5 maja 2011, o 15:21
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2580 Lokalizacja: Krakow
ale masz policzyć błąd związany z rozcieńczeniem, czy też błąd związany i zastosowania danej metodyki (bo każdy pomiar jest obarczony jakimś błędem), czy też sumę tych błędów ?
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
5 maja 2011, o 15:46
Julia_J
Muszę obliczyć tylko błąd związany z tym, że roztwór został przypadkowo rozcieńczony.
5 maja 2011, o 19:45
Sulik
@MODERATOR
no to około 4 %, bez liczenia żadnych różniczek - zwykła proporcja Ci to poda
pewnie można by było też policzyć normalnie ze wzoru na zależność wsp. refracji od stężenia (którego nie podałaś, a którego nie mam czasu teraz szukać)
5 maja 2011, o 22:00
Julia_J
A mógłbyś mi zobrazować z jakiej proporcji udało Ci się tak szybko policzyć? Różniczke tak czy siak musze obliczyć, ale dobrze wiedzieć, że mozna to zrobic szybciej.
Czyli mając wzór zależnosci wsp. refrakcji od stężenia (mam nadzieje, że istnieje taki )jest możliwe jej policzenie?
6 maja 2011, o 11:37
Sulik
@MODERATOR
czy jest zależność reflakcji od stężenia ? no a z czego skorzystałaś, że wiesz, że "Współczynnik refrakcji dla próbki 52 ml wyniosl 1,254 co dało zawartość etanolu 12%." ?
co do tych moich % błędu,
miało być 50 ml, jest 52 mililitry
50 ml - 100%
2 ml - x
x = 4%
czyli stężenie C2H5OH w 50 ml powinno być o 4% większe 12% - 100%
y - 4%
y = 0,48 %
czyli stężenie C2H5OH w próbce 50 ml powinno wynosić 12,48 %
6 maja 2011, o 14:42
Julia_J
Dziękuję Ci bardzo
6 maja 2011, o 22:17
paula54
Witaj!
Szukam pomocy dokładnie z takim samym problemem. Różnice dotyczą tylko danych liczbowych (przelane 0,85 ml i współczynnik refrakcji 1,3405 dający 13,9% obj alkoholu).
Nie udało mi się niestety znaleźć zależności pomiędzy stężeniem alkoholu a współczynnikiem refrakcji (wzór), wiem jedynie, że na zajęciach czytaliśmy ją z tablic (których nawiasem mówiąc również nie mogę nigdzie znaleźć w sieci).
Samą różniczkę potrafiłabym obliczyć, jednak stanęłam na etapie "funkcja podająca zależność zmiennej badanej (czyli stężenia alkoholu) od mierzonej (czyli wsp. refrakcji)"...
Czy w ogóle istnieje taki wzór?
15 maja 2011, o 18:02
paula54
[nie mogę chyba edytować własnej wiadomości]
Chciałabym dodać tylko, że powyższe obliczenia - te skutkujące wynikiem 4% dotyczą nie błędu obliczenia a różnicy w stężeniach. Nie wiem, jak to prosto wytłumaczyć, ale do wyliczenia błędu oznaczeń potrzebne są m.in. dokładność urządzeń pomiarowych, a powyższe obliczenia pozwalają przeliczyć zawartość etanolu w próbce 52 ml na zawartość w próbce 50 ml i korzystają z definicji procenta objętościowego.
Dlatego z błędem niewiele to ma wspólnego - tak mi się wydaje.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości