Witam,
Mam następujące pytanie:
Czy wlewwając do 40% r-ru wodnego metyloaminy stężonego kwasu solnego aż do pH 1 i później odparowując wodę otrzymam chlorowodorek metyloaminy? Wczoraj postąpiłem właśnie w ten sposób, jednak jeszcze nie zdążyłem odparować całej wody. W każdym bądź razie przy dodawaniu kwasu solnego do r-ru metyloaminy dość mocno dymiłlo. W zasadzie nie widzę przeszkód w otrzymaniu chlorowodorku, ale wolę się upewnić.
9 maja 2011, o 13:29
Qwerty
Powinno się udać, trzeba będzie dość dużo tej wody odparować bo ten chlorowodorek jest raczej higroskopijny. Nadmiar HCl'u spokojnie odparuje. Gdy się pojawią pierwsze kryształy, proponuję całość wstawić do eksykatora. Dymienie przy takej aminie to normalka, jest to spowodowane jej oparami unoszącymi się nad roztworem, tak samo jak przy amoniaku.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości