Nie orientuje się ktoś czy można dostać jakieś odczynniki do analizy jakościowej w aptece ? jeśli tak to jakie ? Z góry dzięki
25 lis 2010, o 00:53
Quatz
Ja jak kupowałem odczynniki w aptece, takie jak KMnO4, czy kwas borny, to nie pisało nic o czystości, aczkolwiek wydaje mi się, że jeśli są wykorzystywane jako leki, to chyba muszą być jak największej czystości.
25 lis 2010, o 13:49
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
Quatz napisał(a):
Ja jak kupowałem odczynniki w aptece, takie jak KMnO4, czy kwas borny, to nie pisało nic o czystości, aczkolwiek wydaje mi się, że jeśli są wykorzystywane jako leki, to chyba muszą być jak największej czystości.
to źle Ci się wydaje, mogą zawierać duże ilości zanieczyszczeń (w porównaniu do cz.d.a) byle by te zanieczyszczenia nie były szkodliwe dla organizmu ludzkiego.
zresztą kupno odczynników w aptece jest nader nieopłacalne, a tym bardziej udając że są to cz.d.a.
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
25 lis 2010, o 16:42
Quatz
Sulik: Masz rację, że odczynniki z apteki nie mogą się równać odczynnikom cz.d.a, lecz nie napisałem, że są jak największej czystości, ale (i tu zamiast muszą, powinienem użyć powinny) być w miarę czyste. Więc wniosek jest taki: Jeśli chce się zrobić wiarygodną analizę, to nie wolno oszczędzać na odczynnikach i kupić już te cz.d.a.
25 lis 2010, o 22:12
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
Quatz napisał(a):
Sulik: Masz rację, że odczynniki z apteki nie mogą się równać odczynnikom cz.d.a, lecz nie napisałem, że są jak największej czystości, ale (i tu zamiast muszą, powinienem użyć powinny) być w miarę czyste. Więc wniosek jest taki: Jeśli chce się zrobić wiarygodną analizę, to nie wolno oszczędzać na odczynnikach i kupić już te cz.d.a.
dokładnie
przykładowo jeśli kwas solny byłby sprzedawany w aptece byłby prawdopodobnie czystości technicznej spożywczej o cenie powyżej ceny cz.d.a. w sklepie.
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
26 lis 2010, o 08:17
supchem
odczynniki
odczynniki z apteki czasami zawierają jeszcze inne dodatki by poprawić ich działanie lecznicze więc jeśli zależy ci na odczynnikach do analizy to omijaj apteki. Może znajdziesz tam substancje lepiej niż cz.d.a ale z jakimś dodatkiem. Pojęcie czystości substancji jest troche inne dla chemika i inne dla farmaceuty.
_________________ Nie odniosłem porażki tylko odkryłem błędne rozwiązanie tego problemu - Tomasz Edison (chyba)
27 lis 2010, o 12:16
ChemStach
Witam
Jako, tako odczynniki cz.d.a są dość drogie, i jeżeli planujemy syntezę w miarę prostych związków to trzeba się ograniczać do odczynników chemicznie czystych lub nawet technicznych. Odczynniki cz.d.a potrzebne są jako wskaźniki pH czy też redox oraz do otrzymywania naprawdę czystych produktów. Np. nie ma sensu używać kwasu azotowego cz.d.a skoro i tak robimy roztwory w wodzie kranowej
W prosty sposób również można oczyścić większość odczynników technicznych czy czystych - np. sole w wyniku krystalizacja/rekrystalizacja czy sublimacja. Również odczynniki takie jak kwasy czy roztwór amoniaku można oczyścić poprzez destylację poniżej punktu wrzenia (tak na uczelni oczyszcza się czysty HNO3 na cz.d.a). Należy tylko pamiętać, aby reszta odczynników (woda wyłącznie destylowana - redestylowana to już trochę przesada; naczynia i inne odczynniki) była porównywalnej czystości.
15 maja 2011, o 20:08
eko osiem[*]
@MODERATOR
odp.
ero97 napisał(a):
mój dziadek pracował w firmie która produkowała kwas mlekowy i ten kwas który był 100 razy przesączony najczystszy trafiał do farmacji
Spytaj dziadka czemu ma służyć 100X sączenie- bzdura jakaś, doczyszczanie nie polega na filtrowaniu
pzdr
eko
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości