Sorka
Nigdzie nie znalazłem przepisu na waniline ale sądze że da się o zrobić tak (sądze=nie jestem pewien).
potrzebne są :
-toluen
-kwas azotowy
-kwas siarkowy
-zaotyn sodu (NaNO2)
-kwas solny
-alkochol metylowy
-chlor
-wodór
1. nitrowanie toluenu do mono nitrotoluenu(opis jest na stronie)
2. wydzielenie para nitro toluenu (jasno żułte krysztłki t.top.54,5 st. C
redukcja p-nitorotoluenu do p-metyloaniliny
3.reakcja tego z kwasem zaotawym(NaNO2+HCl)
4. hydroliza powstałego produktu do para-krezolu w podwyszszonej temp.
5.(to jest to czego raczej nie jestem pewien)nitrowanie powstałego związku do otrzymania 2-nitro4-metylofenolu czyli do wprowadzenia grupy nitrowej w położenie ortowzględem fenolu.
6.redukcja grupy nirowej do grupy aminowej
7.działanie na związek chlorem jako katalizatora używając światła słonecznego (co zapewni wprowadzenia atomu chloru do grupy metyowej a nie do pierścienia benzenowego).Do zastąpienia 2 atomów wodoru w każdej cząsteczce związku.(tego nie jestem pewien ale żeby ominąć tą czynność można prubować na samym początku użyć aldechydu benzoesowego)
8. hydroiza powstałego związku do aldechydu
9.reakcja tego z kwasem azotawym(NaNO2+HCl)
10.następnie reakcja powstałego czegoś (nie wiem jak to nazwać
) 1-metylo4-hydroksy3-chlorekbenzenodiazoniowy?
z alkocholem metylowym i mamy Waniline
II sposub (niekompletny)
-fenol
-kwas (np. HCl H2SO4)
-wodorotlenek ptasu
-dwutlenek węgla
-i NP PCl3(albo inny związek o podobnych właściwościach np chlorek tionylu)
1.fenol zobojętniamy KOH powstaje fenolan potasu
2. pod zwiększonym ciśnieniem (0,5MP) działamy na fenolan CO2 i otrzymujemy z 40% wydajnością para-hydroksybenzoesan potasu(60% to izomer orto)
3 na powstałą sul działamy kwasem (HCL H2SO4) i otrymujemy czysty p-hydroksykwasbenoesowy.
4.działamy na niego czymś w rodzaju PCl3 aby otrzymać chlorek kwasowy który następnie chydrolizujemy aby otrzymać aldechyd.
5.dalej postępujemy jak w przepisie 1
UWAGA: na pewno mogłem się gdzieś pomylić nigdy nie przeproadzałem takiej reakcji a wszystkie dane są czysto teoretyczne wydajność w obu przypadkach jest znikoma szczegulnie przez tworzenie izomerów podczas nitrowania.