Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Metoda otrzymywania kwasu masłowego. Pytanie ?? 
Autor Wiadomość

Dołączył(a): 10 sie 2010, o 21:16
Posty: 4
Post Metoda otrzymywania kwasu masłowego. Pytanie ??
Witam. Jestem Łukasz, jestem uczniem 2 klasy gimnazjum i bardzo fascynuje mnie chemia to też mam pytanie związane z moja pasją.
A więc jak w temacie interesują mnie metody otrzymywania tego kwasu, wiem wiem niektórzy powiedzą że otrzymać ten kwas aby zrobić komuś kawał albo coś ponieważ wiem że on straszne śmierdzi i mogły by być niezłe jaja :P Może niektórzy tak pomyślą ale mi nie o to chodzi (jeszcze nikt mi tak straszne nie podpadł żebym go gazował od razu XD) Ale wracajmy do tematu, wszystkie metody o jakich czytałem są dość skomplikowane, ale wymyśliłem taką metodę i proszę o ocenę doświadczonych chemików.
A więc kwas masłowy powstaje w zjełczałym maśle, jedną z właściwości tego kwasu jest to że dobrze rozpuszcza się w wodzie a tłuszcze jak wiadomo nie za bardzo więc chciałbym to zrobić tak. Pozostawić masełko w jakimś pojemniku żeby zjełczało ale tak naprawdę mocno, następnie wymieszać tłuszcz z wodą destylowaną ale to tak wymieszać żeby cały kwas jaki powstał się w niej rozpuścił, potem kiedy rozdzielą się warstwy tłuszczu i wody zlał bym warstwę tłuszczu a w pozostałej wodzie jak sądzę powinien być rozpuszczony kwas masłowy. Na koniec można by było strącić go wodorotlenkiem wapnia czy coś ale nie jestem pewien czy to do końca możliwe więc proszę o odpowiedzi jeśli w złym dziale to przepraszam i z góry dziękuje za odpowiedzi


15 maja 2011, o 16:33
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 sie 2010, o 13:24
Posty: 82
Lokalizacja: Grabów
Post 
Ten kwas to do czegoś konkretnego, czy po prostu żeby mieć?

Lepiej 'wypłukać' kwas etanolem. Co prawda, trochę tłuszczu się rozpuści, ale potem w wyniku strącania soli wapniowej, traktowania jej po dekantacji kwasem siarkowym i destylacji otrzymasz w miarę łatwy i przyjemny(pojęcie względne) sposób swój upragniony związek.

Mam nadzieję, że nie będziesz tego robić w domu...?


15 maja 2011, o 17:03
Zobacz profil

Dołączył(a): 10 sie 2010, o 21:16
Posty: 4
Post 
Wiesz zrobiłbym to w domu ale niestety mam tylko jeden dom i nie miałbym gdzie się potem przeprowadzić XD. A odnośnie tego do czego mi ten związek to ja tylko zapytałem czy jest możliwe otrzymanie tego związku tą metodą, na razie nie będę próbował tego robić (matka mnie wydziedziczy jak to poczuje) heh no ale znowu odbiegłem od tematu interesuje mnie jeszcze dokładny proces strącania a następnie przerabiania soli tego kwasu spowrotem w kwas mlekowy. Jak to wygląda w praktyce??


15 maja 2011, o 19:13
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33
Posty: 608
Lokalizacja: Poznań
Post 
1) jełczenie tłuszczy polega m.in na ich hydrolizie. Możesz to przyspieszyć przez zmydlanie z NaOH. Uzyskany roztwór mydła (sole sodowe kwasów tłuszczowych) (...) CH2Cl2,eterem, w ostateczności octanem etylu albo czymś innym niepolarnym i niemieszającym się z wodą (nie wytrząsaj!) w celu usunięcia nieprzereagowanego tłuszczu, a później zakwaś wszystko H2SO4 i wyciągaj wolne kwasy ekstrakcją z octanem etylu. Robota wybitnie śmierdząca i na dodatek uzyskasz bardzo złożona mieszaninę kwasów i innych związków, ale zawsze coś.
Osobiście wybrałbym utlenienie n-butanolu w środowisku zasadowym za pomocą KMnO4
2) Raz piszesz o kwasie masłowym a post niżej o mlekowym - różnica jest spora

_________________
Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!


17 maja 2011, o 16:43
Zobacz profil

Dołączył(a): 10 sie 2010, o 21:16
Posty: 4
Post 
Może zacznijmy od tego że jestem dopiero w 2 klasie gimnazjum i może jak coś tłumaczysz to trochę bardziej po ludzku, po 2 nie wiem o co ci chodzi z kwasem mlekowym.
być może o to:
lukasz965 napisał(a):
(...) przerabiania soli tego kwasu spowrotem w kwas mlekowy. Jak to wygląda w praktyce??

/Ray


17 maja 2011, o 17:15
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 wrz 2009, o 15:20
Posty: 209
Post 
Postaram Ci się przedstawić to co napisał Arion, tak aby było to dla Ciebie bardziej zrozumiałe.
1 tłuszcz + NaOH/KOH-> gliceryna + sole kwasów tłuszczowych
Ponieważ reakcja nie przebiega ze 100% wydajnością, to aby usunąć resztki nieprzereagowanego tłuszczu prowadzisz jego ekstrakcję związkami:"CH2Cl2,eterem, w ostateczności octanem etylu" i odrzucasz warstwę rozpuszczalnika jako zbędną.
2. Twoją mieszanę gliceryny i mydła zakwaszasz, aby wytrącić z niej kwasy tłuszczowe. Następnie osad rozpuszczasz poprzez ekstrakcję w octanie etylu i oddzielasz warstwę organiczną zawierającą rozpuszczoną w niej mieszaninę różnych kwasów.

Gra nie warta świeczki.

_________________
panta rhei kai ouden menei


17 maja 2011, o 19:30
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33
Posty: 608
Lokalizacja: Poznań
Post 
@ Qwerty. Dzięki, następnym razem będę mniej enigmatyczny 8)

@ lukasz965. Najpierw piszesz:

lukasz965 napisał(a):
A więc jak w temacie interesują mnie metody otrzymywania tego kwasu, (...)


Jaki jest temat postu? "Metoda otrzymywania kwasu masłowego. Pytanie ??" Kilka linijek dalej:

lukasz965 napisał(a):
A więc kwas masłowy powstaje w zjełczałym maśle (...)


Post niżej pojawia się ni z gruszki ni z pietruszki:

lukasz965 napisał(a):
(...) no ale znowu odbiegłem od tematu interesuje mnie jeszcze dokładny proces strącania a następnie przerabiania soli tego kwasu spowrotem w kwas mlekowy. Jak to wygląda w praktyce??


Chodzi mi o to, że kwas mlekowy i masłowy to zupełnie różne związki, które można otrzymać/ wyizolować z zupełnie innych źródeł naturalnych. Oczywiście większość załapie, że chodzi Ci jednak o kwas masłowy, ale być może nie wszyscy. Poza tym chodzi też o ścisłość.

_________________
Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!


18 maja 2011, o 09:35
Zobacz profil

Dołączył(a): 20 sty 2009, o 13:07
Posty: 488
Lokalizacja: Katowice
Post 
Boże, no pomylił się i napisał mlekowy zamiast masłowy... wielka afera. To nie matura panowie!

Ja osobiście też wybrałbym łatwiejszą i przyjemniejszą metodę z utlenianiem butanoli (dowolny izomer, jeśli chodzi ci o własności 'aromatyczne' ^^). Oczywiście nie należy mylić utleniania ze spalaniem.

_________________
Zbijcie mnie jak znowu zacznę gadać głupoty :roll:


18 maja 2011, o 15:39
Zobacz profil

Dołączył(a): 10 sie 2010, o 21:16
Posty: 4
Post 
Przepraszam za pomyłkę cały czas chodzi mi o kwas masłowy. A więc przedstawiona powyżej procedura odpowiada otrzymywaniu kwasu masłowego czy mlekowego bo chodzi mi o masłowy:)


18 maja 2011, o 20:44
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33
Posty: 608
Lokalizacja: Poznań
Post 
@ lukasz965; Jasne, że metoda/metody dotyczą kwasu masłowego.

@ Mki; Ten dowolny izomer butanolu to bym na Twoim miejscu jeszcze raz przemyślał; utleniany 2-butanol da w opisanych warunkach etylometyloketon (MEK), a tert-butanol pewnie jakąś miksturę z której kwasu masłowego nie wyizolujesz, bo go tam zwyczajnie nie będzie.
Pozdro

_________________
Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!


18 maja 2011, o 23:13
Zobacz profil

Dołączył(a): 11 wrz 2011, o 20:20
Posty: 67
Lokalizacja: Białystok
Post Re:
Arion napisał(a):
Osobiście wybrałbym utlenienie n-butanolu w środowisku zasadowym za pomocą KMnO4


A mógłbyś opisać tą syntezę?

_________________
Z chemią za pan brat


30 maja 2012, o 17:36
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 27 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..