Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Brom w kolekcji 
Autor Wiadomość
@MODERATOR

Sulik, w ofercie B&K jest brom w ampułce i woda bromowa.

1 sie 2011, o 20:22

Jeśli to odważka analityczna będzie w niej bromian + bromek potasu, natomiast w dziale pierwiastki będzie raczej ampułkowany brom. Z tego co widziałem są dostępne 1g ampułki - w sam raz do Twojej kolekcji - dokąd się nie rozbije - bezpieczne.

2 sie 2011, o 20:44
@MODERATOR

Zadam jeszcze jedno pytanie, które mnie prześladuje. Mianowicie, czy kupionej ampułki z bromem nie rozsadzi ciśnienie gdy np. będzie gorętszy dzień i czy wsadzenie tej ampułki w drugą ampułkę i zatopienie jej coś wtedy pomoże? Zamierzam kupić brom w ampułce szklanej i przechowywać ampułkę z nim "na wierzchu" więc stąd pytanie.

1 wrz 2011, o 16:17
@MODERATOR

No tak, ale wtedy nie będzie widać bromu. A jakby wsypać do tej drugiej probówki MgO i zatopienie jej?
A i jeszcze jedno, w końcu toksyczne są opary bromu, a czy ten smród też? Np. smród jodu nie jest toksyczny, ale fioletowe opary już bardziej są szkodliwe.

1 wrz 2011, o 17:37
@MODERATOR

Więc jak go kupię to zasypię go do połowy MgO. A z tym smrodem to chodziło mi o to, że tak jak już napisałem jod ma także specyficzny zapach i jak go otrzymywałem to fioletowych oparów nie było, a smród był. Bo jeśli by tak było także z jodem to można by zrobić z nim kilka doświadczeń (Br+Al) bo wtedy opary wciągnęłoby dygestorium, a smród by się potem wywietrzyło. A i jeszcze coś, widziałem na filmach na youtube i innych portalach, że ludzie robili doświadczenia z bromem tylko na powietrzu bez żadnych masek/dygestorium i jakoś żyją (chyba :) ), a na forum odradzacie mi jakąkolwiek pracę z nim nawet pod dygestorium. Dlaczego?

1 wrz 2011, o 18:16

Bo jest to substancja, której dynamika całkowicie nie przypomina dynamiki wody. Całkowicie inaczej się go przelewa, zupełnie inaczej wrze. Zachowuje się 'nieintuicyjnie'. Jest do tego bardzo toksyczny. Powiedziałbym nawet, że bardziej toksyczny niż rtęć. Opary rtęci są bardzo ciężkie, a jej działanie jest głównie neurotoksyczne. Brom (jak wszystkie halogenki) jest z kolei substancją żrącą (i jest również toksyczny poza tym, że jest żrący). Działanie z bromem na powietrzu/w domowym labie jest nieodpowiedzialne, bo w tych miejscach nikt nie spodziewa się zagrożenia. W prawdziwym laboratorium większość osób wie, że na każdym kroku może czaić się 'pułapka na wroga' np. w postaci butelki z bromem podpisanej 'KAWA' (true story). Każda rozlana kropla może okazać się bardzo niebezpieczna. Nikt nie zabrania Ci robić doświadczeń z bromem, ale jeśli musisz je robić, to lepiej zabierz brom do szkoły i zrób to pod tamtejszym wyciągiem. Nikt cię stamtąd nie wyrzuci.

1 wrz 2011, o 19:47
@MODERATOR

No niestety ale w szkole to nie mają wyciągu. Nawet nie pokazują żadnych doświadczeń. Postanowiłem jednak brom spróbować zrobić w ten weekend.
Zrobię tak: do probówki w której zatopię brom naleję r-r bromku potasu i przepuszczę gazowy chlor otrzymany w reakcji HCl i dichromianu potasu. Kuleczki bromu powinny opaść na dno. Roztwór znad bromu wyleję ostrożnie bo niestety pipety tak cienkiej nie mam. Brom zatopię w probówce, którą wsadzę w drugą, większą i też zatopię na wszelki wypadek. I tak stanę się posiadaczem bromu.
Tylko jedna ważna sprawa, co z odpadami? Co dodać do mieszaniny poreakcyjnej, aby możliwie bezpiecznie można to wylać do zlewu?
I jeszcze co do chloru, to może lepsza metoda to elektroliza soli? Bo akurat chwilowo nie mam HCl, a taki z gospodarczego się nie nadaje (małe stęż. i żółty)

1 wrz 2011, o 20:25

Roztwór poreakcyjny zneutralizuj roztworem tiosiarczanu sodu. Tak przy okazji, nie sądzę żeby kropelki bromu opadały na dno. Jak robiłem to doświadczenie, to cały brom pozostawał w roztworze wodnym...

1 wrz 2011, o 21:32
@MODERATOR

A nie ma innego sposobu neutralizacji, bo tiosiarczanu nie mam i musiałbym kupić? A co do opadania na dno to widziałem na filmach i Sękowski pisze, że to możliwe. I czy nada się chlor z elektrolizy r-r NaCl? Znaczy chodzi o to, cz da się go przepuścić przez bromek potasu?

1 wrz 2011, o 21:41

Elektroliza jest mało wydajna. Jak masz elektrolit możesz w nim rozpuścić soli i potem wkraplać do dichromianu potasu. Wszystkie prace z chlorem wykonuj na wolnym powietrzu lub pod wyciągiem !! Jeszcze jedna uwaga, nie używaj stężonego kwasu siarkowego, jak już to go rozcieńcz bo inaczej cały chlorowodór się ulotni :P.

1 wrz 2011, o 22:39
@MODERATOR

Tiosiarczan sodu (20% lub 10%) z apteki nada się na neutralizację?
Czy chlor z elektrolizy przejdzie wężykiem do r-r bromku potasu czy będzie ulatniał się? Chodzi mi o to, że jak umieszczę anodę grafitową w wężyku i w solance, a następnie włączę prąd to czy chlor popłynie wężykiem czy przejdzie roztworem i ulotni się?

2 wrz 2011, o 20:17

jeżeli chcesz to go

PRAGNĘ!

2 wrz 2011, o 23:38
@MODERATOR

ero97, myślę jednak, że sposób z chlorem byłby trochę bezpieczniejszy, ponieważ jak się rozszczelnią szlify podczas destylacji to zatrucie gwarantowane. Na tym filmie: http://www.youtube.com/watch?v=1JDTAelU6gQ widać jak brom ładnie opada na dno po przepuszczeniu chloru więc potem można utworzoną nad bromem wodę bromową wybrać pipetą i zneutralizować tiosiarczanem, a brom bez przenoszenia zatopić.
Więc 20% nadsiarczan sodu z apteki nada się do neutralizacji czy musi być stężony i ile go dodać na np. 1ml roztworu neutralizowanego?

3 wrz 2011, o 15:33

Na dnie jest chloroform i brom się w nim rozpuszcza...

3 wrz 2011, o 17:19

Wybaczcie pomyłkę, ale nie obejrzałem filmiku. Na dnie jest czterochlorek węgla. Tak przy okazji zapytam, wolisz operować gazowym chlorem? :szok:

3 wrz 2011, o 18:00
@MODERATOR

Wolę chyba operować gazowym chlorem niż destylować brom. No chyba że zrobię brom metodą z kwasem siarkowym i perhydrolem. Co o tym sądzicie? Nie potrzebna mi super wydajna metoda tylko najbezpieczniejsza i najłatwiejsza. Albo do roztworu bromku potasu dodać podchlorynu do mycia WC :D Czy to zadziała bo to z chlorem za bardzo mi się nie podoba. Czy przed dodaniem wybielacza trzeba by było zakwasić czy wystarczy sam lub dodać trochę perhydrolu?
No to do neutralizacji może być 20% tiosiarczan sodu?

3 wrz 2011, o 19:35

Lejesz troszkę wybielacza do bromku potasu. Musisz go zakwasić (niektóre wybielacze same w sobie są kwaśne) działa nawet kwas octowy. Perhydrolu dodawać nie trzeba, anion podchlorynowy już sam w sobie jest dobrym utleniaczem. Fajerwerków się nie spodziewaj, powstaje tylko woda bromowa :wink: Jak masz podchloryn wapnia to możesz spróbować otrzymać czysty brom. Musisz wymieszać go z suchym bromkiem potasu i dodać minimalną ilość wody a potem zakwasić siarkowcem. Nie wiem jak potem oddzielisz substraty od produktów bez aparatury do destylacji czy nawet retorty. Na upartego możesz zatopić wszystkie substraty stałe w probówce, do niej dołączyć szklaną rurkę i potem przez strzykawkę powoli wlać kwasu siarkowego i powstały brom odparować. 20% roztwór tiosiarczanu jest w sam raz, wlewasz tyle żeby żółta barwa zniknęła.

Ps: Widzę, że sposobów na otrzymanie bromu coraz więcej, ale ja bym sobie dał spokój bez aparatury...

3 wrz 2011, o 20:47
@MODERATOR

Aparaturę do destylacji ze szlifami mam, ale nie chcę destylować bromu, bo zapapram aparaturę, a jak się rozłączy to... Porządne dygestorium też mam (jaka byłaby moc w m3/h dla optymalnej pracy z bromem?). A metoda z kwasem siarkowym i perhydrolem da brom? Chodzi o to, że woda bromowa jest rzadsza od bromu i się nie nada do kolekcji :( . Jod udaję się wydzielać metodą z HCl i H2O2, a z bromem zadziała?

3 wrz 2011, o 21:21
@MODERATOR

No a ta metoda z kwasem siarkowym i perhydrolem, bo nie będę destylował bromu! Potrzebuję tylko mililitr bromu, a destylacją otrzymam za dużo i co z tym zrobię?

3 wrz 2011, o 21:30
@MODERATOR

W takim razie zrobię tak, przeprowadzę trzy reakcje w tej kolejności i zobaczę co wyjdzie (ale najpierw do apteki po tiosiarczan):
1) Do stężonego roztworu bromku potasu dodam stężonego kwasu siarkowego, a następnie perhydrol.
2) Do stężonego roztworu bromku potasu dodam wybielacza, a w miarę potrzeby go zakwaszę.
3) Do stężonego roztworu bromku potasu wprowadzę gazowy chlor otrzymany w reakcji kwasu solnego i tlenku manganu(IV).
I jeżeli te się nie sprawdzą to dopiero zajmę się destylacją.
Niestety w szkole nie mamy dygestorium, a w swoim trochę się boję bo ma tylko 100m3/h, a na forum gdzieś wyczytałem, że musi być co najmniej 300m3/h.

3 wrz 2011, o 21:57
@MODERATOR

Słuchajcie, mam jeszcze jedną sprawę, w aptekach nie mogę dostać tiosiarczanu sodu, czy pirosiarczan potasu, który mam może być do neutralizacji i jak będzie wyglądać reakcja bromu z pirosiarczanem potasu i tiosiarczanem sodu?

6 wrz 2011, o 13:11
@MODERATOR

Sorry za post pod postem, ale znalazłem coś. Czy ta reakcja może wyglądać tak: 2Br2 + K2S2O5 + 3H2O ---> 4HBr + 2KHSO4? A czy kwas bromowodorowy powstający w reakcji można już wylać do zlewu, czy np. zneutralizować wodorowęglanem sodu?

7 wrz 2011, o 18:53
@MODERATOR

Ok. dzięki. Więc chyba w ten weekend biorę się do roboty :D . Ale na razie poczekam bo może uda mi się zrobić brom pod dygestorium w profesjonalnym laboratorium, no i muszę dokupić pirosiarczanu ze sklepu z winem :D .

7 wrz 2011, o 20:00
@MODERATOR

Niestety z tiosiarczanem w Łodzi jest spory problem (nie licząc hurtowni chemicznej i internetu), a pirosiarczan potasu jest w Realu do produkcji win :D po 2,50zł za 25g. A czemu tiosiarczan jest lepszy (lepsza wydajność neutralizacji)?
Niestety nie znam metody produkcji bromu w fabrykach, ale coś słyszałem, że otrzymywany jest z wody morskiej, prze przepuszczanie chloru i odparowywanie i destylację.

7 wrz 2011, o 21:18

Pirosiarczyn sodu a tiosiarczan sodu to dwa różne związki. Jony tiosiarczanowe reagują z bromem utleniając się do jonów siarczanowych przy tym redukując brom do jonów bromkowych. Pirosiarczyn też działa, ale z pewnych przyczyn bym go nie używał, powstaje tlenek siarki IV... :wink:

7 wrz 2011, o 22:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona