Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2580 Lokalizacja: Krakow
raymundo napisał(a):
Na forum jest osobny dział a w nim temat mini SEKS. i tam znajdziesz wszystkie książki Sękowskiego.
tej akurat nie ma (że chyba przegapiłem)
po prostu ta książka prawdopodobnie nigdy nie została zeskanowana i umieszczona w necie, a jej nakład dawno się skończył.
A do autora - wystarczyło 10 minut szukania w google i odpowiednich forach, a wiedział byś to samo, zamiast zadawać po 10 razy to samo pytanie.
A co do pierwiastków masz jeszcze gałeckiego i supniewskiego, bardzo dużo informacji jest też w bielańskim. Więc wystarczy poszukać. Na forum też jest bardzo dużo informacji na temat odzysku danych soli czy też metali.
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
31 gru 2010, o 08:39
mar28
@MODERATOR
Witam!
Żeby nie zakładać nowego tematu to spytam, czy da radę wyciągnąć stop LaNi5 z akumulatorków NiMH. I jak rozpoznać czy jest to ten stop czy tytanu z wanadem? Moglibyście określić położenie po numerach na zdjęciu? Wszystkie informacje z angielskiej wiki.
Załączniki:
800px-Nimh_disassembled.jpg [ 121.72 KiB | Przeglądane 4866 razy ]
30 sie 2011, o 09:33
mar28
@MODERATOR
Witam!
Chciałbym tylko spytać jak to jest z tą toksycznością kadmu z baterii, ile go tam jest i jaka dawka jest groźna dla człowieka? Jaka ilość byłaby w miarę "bezpieczna" gdyby doszło do, np. uwolnienia go z pojemnika w postaci proszku? To samo pytanie co do arsenu, berylu, selenu. Tylko proszę nie cytować kart charakterystyki, które już przeczytałem, ale tam podają chyba najgorsze przypadki.
Przeczytałem, ale jaka dawka kadmu, arsenu, berylu i selenu byłaby bezpieczna, bo w linku nie ma dokładnych informacji i ile i w jakiej postaci jest go w bateriach? A i wyczytałem gdzieś na tym forum, że ktoś rozbierał baterię NiCd dla niklu, a resztę wywalił do pojemnika na odpady i zapaliły mu się w nim ręczniki papierowe od pyłu Cd. Więc jest tam też pył Cd, który jest bardziej szkodliwy od bryłki, więc jest większe niebezpieczeństwo, czy maska przeciwpyłowa, taka materiałowa, rękawiczki nitrylowe i dygestorium (na wszelki wypadek) ochroni nas przed pyłem? Po prostu myślę nad rozebraniem akumulatorka NiCd, ale wolę się upewnić czy to bezpieczne, a jeśli nie to jaką ilość można kupić kadmu, berylu i arsenu, aby w przypadku wydostania się nie spowodowała zatrucia.
15 wrz 2011, o 20:09
CTX
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
Jeśli nie jesteś pewny tego co masz zamiar zrobić dla poziomu ufności przynajmniej 0,98 (0,99 jeśli nie jesteś z patologicznej rodziny), że nie zakończy się to szkodą dla Ciebie to tego nie rób.
Poważnie. Ja bym się tym nie bawił. Nikiel i lantan idzie kupić.
16 wrz 2011, o 00:25
mar28
@MODERATOR
Baterii NiCd nie będę rozbierał, ale dlaczego nie NiMH? Nikiel mam ale potrzebny mi jest lantan, którego nie tak łatwo kupić .
A co do tych dawek to moglibyście mi tylko teoretycznie powiedzieć co może zdziałać 1g arsenu, kadmu i berylu, a także 2g selenu w postaci proszku każdy w naszym organiźmie poprzez: wdychanie, kontakt ze skórą i połknięcie? Czy może powodować zgon lub zatrucie? Chodzi mi o konkretnie te dawki, a nie o LD50, bo tam nie ma dawki zatrucia?
16 wrz 2011, o 16:26
mar28
@MODERATOR
Hurra!! Udało mi się właśnie ściągnąć książkę Sękowskiego "Pierwiastki w moim laboratorium ciąg dalszy" i biorę się do czytania!!
25 wrz 2011, o 21:25
piotropo
Dołączył(a): 12 kwi 2011, o 18:30 Posty: 8 Lokalizacja: Warszawa
Może podaj link skąd. Wszystkim będzie łatwiej.
27 wrz 2011, o 16:16
mar28
@MODERATOR
Niestety ale nie mogę znaleźć już tej strony, bo znalazłem ją przez przypadek, chyba na chomikuj.pl, ale jak ktoś chce to niech pisze na PW.
27 wrz 2011, o 21:56
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
Viola,
Stefan Sękowski - Pierwiastki_w_moim_laboratorium_-_c.d, 94MB, PDF:
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
29 wrz 2011, o 15:54
10pirotechnik
Dołączył(a): 21 mar 2011, o 00:54 Posty: 14 Lokalizacja: Woj. Lubelskie
Hmmm.
Poco kombinować z rozbieraniem baterii, nie lepiej kupić od innych użytkowników albo na allegro lub w sklepie chemiczny ?
Pierwiastki które kupujesz od firm są pewniejsze(wiesz co kupujesz) niż te które wydłubiesz z baterii, akumulatora czy z żarówki i innych dziadostw .
Nie wiadomo co Chińczycy napchali do baterii za 10gr ...
_________________ Odwaga jest to strach powstrzymany o jedną chwile dłużej .
2 paź 2011, o 17:09
Alchemik
**
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
Cytuj:
Nie wiadomo co Chińczycy napchali do baterii za 10gr ...
Wiadomo - podstawy analityki chemicznej ze szkoły się kłaniają BTW. Raz rozbierzesz i już wiesz, co to za problem.
Alchemik
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
2 paź 2011, o 20:27
10pirotechnik
Dołączył(a): 21 mar 2011, o 00:54 Posty: 14 Lokalizacja: Woj. Lubelskie
Nie kłania, nie kłania Ostrożności nigdy za wiele ,zwłaszcza przy produktach wykonanych w Chinach.
_________________ Odwaga jest to strach powstrzymany o jedną chwile dłużej .
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości