Wolę tlenek siarki(IV) niż brom . Zresztą wszytko będzie robione pod dygestorium, więc wszystko się wciągnie . Dużo razy się spalało siarkę i nic się nie stało, bo nawet zapach nie był wyczuwalny pod dygestorium. Więc można brom zneutralizować pirosiarczynem, czy nie? Tylko nie piszczcie, że tiosiarczan jest na allegro, bo wiem, tylko że pirosiarczyn mam pod ręką.
8 wrz 2011, o 16:14
Dobry666
*
Dołączył(a): 14 sty 2009, o 19:45 Posty: 492 Lokalizacja: Zgierz
mar28 - na Brukowej 27 masz hurtownię chemiczną i miłe panie w okienku magazynu nr 3. O ile nic się nie pozmieniało od mojej ostatniej wizyty. Warto zadzwonić przed wybraniem się tam czy mają to co Cię interesuje
9 wrz 2011, o 00:05
mar28
@MODERATOR
Co wytworzy się po dodaniu do wybielacza kwasu solnego? Chlor plus co?
P.S. Proszę moderatora o usunięcie mojego poprzedniego postu, ponieważ nie potrzebnie zadałem pytanie i nie doczytałem jednego postu.
19 wrz 2011, o 19:48
mar28
@MODERATOR
Witam wszystkich,
Zrobiłem przed chwilą doświadczenie otrzymywania bromu.
Wykonanie:
Do wybielacza (główny składnik NaOCl) dodałem trochę bromku potasu, a następnie dodawałem po trochu kwas solny 27%.
Obserwacje:
Podczas dodawania HCl wywiązywał się chlor i redukował bromek potasu do bromu. Powstał czerwony roztwór bromu / woda bromowa, która już dość mocno dymiła.
Reakcje:
1) NaOCl + 2 HCl = NaCl + Cl2 + H2O
2) Cl2 + 2 KBr = 2 KCl + Br2
Szkoda, że woda jest dość rzadka i słabo paruje, bo nie odzwierciedla właściwości bromu. Zatapianie ampułki przebiegło bez zakłóceń i bardzo łatwo i szybko.
Neutralizowałem r-r pirosiarczanem potasu. Pojawiła się biała piana i tlenek siarki(IV). Roztwór stał się biały.
Załączniki:
Komentarz: Otrzymana przeze ampułka z wodą bromową 2011-09-24 14.55.21 2.jpg [ 64.71 KiB | Przeglądane 2533 razy ]
24 wrz 2011, o 16:03
mar28
@MODERATOR
Witam!
Dzisiaj ponownie otrzymałem tą samą metodą brom, ale tym razem go ogrzewałem w probówce. Po pojawieniu się oparów bromu przestałem ogrzewać i na ściankach osadzał się brom w postaci małych kuleczek, które niestety spływały z powrotem do wody na dnie probówki. W laboratorium pomimo wyciągu i otwartych okien było czuć zapach nie bromu, ale chloru. Także już poniekąd można powiedzieć, że przedestylowałem brom tylko jeszcze trzeba podłączyć chłodnicę i destylować! Tylko trzeba iść do sklepu po chłodnicę ok. 30cm bo obecna (50cm) nie mieści mi się do dygestorium i już może nie długo, a może tuż po zimie biorę się do destylacji. I wcale brom tak nie śmierdzi jak mówiliście!
10 paź 2011, o 19:01
Resset95
Dołączył(a): 17 wrz 2009, o 16:15 Posty: 123 Lokalizacja: Kraków
Paanie, nie operujesz bromem tylko wodą bromową, przedestyluj to wtedy powiesz czy śmierdzi czy nie...
10 paź 2011, o 19:21
mar28
@MODERATOR
Chyba napisałem, że na ściankach skraplał mi się brom, a nie woda bromowa. A zresztą to może jeszcze w tym roku przedestyluję to zobaczę...
Tylko jedno pytanie do was - czy lepsza będzie do przetrzymywania bromu:
- Butelka SIMAX zakręcana z czerwoną nakrętką z PBT
i uszczelniającą wkładką teflonową,
- Butla na szlif, czy butla z korkiem i kołpakiem na szlif, na substancje agresywne ze szkła borokrzemowego DURAN?
- Butla szklana z wąską szyjką, z korkiem na szlif
szkło borokrzemowe DURAN
Planuję uzyskać bromu może z 10ml do doświadczeń, z tego ok. 1ml pójdzie do zatopienia do kolekcji, ale resztę trzeba w czymś przechowywać...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość