Dołączył(a): 2 sty 2011, o 13:54 Posty: 19 Lokalizacja: Katowice/Gdańsk
analiza anionów - test na borany
Otóż mój problem jest następujący, analizuję mieszaninę anionów wykryłam już chlorki, chromiany(VII), arseniany(V), i azotany(V) i robię test na borany.
W parownicy zagęszczam trochę próbki (odparowuję do sucha), czekam aż ostygnie, dodaję stężonego kwasu siarkowego(VI) i alkoholu metylowego, mieszam i próbuję podpalić (płomień powinien mieć barwę zieloną) wszystkie czynności wykonuję błyskawicznie ale to diabelstwo się za nic nie chce podpalić. Robiłam ten test na innej mieszaninie i tych samych odczynnikach i wychodził.
Po dodaniu kwasu siarkowego(VI) i metanolu zagęszczona próbka robi się najpierw bordowa i oczywiście pojawiają się dymy a następnie zielona.
Jakieś rady dla mniej doświadczonej koleżanki?
_________________ Dive now. Work Later.
2 lis 2011, o 20:25
CTX
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
Musisz dodać stężonego H2SO4 tłustą, dużą kroplę, do roztworu, odparować przez wrzenie do sucha. Dodać etanolu bądź metanolu, zamieszać zdrapując dobrze osad, postawić parowniczkę z mieszanką na krawędź siatki z palnikiem. Nie ma opcji żeby się nie zapaliło, jeśli będzie zielone to masz boranowy.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości