Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Otrzymywanie metanu 
Autor Wiadomość

Post Otrzymywanie metanu
Nareszcie udało mi się zdobyć książkę p. Sękowskiego "Chemia organiczna". Postaram się wykonać kilka doświadczeń w miarę dostępności odczynników. Pierwszym, niezbyt skomplikowanym wydawało mi się otrzymywanie metanu. Wg. przepisu z książki należy ogrzewać bezwodny octan sodu w kolbie połączonej z trzema płuczkami. W jaki sposób CH3COONa ma dać metan, brakuje jednego atomu wodoru :? Jednak wykonałem to doświadczenie, metan nie wyszedł... W wiki przeczytałem, że do otrzymywania metanu używa się mieszaniny octan sodu + wodorotlenek sodu, wtedy jak dla mnie, ma to sens.

Czy to jest błąd w książce, czy może jednak da się przeprowadzić tą syntezę metanu z samego octanu sodu?

Bardzo proszę jeszcze o informację, od tych którzy również przerabiali jakieś doświadczenia z tej książki, czy napotkali się może na inne błędy, pomyłki w składzie itp.

9 gru 2011, o 13:29

Post Re: Otrzymywanie metanu
W jednej z książek sękowskiego było opisane to doświadczenie, ale z użyciem wodorotlenku sodu. Jeśli dobrze pamiętam to ocet zobojętniało się wodorowęglanem sodu poprzez co otrzymywało się octan sodu. A następnie z octanu sodu przy użyci wodorotlenku sodu metan.
Może uda mi się znaleźć to doświadczenie to powiem w której.
Ale nie jestem pewien na 100%

Good Morning,

PS: Mam Demo wersje internetu.

9 gru 2011, o 17:42

U mnie jest jedynie przepis na otrzymanie bezwodnego octanu sodu (wodorowęglan sodu + kwas octowy) i nie ma nic o mieszaniu go później z wodorotlenkiem sodu. Jutro powtórzę to doświadczenie mieszając octan sodu z NaOH.

Tak się zastanawiam jeszcze, aby nadmanganian potasu odbarwiał np. aceton jest wymagane połączenie aceton + NaOH + KMnO4. NaOH spełnia tu rolę katalizatora?

9 gru 2011, o 23:11

Cytuj:
W jednej z książek sękowskiego było opisane to doświadczenie, ale z użyciem wodorotlenku sodu.

Elementarz chemii organicznej Sękowskiego podaje, że octan sodu podczas mocnego ogrzewania ulega rozkładowi
do palnego gazu - metanu. Ma ktoś pomysł jakby ta reakcja miała przebiegać? ( jakie były by jej produkty oprócz CH4 ? )

Wikipedia podaje następując sposób otrzymywania metanu:
CH3COONa + NaOH + temp→ CH4 + Na2CO3

Tym sposobem powinno wyjść. Pamiętaj tylko, że metan z powietrzem tworzy mieszaninę wybuchową, więc należy zachować jak największą ostrożność. Radziłbym zamiast palnika użyć jednak krytej kuchenki elektrycznej.

29 sty 2012, o 01:39

Cytuj:
Elementarz chemii organicznej Sękowskiego podaje, że octan sodu podczas mocnego ogrzewania ulega rozkładowi
do palnego gazu - metanu. Ma ktoś pomysł jakby ta reakcja miała przebiegać? ( jakie były by jej produkty oprócz CH4 ? )
Wikipedia podaje następując sposób otrzymywania metanu:
CH3COONa + NaOH + temp→ CH4 + Na2CO3

Nie ma takiej możliwości. Musimy dodać NaOH do octanu sodu. Wówczas przy intensywnym ogrzewaniu mieszaniny zachodzi reakcja według wzoru, który podałeś.

Cytuj:
Pamiętaj tylko, że metan z powietrzem tworzy mieszaninę wybuchową, więc należy zachować jak największą ostrożność. Radziłbym zamiast palnika użyć jednak krytej kuchenki elektrycznej.

Przeprowadzałem to doświadczenie i jakoś żyję ;) Używając niewielkiej ilości reagentów, w szczelnej aparaturze, zbierając gaz do probówki, nic złego nie może się stać.

29 sty 2012, o 02:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]