Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
mechanizm reakcji 
Autor Wiadomość

Post mechanizm reakcji
Witam. W środę mam odpowiadać na laboratoriach z chemii organicznej z kwasu fenoksyoctowego, na laboratoriach związek ten należy do grupy związków o mechanizmie substytucji nukleofilowej. Szukając jego syntezy z fenolu ( z czego mam wyjść) w internecie natrafiłam na informację, że jest to substytucja elektrofilowa - załączam link:
http://biomist.pl/chemia/doswiadczenia- ... towego/963
Bardzo proszę o pomoc w wyjaśnieniu tego problemu, czy ktoś wie według jakiego mechanizmu zajdzie ta reakcja SN1, SN2, SE? A jeśli tak czy mógłby mi napisać jak to będzie wyglądało? Z góry dziękuję za każdą pomoc.

18 gru 2011, o 20:45

Post Re: mechanizm reakcji
"związek ten należy do grupy związków o mechanizmie substytucji nukleofilowej"

Nie. Należy do grupy kwasów karboksylowych. To co piszesz jest po prostu bzdurą, sorry za szczerość. Żaden związek nie należy do grupy substytucji nukleofilowej, bo to jest typ reakcji, a nie typ związków, czy woda należy zatem do grupy zwiazków spalania?

Obrazek
weź udział:

19 gru 2011, o 11:58

Źle się wyraziłam. Miałam na myśli ze na laboratoriach z organy na które chodzę wszystkie wykonywane przez nas preparaty są podzielone na kilka grup. np. przegrupowania i reakcje różne, substytucja elektrofilowa, substytucja nukleofilowa itd. I ten właśnie kwas octowy jest wpisany do grupy związków "substytucja nukleofilowa" a wszędzie znajduje że reaguje mechanizmem substytucji elektrofilowej dlatego pytam o to. Oczywiście wiem, że to kwas karboksylowy. Przykro mi, że wynikło z tego takie nieporozumienie. Dalej bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.

19 gru 2011, o 13:43

Dodam jeszcze, że przed wykonywaniem syntezy związku jest wejściówka na której m.in. jesteśmy pytani o mechanizm reakcji związku i ogólnie o jakieś rzeczy związane z nazwą grupy do której przydzielono związek. Mam nadzieję, że teraz wszystko jasne.

19 gru 2011, o 13:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]