Wita m. Jak wiadomo nadmanganian potasu redukuje się w środowisku zasadowym do zielonego manganiąnu (VI) potasu. A znane jest doświadczenie , w którym redukuje się go glukoza w środowisku zasadowym do manganu na IV stopniu utlenienia przez VI i V a po ogrzaniu do III i II? czemu glukoza redukuje nadmanganian niżej niż do VI stopnia utlenienia w środowisku zasadowym?
27 mar 2012, o 18:45
ckad
Dołączył(a): 29 mar 2012, o 00:14 Posty: 13
Re: Redukcja KMnO4
jedyne co przychodzi mi do głowy to to że po utlenieniu glukozy powstaje kwas który może reagować z jonami OH- a przez to obniżyć pH roztworu co skutkuje redukcją na niższy stopień utlenienia.
1 kwi 2012, o 01:30
piczu14
Dołączył(a): 26 mar 2008, o 17:40 Posty: 247
Re: Redukcja KMnO4
No tak nie jest na pewno bo ilość OH- musiała by być konkretna do ilości pozostałych reagentów, a tak nie jest. Dowiedziałem się jednak że chodzi tu o potencjały redox. Czy może ktoś mi to przybliżyć?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników