Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
substancja 
Autor Wiadomość

Post substancja
Witam wszystkie tęgie głowy .
Jestem nowym na forum i przyznaje się bez bicia , że nie jestem już ani chemikiem , ani studentem chemii .
Lubię główkować , wpadł mi do głowy pewien pomysł , lecz brakuje mi jednego elementu ,
otóż /
i tu zwracam się do dużo mądrzejszych odemnie ,
czy istnieje jakaś substancja chemiczna w stanie ciekłym , która rozgrzewa się w momencie jej mieszania i która nie jest oczywiście wybuchowa ?.
Za wszelką pomoc z góry serdecznie dziekuję

12 kwi 2012, o 22:08

Post Re: substancja
Jak do wody wsypiesz granulki wodorotlenkuu sodu to podczas mieeszania bedzie się wydzielało ciepło.

13 kwi 2012, o 21:37
@MODERATOR

Jednakże z wodorotlenkiem sodu trzeba mocno uważać, ponieważ przy dodawaniu go do wody naprawdę mocno się nagrzewa i naczynie może pęknąć lub oparzyć. Dodatkowo dochodzą jeszcze żrące opary...

13 kwi 2012, o 22:12

poldek napisał(a):
czy istnieje jakaś substancja chemiczna w stanie ciekłym , która rozgrzewa się w momencie jej mieszania i która nie jest oczywiście wybuchowa ?.

NaOH chyba jednak nie jest taką substancją.

14 kwi 2012, o 10:28

Ale koledze chyba chodzi o substancję która w trakcie samego mieszania zaczyna się rozgrzewać, bez dodawania innych substancji. Jak wiadomo wprawiona w ruch ciecz podczas mieszania dostaję dodatkową energię mechaniczną która może zostać zamieniona na cieplną. Jednak zależy o ile chcesz podgrzać tą teoretyczną ciecz i w jakich warunkach ma pracować. Zakładam, że ma zostać zastosowana w jakimś urządzeniu mechanicznym;)

Good Morning,

PS: Mam Demo wersje internetu.

14 kwi 2012, o 13:51

Substancje które rozgrzewają się same z siebie pod wpływem mieszania raczej są żadkością(może ciecze przechłodzone), ale jest od groma mieszanin i reakcji które wytwarzają ciepło. Może chodzi ci o te, które wytwarzają ciepło we wkładach rozgrzewających?

14 kwi 2012, o 21:50
@MODERATOR

Qwerty napisał(a):
przez Qwerty » So kwi 14, 2012 9:50 pm
Substancje które rozgrzewają się same z siebie pod wpływem mieszania raczej są żadkością(może ciecze przechłodzone), ale jest od groma mieszanin i reakcji które wytwarzają ciepło. Może chodzi ci o te, które wytwarzają ciepło we wkładach rozgrzewających?

No nie tak do końca. Przecież podczas mieszania cieczy dochodzi do tarcia między cząsteczkami a w jego wyniku powstaje energia cieplna. Inna sprawa, że jest to zjawisko raczej niezauważalne gdyż między innymi szybkość oddawania ciepła do otoczenia jest większa bądź równa od szybkości jego tworzenia.
Jednak w warunkach laboratoryjnych używając cieszy o dużej lepkości i odpowiedniego mieszadła (i jego prędkości) można uzyskać zwiększenie temperatury od samego mieszania.

15 kwi 2012, o 07:05

Tak taką substancją jest bodajże alkohol etylowy .

15 kwi 2012, o 21:45

po dodaniu do wody oczywiście

15 kwi 2012, o 21:46

Ano właśnie, tylko, ja myślę, że polodek chce czegoś co jest mocno namacalne i może mieć zastosowanie praktyczne, musi sprecyzować...

16 kwi 2012, o 11:18

Witam i dziękuję wszystkim za podpowiedzi .
Otóż chodzi mi o jakąś substancję która by się rozgrzewała pod wpływem mieszania cyklicznie , to ciepło wytworzone miałoby być odbierane przez inny czynnik , niewiem czy wyraziłem się zrozumiale , interesuje mnnie coś co by nagrzewało się powtarzalnie , nie wiem czy coś takiego istnieje , nie udało mi się znaleźć w internecie , dlatego postanowiłem zapytać się ludzi z tej dziedziny ,, was .
Pozdrawiam poldek

17 kwi 2012, o 22:13
@MODERATOR

poszukaj na elektrodzie. w jednym z wątków dot. wiatraków jest link do dokładnego opisu układu wytwarzającego ciepło wskutek "mieszania" cieczy z tym, że tam wykorzystywane było (mówiąc w skrócie) tarcie a nie jakiekolwiek reakcje chemiczne. sporo postów jest w tych tematach, więc nie będzie łatwo, ale niestety to jedyne co mi przychodzi do głowy.

"zadajmy sobie pytanie czy musiało do tego dojść?
skoro doszło to znaczy, że musiało!"

18 kwi 2012, o 09:51

To o czym mówisz to są reakcje cykliczne ale nie słyszałem żeby jakakolwiek produkowała dużą ilość ciepła. Jedyne takie reakcje jakie robiłem i widziałem to cykliczna zmiana barwy ale nie wydziela ona ciepła. Jeżeli reakcja wydziela dużo ciepła to znaczy że raczej jest ona nieodwracalna. Według mnie nie znajdziesz takich cieczy w chemii bo jak zmieszasz 2 i wydzieli się ciepło np NaOH i HCl stężone roztwory wodne to nie da się zrobić żeby poprostu cofać tą reakcje i tak w kółko. Szukaj raczej w jakiś procesach fizycznych jak napisał nicnowego bo w chemii tego raczej nie znajdziesz.

19 kwi 2012, o 01:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]