Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Otrzymywanie Fosforu 
Autor Wiadomość

Post Otrzymywanie Fosforu
witam
czytalem sobie ostatnio troche na temat roznych pierwiastkow i
zainteresowala mnie tradycijna metoda otrzymywania fosforu
pisalo tam ze otrzymywano go poprzez odparowanie moczu zwierzencego
lub przez dlugie prazenie kosci zwierzencych.

a terez moje pytanie :
istnieja jeszcze jakies sposoby otrzymywania czystego fosforu metoda domowa z dostepnych skladnikow?

pozdro u_238

Albert Einstein (1879 - 1955)

18 kwi 2005, o 08:32

z zapalek :lol: a chodzi ci o czerwony, bialy czy czarny?

18 kwi 2005, o 11:17
Ta metoda "tradycyjna" polega na odparowaniu moczu w ktorym znajdują się związki fosforu lub użyciu kości które są też bogate w związki fosforu ogulnie reakcja polega na redukcji Ca3(PO4)2 węglem w obecności SiO2 jako topnika tą sul można kupić w sklepie ogrodniczym pod nazwą "mączka kostna odklejona" albo "super fosfat Potrójny" tylko trzeba go zobojętnić Ca(OH)2 bo jest to hydroksosul o wzoże Ca(PO4)2. Ale wątpie żeby była to metoda domowa wymago około 1400 st.C :szok: no chyba że ktoś ma w domu palnik acetyleno-tlenowy 8) choć od pewnego czasu już nic mnie nie zdiwi

19 kwi 2005, o 23:59

a moze jest metoda jeszcze troche latwiejsza.
Palnik mi nawalil :lol:

20 kwi 2005, o 08:57
@GŁÓWNY MODERATOR

=karpiu= CZYTAJ co ty piszesz!!! Nie istnieje coś takiego jak Ca(PO4)2. Poza tym gdyby to była hydroksosól to przecież trzeba by ją potraktować KWASEM aby była obojętna...
Myślę że chodziło o Ca(H2PO4)2 czyli o diwodorofosforan wapnia, który faktycznie można ale wcale nie trzeba zobojętniać - po ogrzaniu do wysokiej temp przejdzie w Ca(PO3)2 czyli metafosfoan wapnia.

Istnieje łatwiejsza metoda, polegająca na redukcji kwasu metafosforowego metalicznym glinem, ale nie jest ona jeszcze dpracowana.

20 kwi 2005, o 17:38
tak jak powiedział menorzinho z azpałek ale nie jest to za bardzo opłacalne najlepiej zedżeć to o co się pociera zapałki (najlepsze są te tandetne z wizerunkami kobiet :wink: nie dlatego że fajnie wyglądają tylko jest tam jej najwięcej) w skład tego ustrojstwa wchodzą zwiazki manganu antymonu mielone szkło i fosfor czerwony w składzie 20%-30%
i klej. Aby odzielić klej związki antymonu i manganu trzeba dodać do masy z pudełek 10% HCl i ogrzać całość do wrzenia. w trakcie ogrzewani te związki się rozpuszczą i możliwe będzie odsączenie osadu w skład którego wchodzi już tylko P i mączka szklana. ale rozdzielenie tej mieszaniny to koszmar chyba że masz jakiś rozpuszczalnik dla P . jak nie to trzeba go kilkukrotneie destylować w denaturacie taz wlewamy denaturat do naczynia z osadem (najlepiej jakiejś kolbki) i gotujemy aż do wrzenai na łaźni wodnej (nie wolno gotować bezpośredno na ogniu) P nieznacznie rozpuszcza się w wrzącej dykcie destylujemy i w tam gdzie zbieramy nasz etanol po oziębieniu wytrącają sie małe kryształki osad fosforu destylacje trzeba powtużyć kilkakrotnie ja sam nigdy tego nie robiłem informacje zdobyłem w książce S. Sękowski "pierwiaski w moim labolatorium"

20 kwi 2005, o 17:39
@GŁÓWNY MODERATOR

fosfor nie destyluje z etanolem!!! Trzeba to zrobić tak że ogrzewamy etanol do wrzenia, wlewamy go do kolbki z fosforem, mieszamy, po czym zlewamy etanol znad fosforu i innych rzeczy i przelewamy do aparatu destylacyjnego. Oddestylowujemy etanol, a w kolbie pozostaje fosfor.

20 kwi 2005, o 17:45

jak otrzymac 20-30g fosforu bialego
i na ile ekonomiczna jest metoda z zapalek

21 kwi 2005, o 08:21
Jest to metoda absolutnie nieekonomiczna.

Aby otrzymać 20-30 g fosforu białego, trzeba 20-30 g fosforu czerwonego ogrzewać bez dostępu powietrza do ok. 550 stopni C (t. topnienia) a następnie tworzące sie pary ochłodzić. Fosfor, który zacznie się osadzać, to biała odmiana.

21 kwi 2005, o 10:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]