hydroliza amidów - tworzenie pochodnych
Witam. Analiza amidów polega głównie próbie rozpuszczlaności i tworzeniu pochodnych (hydroliza zasadowa - nie podstawionych, kwasowa - mono i di podstawionych [przy czym 10% H2SO4 niepodstawione i 70% H2SO4 mono i di]). Później analiza częsci kwasowej i zasadowej.
Ale jak wygląda analiza alfa keto kwasów? Analiza rozpuszczlanościowa już daje "śmieszne" wyniki
Hydroliza kwasowa prawdopodobnie daje oczekiwany ezultat - musze to jeszcze potwierdzić na TLC. Ale troche się obawiam jak ten tlen ketonowy zachowa się w środowisku kwaśnym. Jak wiadomo z ketonami czasami dzieją się cuda
Prośba do was - czy zna ktoś jakąś publikację, jakąś pozycję literaturową odnośnie analizy glioksyamidów (mono, di i nie podstawionych)? Związków z którymi działamy nie ma niestety w bazach sdbs.