Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Jakie syntezy z azotynem potasu?... 
Autor Wiadomość

Post Jakie syntezy z azotynem potasu?...
Witam
Ostatnio pomyślałem sobie o przetestowaniu reakcji azotanu (V) potasu z ołowiem. Czy ta reakcja szybko zachodzi, gdy azotan jest stopiony? (oczywiście wszystko robiłbym w zamkniętym tygielku) Tlenek ołowiu byłby pewnie zanieczyszczony ołowiem, ale przy okazji powstałby azotyn sodu - i właśnie na nim najbardziej mi zależy.
Jak chciałbym go otrzymać:
1. Do tygielka włożyłbym trochę KNO3 i Pb - więcej KNO3 8)
2. podgrzałbym to do stopienia i czekał aż zajdzie reakcja...
3. Po ostygnięciu tygielka rozpuściłbym jego zawartość w 100ml wody i przesączył.

W przesączu miałbym roztwór KNO3 i KNO2. Specjalnie nie wiem jak obie substancje rozdzielić - chyba się nawet nie opłaca. (100g azotynu kosztuje parę złotych)
Ale przecież mogę otrzymać jakiś azotyn, tak "na półkę" tylko jaki ??
Znalazłem na Wikipedii 2 azotyny: Azotyn amonu(który jest rozpuszczalny) i azotyn izopropylu (który jest nierozpuszczalną cieczą). Czy ten drugi otrzymam dodając alkohol izopropylowy do r-ru KNO3 i KNO2? I stąd pytanie: jakie jeszcze mogęotrzymac azotyny poprzez dodawanie "czegoś" do r-ru KNO3 i KNO2? (mogą być rozpuszczalne, nierozpuszczalne, organiczne lub nieorganiczne)
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam, Rafał

Zapraszam
http://www.odczynniki.pl.tl

11 sie 2012, o 19:33

Post Re: Jakie syntezy z azotynem potasu?...
Nie wiem czy taki tani ostatnio na allegro 250g starego azotynu sodu poszło za 30zł + przesyłka :lol: (takie odejście od tematu)
Lepiej zrób azotyn sodu jak już i mogłbyś zrobić żółcień anilinową i inne wsk. masz to w organicznej sękowskiego. :)

13 sie 2012, o 13:17

a coś innego niż wskaźniki(do preparatyki zajrzę), o żółcieni też wiem, ostatnio filmik na you yube oglądałem... a azotyny metali można otrzymywać w rekcji soli metalu i azotynu sodu/potasu?? np. azotyn miedzi, cyny...

Ja mogę polecić sklep gdzie można kupić 100g za 4,31zł (azotyn sodu) + wysyłka - wszystko zależy od sklepów, jedne mają drogie odczynniki a inne tanie.
Jeszcze popatrzyłem na temp. topn. azotanu (VI) potasu i wcale nie jest niska, ale z tym sobie chyba poradzę

Zapraszam

13 sie 2012, o 19:45

Tylko patrz na czystość :) Tak można tylko te azotyny są rozpuszczalne więc trochę trudno będzie to zrobić chyba że produkty mają dużą różnice rozpuszczalności np. Siarczan sodu i azotyn miedzi myśle teoretycznie że po zmieszaniu i zatężeniu następnie odstawieniu do lodówki ale tak aby nic nie wykrystalizował aby był letni nasycony roztwór. Jeżeli wrzucisz do niego kryształem Na2SO4 to powinien ci on wykrystalizować a Cu(NO2)2 zostanie w roztworze. Ale to wszystko domysły :D
Pozdrawiam ero97

14 sie 2012, o 11:17

To fajnie jeśli można otrzymać w ten sposób azotyn miedzi 8)
A na domowe laboratorium to co wg Was można zsyntezować? - coś co można jeszcze wykorzystać do jakiejś reakcji, syntezy organicznej, itp.

A np. jak zajdą reakcje:
1.Azotyn potasu(r-r)+ jod
2. azotyn potasu + gliceryna
3. Azotyn potasu + woda amoniakalna
4. azotyn potasu + wanilina

Jak będę topił Kno3 z Pb w tygielku to ta mieszanina się nie zapali? nie wybuchnie? itp... Tak dla bezpieczeństwa pytam - bo panuje przy tym wysoka temperatura...

Zapraszam

14 sie 2012, o 19:07

No jasne że jest to nie bezpieczne pracujesz ze stopionym utleniaczem :D Więc myśle że przydałaby się maska ochronna na całą twarz a nie tylko okulary. Na twoim miejscu bym sobie dał spokój i kupiłbym ten odczynnik za kilka zł. Szkoda zdrowia :D
Pozdrawiam ero97

15 sie 2012, o 11:32

Azotyny alkilu (poppery, itp.) otrzymuje się z wolnego kwasu azotawego. O ile dobrze pamiętam roztwór KNO2 należy zakwasić H2SO4 i dodać alkohol. Ester powinien wydzielić się jako górna warstwa. Kwas azotawy sporządza się zawsze in situ bo jest nietrwały. Należy pamiętać że azotyny i kwas azotawy są trujące. Same estry również, są też nietrwałe, ulegają rozkładowi z wydzieleniem m. in. tlenków azotu.

30 sie 2012, o 20:38

Co do otrzymywania samego azotynu to nie łatwiej byłoby podgrzać poprostu KNO3 do 400*C i starać się nie umrzeć. Chyba że chcesz po prostu przetestować reakcję azotanu potasu z ołowiem (sztuka dla sztuki).

16 wrz 2012, o 11:10

Z racji, że kupiłem sobie 1kg azotynu sodu za mniej niż 30zł z wysyłką (nie pomyliłem z azotanem :) ) chciałbym zadać pytanie do otrzymywania azotynu pewnego alkoholu: Czy kwas siarkowy można zamienić na inny? np. borowy, solny, szczawiowy...(siarkowy mam, ale mi go szkoda do tej syntezy)
Wiem, że w reakcji siarczanu żelaza z kwasem szczawiowym powstaje kwas siarkowy, czy w reakcji kwasu szczawiowego z azotynem sodu otrzymam kwas azotawy?

Zapraszam

22 wrz 2012, o 14:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]