Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Redukcja nitrozwiązków hydrazynami 
Autor Wiadomość

Post Redukcja nitrozwiązków hydrazynami
Witam,
Czy ktoś mógłby tutaj bardziej szczegołowo opisać redukcje np. nitropropanu do n-propyloaminy? Interesuję mnie ta metoda ze wzgledu na trudno dostępny LAH ;( a także na jej dużą wydajność i czystość produktów końcowych.
Czy mechanizm reakcji jest analogiczny jak w reakcji Wolffa–Kiżnera? oraz czy warunki reakcji mają być podobne ? Ogólnie to prawie nic nie znalazłem na ten temat;/

9 kwi 2010, o 03:10

Rozumiem że nikt nie redukował wodzianem hydrazyny ani jej solami nitrozwiązków? Proszę jeszcze raz o pomoc szukam przekopuje i nic nie mogę znaleźć Boyd McMurry Vogel i lipa ;/

18 kwi 2010, o 15:53
Zasłużony dla forum

Rozpuszczasz nitrozwiązek w np. EtOH, dodajesz palladu na węglu [1%], chociaż inne postaci też stykną. Potem wkraplasz 40% wodzian hydrazyny, troche grzejesz, troche nadmiar, troche TLC coby obczaić jak idzie- trzeba tylko uważać na początku, bo lubi "wystartować z kopyta", wiec pierwsze porcje delikatnie, pogrzać, jak zacznie gazować można jechać dalej ;) Idzie bardzo ładnie.

Pozdrawiam

18 kwi 2010, o 16:07
Post odp.
Dostępności LAH-u jest tylko mitem i doskonale zastąpi go Red-Al w wielu ciekawych syntezach , jednak bazujesz na krawędzi zapytania uważaj byś nie przeginał bo tutaj nie hyperreal !! o ban znacznie łatwiej .
Zgadzam się z poprzednikiem ... reakcja potrafi namieszać i po chwili ciszy następuje dość gwałtownie dla tego uczulanie robimy małymi porcjami z zachowaniem dystansu nadmiernego dozowania..., brak natychmiastowej reakcji jest właśnie tą chwilą ciszy ...., dodatek katalizatora w oparciu o Pt ew. Pd. jest czynnikiem koniecznym wszelkie katalizatory tlenkowe posiadają uwarunkowania, podobnie do niklu raney-a zwykle ten ostatni w odróżnieniu od innych posiada najmniejsza trwałość i tylko taki "świeży" posiada możliwość katalizy , temat jak myślę niebawem przekroczy granicę i wyląduje w śmietniku...

eko

19 kwi 2010, o 00:08
@MODERATOR

Ktoś może wyjaśnić na czym, w tym konkretnym przypadku, polega proces indukcji reakcji i nagły skok szybkości reakcji?
Pytam z ciekawości. O takiej metodzie redukcji nitrozwiązków nie słyszałem jeszcze :oops:
Pozdrawiam
Analityk

19 kwi 2010, o 01:21
Zasłużony dla forum

Co do latania tematu do kosza- ja uważam że żadna! wiedza nie powinna być objęta restrykcjami.Z posyskaniem wiedzy i technologii nie będą miały problemu osoby które chcą sie brać za syntezę dragów na większą skalę, wspierane finansowo przez mafie etc. za to amatorzy którzy potrzebują tą reakcję, BYĆ MOŻE, do innych celów- tak. A każdy ma wybór, czy pchać się w nielegalne doświadczenia, czy nie- nie warto...

Znasz w miarę analogiczny przykład z katalizowaniem nitrowania przez tlenki azotu? Tj. nitrowanie czystym klarownym dymkiem potrafi wystartować gwałtownie na sufit po 5min czekania, a taki czerwony syfek reaguje ładnie od razu. Tutaj jest podobnie-autokataliza przez produkty przejściowe, wyglada to podobnie do reakcji łańcuchowej w bombie atomowej ;)

Dokładnego mechanizmu reakcji nie znam. pewnie jeszcze jest zmienny i zależny od warunków ;)

Katalizować to można też czasami np. zelazem na zeolitach, Ni raneya może prowadzić do hydroksyloamin i innych przejśąciowych, pallad jest "najpewniejszy"- katalizuje wszystko do końca ;)

19 kwi 2010, o 16:41

Dlaczego uważacie od razu że chodzi mi o aminy biogenne i ich pochodne? Po prostu ogólnie jest mało wszędzie o redukcji nitrozwiązków szczególnie tańszymi metodami nie wymagającymi wysokiego ciśnienia lub tak jak powiedział Eko niedostepnych odczynników typu LAH który jeśli już jest dostępny to w bardzo wysokich cenach.

Znalazłem także że rod jest świetny jako katalizator w tej reakcji, jak by ktoś chciał poczytać:

http://www.google.com/books?hl=pl&lr=&i ... ne&f=false

19 kwi 2010, o 17:15
@MODERATOR

Sativ, znam proces o którym mówisz. Dziwi mnie, że w obecności hydrazyny i katalizatora reakcja jest katalizowana przez tlenki azotu. Ciekawi mnie jej mechanizm.
Pozdrawiam
Analityk

19 kwi 2010, o 21:37

Post Re: Redukcja nitrozwiązków hydrazynami
(...) od tematu, czy zamiast czystej hydrazyny lub wodzianu hydrazyny można używać soli hydrazoniowych (np. siarczanu hydrazyny)?

7 cze 2012, o 09:42

Redukcja Wolfa-Kirżnera idzie w środowisku silnie zasadowym

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

8 cze 2012, o 14:51

Arion napisał(a):
Redukcja Wolfa-Kirżnera idzie w środowisku silnie zasadowym

A co do tego tematu ma redukcja W-K ?

9 cze 2012, o 02:08

Hydrazyną redukuje się ketony a nie nitrozwiązki, znana mi literatura milczy na temat takiej metody redukcji gr. nitrowej. Do redukcji grupy nitrowej najlepsza jest cyna albo żelazo. Jeśli jestem niedoinformowany to chętnie zapoznam się z odpowiednią literaturą. Natomiast jeśli faktycznie do redukcji gr. nitrowej można stosować wodzian hydrazyny to jaki problem wygenerować go z soli hydrazyny i NaOH nawet w naczyniu reakcyjnym?

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

14 cze 2012, o 13:00

Diez-Cecilia, E., Kelly, B., Rozas, I., One-step double reduction of aryl nitro and carbonyl groups using hydrazine, Tetrahedron Letters (2011), doi: 10.1016/j.tetlet.2011.09.112

8 wrz 2012, o 12:40
PROFESJONAŁ

Arion napisał(a):
Hydrazyną redukuje się ketony a nie nitrozwiązki, znana mi literatura milczy na temat takiej metody redukcji gr. nitrowej. Do redukcji grupy nitrowej najlepsza jest cyna albo żelazo. Jeśli jestem niedoinformowany to chętnie zapoznam się z odpowiednią literaturą. Natomiast jeśli faktycznie do redukcji gr. nitrowej można stosować wodzian hydrazyny to jaki problem wygenerować go z soli hydrazyny i NaOH nawet w naczyniu reakcyjnym?

To i ja dołożę jeszcze od siebie :) W poniższym artykule opisano redukcję grup nitrowych wodzianem hydrazyny. Synteza sprawdzona parę lat temu przeze mnie i działa w 100%!
Zhang, Jun; Xu, Ri-Wei; Yu, Ding-Sheng: A novel and facile method for the synthesis of octa(aminophenyl)silsesquioxane and its nanocomposites with bismaleimide-diamine resin, Journal of Applied Polymer Science, Volume 103, p. 1004 - 1010

19 wrz 2012, o 20:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]