Witam, Czy można otrzymać azotan wapnia w wyniku reakcji azotanu amonu i wodorotlenku wapnia? Odmierzyłem teoretyczne ilości z jakich powinien powstać (37g wodorotlenku wapnia oraz 80g azotanu amonu) ale coś jest nie tak;/ Po kilku godzinach ogrzewania nadal w kolbie jest biały osad oraz można wyczuć wydostający się amoniak. Co zrobiłem źle ?
_________________ A kiedy ja dostanę gwiazdkę ? ... Miałem na myśli, że chcę jak Smok :> Strącić jedną trzecią z nieba ...
Good Morning,
PS: Mam Demo wersje internetu.
30 wrz 2012, o 12:37
mar28
@MODERATOR
Re: Otrzymywanie Azotanu Wapnia
Może spróbuj tą metodą: (Preparatyka Supniewski) W parownicy porcelanowej, ogrzewanej na łaźni wodnej, zobojętniamy 504g 25% kwasy azotowego 100g węglanu wapniowego. Roztwór gotujemy, sączymy, a przesącz zagęszczamy i odstawiamy na dobę w lodówce. Odsączamy wydzielone kryształy i suszymy je bibułą. Przesączy odparowujemy do suchości i suszymy pozostałość w temp. 140 st. C w celu otrzymania soli bezwodnej. Równanie reakcji: CaCO3 + 2 HNO3 ---> Ca(NO3)2 + CO2 + H20 Co do Twojej metody, to nie wiem dokładnie, ale raczej nie zajdzie reakcja, a amoniak pewnie z azotanu amonu powstał... Metoda, którą podałem jest łatwa do wykonania i skuteczna.
30 wrz 2012, o 14:29
Technet
Reakcja podana przeze mnie zachodzi jednak troszkę się pomyliłem xd w założeniu było 80 g Azotanu amonu, ale suchego a ja użyłem do doświadczenia wilgotnego przez co zawartość masowa samego azotanu była mniejsza. W związku z czym musiało trochę pozostać wodorotlenku wapnia który nie świadczy o wyniku reakcji.
_________________ A kiedy ja dostanę gwiazdkę ? ... Miałem na myśli, że chcę jak Smok :> Strącić jedną trzecią z nieba ...
Good Morning,
30 wrz 2012, o 17:47
Technet
Preparatyka Supniewskiego podaje, że roztwór azotanu(V) wapnia należy przesączyć i odparować do sucha - tyle mówi teoria. Mój roztwór podczas odparowywania staje się żółty;/ Zapewne kolor pochodzi od tlenków azotu jednak skąd one się tam wzięły?
Good Morning,
7 paź 2012, o 16:58
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
Przyczyną jest najprawdopodobniej zanieczyszczenie żelazem lub związkami organicznymi. To pierwsze można zlikwidować alkalizując roztwór wodorotlenkiem wapnia, a to drugie dodając wody utlenionej porcjami, aż r-r się odbarwi.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości