Witam Jak można otrzymać chlorek selenu z tlenku selenu? Czy jak się doda do kwasu solnego tlenek selenu a następnie odparuje roztwór to powstanie chlorek selenu? Czy może tlenek zareaguje z wodą zawartą z kwasie solnym tworząc kwas selenowy zamiast chlorek... Osoby znające się na chemii:) (a jest ich tu dużo) proszę o wytłumaczenie reakcji. Ps. Czy istnieje węglan selenu? Wszystko chcę wiedzieć teoretycznie. Pozdrawiam
Dołączył(a): 20 kwi 2005, o 16:24 Posty: 248 Lokalizacja: bartenstein
Re: Chlorek selenu z tlenku selenu...?
wydaje mi się,że zakładana przez ciebie reakcja nie zajdzie czytałem w jakiejś preparatyce,że ów związek powstaje tylko przez spalanie selenu w czystym,bezwodnym chlorze jutro zajrzę i dam odpowiedź
selen ma analogiczne właściwości jak siarka - więc w srodowisku wodnym raczej ta reakcja nie zachodzi
_________________ "Nie odzywając się w towarzystwie ryzykujesz uznanie za głupka, odzywając się rozwiejesz wszelkie wątpliwości"
21 paź 2012, o 20:43
rtecwet
Re: Chlorek selenu z tlenku selenu...?
Chetnie przecztam co "tam" napisali:) A z broku, jodku, siarczku da sie otrzymac chlorek selenu? - w jakiejs reakcji wymiany... I w jakim rozpuszczalniku trzeba by to wykonac? - woda?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości