Autor |
Wiadomość |
PrzemoChem
|
 Dziwny nalot na kryształach
Witam! Już jakiś czas temu zmieszałem roztwory siarczanu(VI) miedzi(II) i siarczanu(VI) żelaza(II), a później powstałą mieszaninę wykrystalizowałem. Uzyskałem dzięki temu zielonkawo-niebieska kryształ. Nie dbałem o jego kształt, więc jest bez jakieś określonej formy. Jednak intryguje mnie inna rzecz: po dłuższym pobycie na wolnym powietrzu pokrył się bardzo jasnoniebieskozielonym (ciężko określić barwę, ale jest dość bliska białej) nalotem. Co dziwniejsze, kiedy sporządziłem drugi raz roztwór tych dwóch soli i pozostawiłem w kuchni, aby woda odparowała na dnie ukazał się osad, podobny kolorem do nalotu, o którym przed chwilą pisałem. Jeśli ktoś z Was byłby w stanie mi wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje, i co tam powstało, byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam, PrzemoChem
|
6 sty 2013, o 01:17 |
|
 |
Dobry666
*
Dołączył(a): 14 sty 2009, o 19:45 Posty: 492 Lokalizacja: Zgierz
|
 Re: Dziwny nalot na kryształach
Uwodnione sole (kolorowe) zwietrzały i powstała Ci sól bezwodna koloru białego - właściwie to mieszanina tych dwóch bezwodnych soli ściślej rzecz ujmując. Jeśli chcesz to potwierdzić to nalej na jakieś szkiełko wrzącej wody, na drugie nasyp swojej białej substancji i przykryj np. jakąś zlewką. Po pewnym czasie sole pobiorą wilgoć z powietrza, uwodnią się i nabiorą kolorów.
|
6 sty 2013, o 09:52 |
|
 |
MacHalski
Dołączył(a): 3 gru 2008, o 21:32 Posty: 284 Lokalizacja: Tiutiurlistan
|
Czy ten białawy nalot/osad jest rozpuszczalny w wodzie? Jeśli nie, to czy rozpuszcza się w kwasach?
_________________ Terz chcem gwiasdke.
|
6 sty 2013, o 14:11 |
|
 |
PrzemoChem
|
Co do nalotu to udało mi się po części go usunąć, po prostu przepłukując kryształ wodą z kranu. Do Dobry 666: W takim razie proszę Cię o wytłumaczenie mi, dlaczego kryształ CuSO4 nie wietrzeje, a już długi czas jest na wolnym powietrzu, a już kryształ zrobiony z dwóch soli wietrzeje, nawet w roztworze wodnym?
//mar28 - scalono dwa posty
|
6 sty 2013, o 14:35 |
|
 |
Technet
|
PrzemoChem wystarczy że FeSO4 uwodniony wietrzeje i już to będzie naruszać sieć krystaliczną.
_________________ A kiedy ja dostanę gwiazdkę ? ... Miałem na myśli, że chcę jak Smok :> Strącić jedną trzecią z nieba ...
Good Morning,
PS: Mam Demo wersje internetu.
|
7 sty 2013, o 17:53 |
|
 |
rtecwet
|
Podobnie jest z K2SO4 też tak się z nim dzieje po jakimś czasie. Ja uważam, że na powierzchni powstaje związek bezwodny. W Twoim przypadku bezwodny siarczan miedzi - który jest biały...
7 sty 2013, o 19:08 |
|
 |
PrzemoChem
|
Ok, dzięki Wam za wszelkie odpowiedzi.
|
7 sty 2013, o 19:11 |
|
 |
Dobry666
*
Dołączył(a): 14 sty 2009, o 19:45 Posty: 492 Lokalizacja: Zgierz
|
Powiem Ci, że przypomniało mi się z czasem, że na moim FeSO4 podczas krystalizacji (dawno temu) też pojawiła się "biała breja" w roztworze. A dlaczego zachodzi to już w r-rze a nie na powietrzu nie wiem ; )
|
8 sty 2013, o 10:13 |
|
 |
PrzemoChem
|
Właśnie dość ciekawa sprawa jest z tym.
|
8 sty 2013, o 22:38 |
|
|