Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Rakotwórczy tlenek siarki VI? 
Autor Wiadomość

Post Rakotwórczy tlenek siarki VI?
Witam!
Od dłuższego czasu na wiki w zakładce niebezpieczeństwa widnieje informacja, że SO3 jest bardzo toksyczne i rakotwórcze. Wiem, że wikipedia nie jest wiarygodnym źródłem informacji, tym bardziej patrząc na karty charakterystyki, jednak trochę mnie zdziwiła ta informacja. Jest ktoś w stanie powiedzieć, czy w tej niecodziennej informacji jest choć źdźbło prawdy?

10 sty 2013, o 00:19

Post Re: Rakotwórczy tlenek siarki VI?
Połknięty może spowodować perforację żołądka i jelit a w efekcie śmierć( 3g powinno wystarczyć). Skórę i oczy sobie daruję, to oczywiste. Inhalacja może skończyć się podrażnieniami dróg oddechowych, również odoskrzelowym zapaleniem płuc. A teraz cytując ze strony http://inchem.org/ : "Repeated or prolonged inhalation of the aerosol may cause effects on the lungs. Repeated or prolonged inhalation of the aerosol may cause effects on the teeth. This may result in tooth erosion. Strong inorganic acid mists containing this substance are carcinogenic to humans. " No i z tymi zębami też fajna sprawa. Ludzie pracujący przy nim dłużej skarżyli się na większą łamliwość zębów, szorstkość etc; następuje odwapnianie zębów.

10 sty 2013, o 00:48

Czyli jednak z tego co przeczytałem(przetłumaczyłem...) SO3 może być rakotwórcze dla ludzi, a myślałem, że to tylko głupi wpis na wiki.

10 sty 2013, o 00:55
@MODERATOR

Jest dość dużo prawdy w tym że SO3 jest kancerogenne właśnie z uwagi na właściwości wdychania poprzez drogi oddechowe i skórę , jest wiele prac wystarczy poczytać na ten temat w toksykologii , zupełnie nie zgadzam się z teorią że Wiki jest wiarygodna raczej przeciwnie zbyt wiele informacji jest czysto teoretyczną napisaną ręką niedouczonego usera o poziomie wiedzy max. licealnym niejednokrotnie błędnym w jego zrozumieniu.
Nie jest to wiarygodne źródło raczej podstawowe narzędzie służące jedynie licznikowi odsłonięć , tutaj proponuję w celu zapoznania się z tematem czytanie Polskich preparatyk nieorganicznych doskonałych wielu autorów.....
Wiki jako baza wiedzy jest najgorszą formą z możliwych opieranie się na tej wiedzy na forum zawsze jest śmieszne :lol:
Czytaj odpowiednie publikacje chemiczne nie sugeruj wypociny z Wiki jako argument bo nikt nie będzie chciał pisać w tym temacie ......
pozrdrawiam
eko

10 sty 2013, o 01:13

Właśnie dlatego później wyszukałem karty charakterystyki, i nie znalazłem na nich nic o rakotwórczości, dlatego informacja na wiki wydała mi się wręcz śmieszna.

10 sty 2013, o 01:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]