Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Złoto, metale szlachetne - odzysk z elektroniki 
Autor Wiadomość

Post Re: Zloto,metale szlachetne odzysk z elektroniki......
eko osiem, czytałeś może książkę "Recykling metali nieżelaznych" Marian Kucharski, ostatnio ją studiowałem i mogę polecić.

17 sty 2013, o 19:44
@MODERATOR

kadek napisał(a):
eko osiem, czytałeś może książkę "Recykling metali nieżelaznych" Marian Kucharski, ostatnio ją studiowałem i mogę polecić.

"kadek" znam tą pozycję i wiele innych, proponuję trzymać się tematu w wolnej chwili posprzątam temat ze zbędnych postów
pzdr

18 sty 2013, o 00:16
@MODERATOR

Ja mam pytanie: jaka jest mniej więcej zawartość poszczególnych metali w złomie elektronicznym? Oczywiście rozumiem, że zależy to od złomu... :) Ale mimo wszystko chyba da się oszacować z grubsza zawartość poszczególnych metali?

I drugie pytanie: kiedyś chciałem się "pobawić" w odzysk złota ze złomu elektronicznego (ale zabrakło czasu, odczynników, aparatury i pieniędzy, więc złom wyrzuciłem :cry: ). Miałem złom z nowszych urządzeń (komputerów, telefonów komórkowych itp.) oraz ze starego telewizora (tak na oko z lat 60 lub 70). Złom pierwszy z w/w wyglądał jak złoto, natomiast drugi wyglądał bardziej jak cyna niż złoto. Czy mimo to można przypuszczać, że zawierał złoto? Jak się mniej więcej rozkładała historycznie zawartość poszczególnych metali w złomie elektronicznym na przestrzeni ostatniego stulecia?

27 sty 2013, o 18:16

A z wyświetlaczy ciekłokrystalicznych (czarno-białych lub kolorowych) też da się w domowych warunkach jakieś metale odzyskać?

Zapraszam
http://www.odczynniki.pl.tl

31 sty 2013, o 10:55

Witam, zrobiłem pierwszą próbę :) Nie udało mnie się wytworzyć na tyle ciągu by doprowadzić SO2 do roztworu więc posłużyłem się pirosiarczynem. Wytrącił się jasny osad. Za dużo reduktora? PH powinno być 2-3? Czy może jeszcze jest uteniacz w roztworze? Odnośnie osadu to czy jak zagotuje roztwór do rozpuści się czy usunąć go przed dalszymi próbami? Wiem, że PH można podwyższyć za pomocą NaOH, a jak obniżyć?

Pozdrawiam

31 sty 2013, o 21:41

Witam
Właśnie mam trochę pozłacanych styków i kwasy (HCl, HNO3 i H2SO4)
"Pomożecie" mi uzyskać z tego złoto?
Zakładajmy, że nie mam możłiwości otrzymania SO2.

Najpierw trzeba to rozpuścić w wodzie królewskiej, jak by szło wolno to podgrzać pod chłodnicą zwrotną - to wiem:)

Bardzej mnie interesuje jak z tego roztworu odzyskać złoto dobraj czystośći albo jakiś związek złota...

Przeczytałem, że zamiast dwutlenku siarki można "wrzucić" hydrazynę albo sól Mohra. I właśnie ciekawi mnie, czy jakbym po roztworzeniu tych styków w wodzie królewskiej dodał do tego sól Mohra to czy strąciło by się czyste złoto, czy złoto + inne metale??
Za pomoc bardzo wam dzieuję.
Pozdrawiam, Rafał

Zapraszam
http://www.odczynniki.pl.tl

8 mar 2013, o 18:55
@MODERATOR

Po pierwsze by uzyskać wodę królewską /aqua regia/ kwasy muszą być stężone mieszaninę należy przygotować bezpośrednio przed jej użyciem, reaktywność wody królewskiej wzrasta wraz z temperaturą w zależności od jednorazowej ilości użytego złomu potrafi się samodzielnie rozpędzać do bardzo wysokich temperatur których należy unikać z uwagi na bezpieczeństwo absolutnie nie należy dopuścić do utraty panowania nad reakcją rozpędzenia, optymalna temp. to ok.60-80C dla tego złom należy dozować małymi porcjami.

Wyświetlacze ciekłokrystaliczne tak jednak najchętniej starej daty, wszelkie lampy w tym kineskopowe wraz z osprzętem doskonale nadają się do odzysku po uprzednim rozdrobnieniu oraz odtłuszczeniu, ogólnie czym starszy złom tym bardziej wydajny wszelkie starocie elektroniczne jak telewizory lampowo -tranzystorowe gry komputerowe telewizyjne czy stare /komputery/ tpu Atari,Comodore,Amiga lub telefony komórkowe tzw. cegły zawierają w sobie 1000x wiecej metali szlachetnych niż obecnie produkowane w nowoczesnych technologiach :-(

Dotyczy to również wszelkich katalizatorów dopalania spalin paliwa stosowanych w samochodach osobowych zachodnich czyli lata 80-siąte gdzie już wtedy walczono o czyste powietrze... tutaj kto wtedy wiedział co znaczy paliwo bezołowiowe jeśli wszelkie dostępne benzyny niebieska i żółta były uszlachetniane tetraetylkiem-Pb (C2H5)4Pb powodującym gigantyczne neurodziałanie na ludzki organizm, tutaj przykładów są tysiące od DDT zwanego Azotox czy Systox poprzez zwykły Azbest uznawane wtedy jako najwyższe osiągnięcie technologii, nie warto się rozpisywać... nie ten temat w tym poście....

Amatorski odzysk metali szlachetnych tym bardziej rożni się od przemysłowego podstawowymi możliwościami dostępu.... dla tego stosujemy amatorskie technologie odzysku metali opracowane indywidualnie dla własnych potrzeb, metoda gazowego SO2 jest sprawdzona działa, zamiana tak reaktywnego gazu na dodatek NaHSO3 powoduje w roztworze metali spadek wydajności oraz liczne zmiany niekorzystne wpływające dla dalszego procesu uzyskiwania bogatego w roztwory mieszanki metali.

Dodawanie celem strącenia Au z roztworu /aqua regia/ innych reduktorów/ niż S02 uważam za zły pomysł nie tędy droga, niestety na skróty się nie da zrobić bez straty w wydajności odzysku.... , zajmując się tym tematem warto wiedzieć co kupić by na tym zarobić :lol:
pozdrawiam
eko

30 mar 2013, o 02:33
@MODERATOR

Witam, z uwagi na wiele podobnych zapytań w temacie odzysku złota , platyny itp. umieszczę tutaj kilka informacji w głównym temacie celem uniknięcia jednorazowego odpisywania na prywatne wiadomości dotyczące odzyskiwania metali szlachetnych które są dla mnie bardzo absorbujące czasowo :roll: .

Utrzymywanie temp. reakcji złomu w wodzie królewskiej jest bardzo istotna powoduje szybsze roztwarzanie metali, czas i temperatura uzależniona jest od składu metali w złomie zachodzi wówczas reakcja Au + 4Cl− + NO−3 + 4H+ → [AuCl4]− + NO↑ + 2H2O gdzie metal przechodzi w kompleks rozpuszczalny chlorozłotowy, w podanym procesie nie należy opierać się dokładnie na podanych wartościach 8-10godzin grzania bowiem są one uwarunkowane od ilości złomu oraz jego składu, niejednokrotnie wystarczy przeprowadzenie znacznie krótszej reakcji.
Otrzymywanie gazowego SO2 opisywane jest w wielu preparatykach nieorganicznych znanych autorów można go otrzymać na wiele sposobów wystarczy poczytać wymienione preparatyki np.
z siarki spalając ją w obecności tlenu S + O2→ SO2↑,
z siarkowodoru silnie utleniając przy spalaniu 2H2S + 3O2→ 2H2O + 2SO2↑,
z wodorosiarczynu sodu i kwasu siarkowego NaHSO3 + H2SO4→ SO2↑ + H2O + NaHSO4,
z siarczku żelaza silnie utleniając przy prażeniu 4FeS2 + 11O2→ 2Fe2O3 + 8SO2↑,

metod jest bardzo wiele które należy dobrać wg. posiadanego sprzętu i odczynników....., oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest wypożyczenie za kaucją małej butli z SO2 od firmy oferującej techniczne gazy, jednak tylko wtedy jest to opłacalne gdy posiadamy na tyle surowca by koszt wypożyczenia oraz miesięcznej opłaty za butlę był tego wart :lol:

Woda królewska /aqua regia/ absolutnie nie nadaje się do wtórnego użycia tylko świeżo przygotowana posiada swoje właściwości , wytrącony /zredukowany/ metal Au po przemyciu w wodzie destylowanej i wysuszeniu możemy stopić w zależności od uzyskanej ilości, w tyglu grafitowym lub na własnoręcznie wykonanym azbestowym wykonanie jest bardzo proste i tanie polecam ten sposób, nie stosujemy tygli glinianych z uwagi na absorpcję metalu do wew. takiego nowego tygla czy miseczki glinianej nie polecam powoduje znaczne straty metalu przy topieniu.

Azbest musi być włóknisty drobny ,rozmiękczony w wodzie jest konsystencją podobny do papieru makulaturowego, następnie odpowiednio uformowany w tygielek lub miseczkę suszy się pod ogniem palnika do chwili zupełnego odparowania wody także tej hydro z boraksu stosowanego jako uszczelniacz i katalizator, nie zapominajmy o zrobieniu na miseczce czy tygielku wylewki do wylewania ciekłego metalu.
Przypominam że azbest w postaci suchych krótkich włókien lotnych jest rakotwórczy jeśli będzie wchłaniany poprzez drogi oddechowe!!! , przez skórę czy w innym kontakcie jest bezpieczny nie reaguje nie wchłania się wystarczy mydło i ciepła woda by się jego pozbyć .
Azbest suchy czyli dawniej stosowane siatki palnikowe, uszczelniacze sznurkowe, koce gaśnicze itp. należy z nim obchodzić się wyłącznie wtedy gdy zabezpieczymy drogi oddechowe maską p.pył lub p.gaz.
Teraz tak by nie zastraszać niepotrzebnie :lol: , mokre włókna azbestu tracą swoją lotność i praca z nimi należy do prac bezpiecznych na tyle gdy są mokre, dla tego przy wszelkich suszeniach naczyń wykonanych z azbestu musimy zachować BHP !!!

Topienie metalu w tyglu grafitowym lub azbestowym odbywa się za pomocą pieca indukcyjnego lub palnika gazowego dmuchawkowego jako topnik dodajemy mieszankę suchego proszku węgla drzewnego + chlorek amonu NH4Cl + boraks Na2B4O7 w stosunku wagowym topnika 2:2:1 na stosunek metalu do topnika dajemy odpowiadający 1:1 czyli ile metalu tyle wagowo dajemy topnika , ważne by ścianki tak wykonanego nowego tygla przed użyciem i wysuszeniem pokryć warstwą boraksu sodowego Na2B4O7 zmieszanego z kwasem bornym H3BO3 w stosunku 2:1 użycie większej ilości niż podana kwasu H3BO3 będzie powodować zmatowienie powierzchni topionego metalu dla tego nie należy przesadzić z ilością .....
Tak wykonany tygielek z roztopionym metalem trzeba absolutnie cały czas podgrzewać do chwili wlewania metalu w formę, Au czysty metaliczny stopiony gdy chwilę- trochę przestygnie źle wypełnia formę !

Podczas topienia metalu Au bardzo ważne jest by powierzchnię płynnego złota pokryć tym samym topnikiem utrudniając kontakt stopionego złota z powietrzem atmosferycznym powodującym reaktywność innych nielicznych metali do tlenków powodujących jego niepotrzebne zanieczyszczenie .
Lustrzana powierzchnia metaliczna stopionego metalu o zabarwieniu żółtym błyszczącym zdecydowanie wskazuje na właściwy moment wylania złota do przygotowanej cieplej wysuszonej formy jeśli stosujemy palnik do końca metal wylewany do formy ogrzewamy.
Wszelkie dalsze niepokojące zjawiska takie jak np. pryskanie metalu świadczą jedynie o jego przegrzaniu wtedy należy odczekać aż metal ostygnie do właściwej temperatury, wtedy dopiero można go wylać do uprzednio przygotowanej ciepłej suchej formy.
Większe ilości metalu należy topić jedynie w tyglach grafitowych lub tytanowych w czasie topienia metalu bez względu na stosowany materiał tygla należy go ogrzewać powoli !
pozdrawiam
eko

3 kwi 2013, o 01:39

Witam !
Przygladałem się trochę układom scalonym oraz innym półprzewodnikom i zauważyłem ciekawą rzecz że nasze tranzystory z grupy BF, BC ... i BD 135-140 zawierają dużo więcej złota i srebra co nie jeden scalak i chociarz są małe to warto się nimi zainteresować oraz układami scalonymi z grupy UL i MCY ale tylko naszymi bo zachodnie zamienniki są silnie ''odchudzone'' radzieckie tranzystory i scalaki są jeszcze ''lepsze'' od naszych.
Z zachodnich półprzewodników godne uwagi są tylko duże scalaki z dużą ilością styków a i tak zawierają widoczne gołym okiem tylko srebro np.w tranzystorze BC 238 jest więcej zauważalnego złota niż w scalaku pamięci RAM.
Wracając do odzysku to jestem przy etapie pierwszym z płytek drukowanych pokrytych złotem wyszedł mi ciemno zielony klarowny roztwór z rozdrobnionych scalaków wyszedł ciemno zielony z białawym osadem a jeszcze inny ciemno zielony prawie czarny z rdzawawym osadem i czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego tak wyszło i co te osady mogą zawierać.
Mam pytanie, jakie i czy są metale szlachetne na dyskach twardych , w wyświetlaczach ciekłokrystalicznych oraz lampach?

18 kwi 2013, o 20:51
@MODERATOR

Andrzej76 napisał(a):
radzieckie tranzystory i scalaki są jeszcze ''lepsze'' od naszych.

To jest oczywiste na tyle jak Wołga do Syrenki :lol:

Andrzej76 napisał(a):
Wracając do odzysku to jestem przy etapie pierwszym z płytek drukowanych pokrytych złotem wyszedł mi ciemno zielony klarowny roztwór z rozdrobnionych scalaków wyszedł ciemno zielony z białawym osadem a jeszcze inny ciemno zielony prawie czarny z rdzawawym osadem i czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego tak wyszło i co te osady mogą zawierać

Jeśli napiszesz dokładnie co i jak robiłeś w każdym z etapów może postaramy się odpisać .....
Andrzej76 napisał(a):
Mam pytanie, jakie i czy są metale szlachetne na dyskach twardych , w wyświetlaczach ciekłokrystalicznych oraz lampach?

Oczywiście zazwyczaj znajdziesz tam dwa typowe metale Ag i Au inne sporadycznie w zależności od rodzaju oraz roku produkcji dysków i lamp.
pozdrawiam
eko

19 kwi 2013, o 23:13

Witam !

W sumie to za każdym razem robiłem tak samo wg. przepisu ale różnił się dodawany wsad napewno składem i ilością bo nie jestem w stanie określić wagi metalu we wsadzie i doaję go orjętując się po intensywności reakcji do jego nasycenia a morze czes ogrzewania wpłynoł na jego barwę bo jest go nawet więcej niż białego i wydaje mi się że był ogrzewany z przerwą około 4 godz. jednego dnia a drugie 4 godz. następnego czyli wsad pozostawał w kwasie pełną dobe.

Pozdrawiam

21 kwi 2013, o 23:21

Próbowałem wyodrębnić złoto z wody królewskiej za pomocą gazowego SO2 i ciecz zmieniła kolor z zielonej na ciemno zieloną oraz pojawiły się jakby małe kryształki złota ale było ich bardzo mało i nie wiem czy za krótko podawałem gaz ok.15 min. czy po prostu mało go tam było.
Spróbuję jeszcze raz podać gaz przez dłuższy czas i opiszę jaki był efekt a gaz wytworzyłem w wytwornicy do acetylenu podpalając siarkę i wtłaczając do wewnątrz czysty O2 myślę że jest to w miarę bezpieczna forma wytwarzania SO2 ponieważ wytwornica ma wbudowany ciśnieniomierz oraz zawór bezpieczeństwa.

//mar28: popracuj nad ortografią, a potem weź się za chemię. Zmieniono z SO3 na SO2 zgodnie z poprawką autora postu.

23 kwi 2013, o 19:14

witam. rozpuściłem kilka procesorów w wodzie królewskiej i nie wiem co dalej z tym zrobić. podpowiedzcie tylko tak jak krowie na grznicy bo z chemi to ja dobry nie jestem. z góry dziękuje

5 cze 2013, o 21:49
@MODERATOR

pkmb.korzeniewski napisał(a):
witam. rozpuściłem kilka procesorów w wodzie królewskiej i nie wiem co dalej z tym zrobić. podpowiedzcie tylko tak jak krowie na grznicy bo z chemi to ja dobry nie jestem. z góry dziękuje

Polecam przeczytać ponownie ten temat ze zrozumieniem, bez podstaw chemii niestety nic z tego nie będzie :roll:
wszelkie pytania muszą być sensowne jeśli coś się robi to trzeba wiedzieć co....
pozdrawiam
eko

5 lip 2013, o 23:43

Witam. Mam pare pytań takich bardziej szczegółowych , mianowicie
1. Jaką metoda wyodrebnić z heksachloroplatynianu amonu metaliczną platyne? Czy ten kompleks moze sie rozłożyć na substancje podstawowe pod dzialaniem wysokiej temp, czy tak robić jak kiedyś Mi sie obiło o uszy na uczelni czyli podgrzać do temp 200 "C i podzialać na niego gazowym wodorem,ale amatorsko może to być za bardzo niebezpieczne...
2. Jeśli wiem ze Mój złom ma w sobie tylko rod i platyne z metali szlachetnych to jak je rozdzielić w miare szybko? Dokładnie co zrobić z rodem? :|

20 sie 2013, o 23:22

Witam. Mimo że temat zamarł to mam nadzieje że uda mi się go nieco ożywić i poruszyć nowe wątki do tematu.

Tym razem poruszę nie temat złomu komputerowego a innego cennego materiału. Samochodowych katalizatorów a dokładniej monolitu i metali w nim zawartych (platyna, pallad , rod).

Puki co zająć się chce 2 pierwszymi. Z góry odrzucam metody używane przemysłowo bo dla chemików amatorów są nieprzydatne.

Przedstawię puki co metody ogólnie a potem zobaczymy jak się to rozwinie. Jestem otwarty na rady i opinie.

Osobiście mnie zainteresowało użycie do odzysku mieszanek opartych na tiomoczniku który z tego co czytałem doskonale ługuje nie tylko złoto ale platynę i pallad. Działa przy niskich stężeniach tiomocznika jak i zawartości metali w surowcu co pozwala na użycie niewielkiej ilości chemii przy dużej ilości roztowru.

Potem po zostaje sorbcja na węglu lub jonicie by otrzymać koncentrat metali. Reszta to formalność. Np koncentrat metali potraktować kwasem azotowym który rozpuści pallad nie rozpuszczając platyny. Potem oczyszczanie i wytop.

Inną metodą jest rozpuszczanie metali w kwasie solnym z dodatkiem dwutlenku ceru jako utleniacza który często obecny jest w monolicie.

Słyszałem też metodę polegającą na usuwaniu warstwy pośredniej monolitu na której znajdują się metale która zawiera w składzie właśnie dwutlenek ceru. Jednak nie dokońca wieże w tą metodę bo budowa katalizatora jest różna a powstały osad byłby bardzo drobny i do strącenia metali trzeba by użyć jakiegoś koagulantu.

Są także opcje użycia AR lub niszczenie monolitu za pomocą kwasu siarkowego lub wodorotlenku sodu ale moim zdaniem są to metody nieco mało praktyczne bo wymagają sporej ilości żrącej chemii. No chyba że wkład jest metalowy to sprawa jest łatwa.

To by na początek było tyle. Następnym razem rozwinę metody oraz problemy i wady jakie mogą wystąpić (a przynajmniej jakie ja widzę).

Pozdro.

C.D.N

19 wrz 2013, o 21:24

Ja mam pytanie zupełnie z innej strony. Gdzie mogę kupić wszystkie potrzebne rzeczy tj. kwasy szkło itd. potrzebne do odzysku metali szlachetnych?

22 wrz 2013, o 02:44

Witam wszystkich forumowiczów!
Jestem nowy na tym forum i mam kilka pytań odnośnie rafinacji złota i srebra z wyrobów jubilerskich. Chciałbym rafinować ok. 2,5 kg wyrobów ze złota tygodniowo i ok. 4 kg srebra też wyrobów jubilerskich.
Mam w związku z tym pytanie. Jaka metoda byłaby najlepsza do tego celu?
Czy potrzebna byłaby dodatkowo elektroliza, żeby uzyskać próbę złota i srebra 999,9?
Zależy mi na konkretnych informacjach odnośnie skompletowania sprzętu potrzebnego do tych procesów i odczynników (przybliżone proporcje do tej ilości materiału).
Najlepiej, gdyby ktoś skontaktował się ze mną poprzez prywatną wiadomość i podał swój telefon - wtedy ułatwi i przyspieszy to nam kontakt. Rozumiem, że wiedza kosztuje i za udzieloną pomoc w wyżej wymienionej sprawie chciałbym odwdzięczyć się finansowo.
Pozdrawiam

25 sty 2014, o 02:04

eko osiem napisał(a):
kadek napisał(a):
A jaka byłaby efektywność z użyciem pirosiarczanu sodu do wytrącenia Au zamiast tlenku siarki?

Zdecydowanie bardziej wydajniejsze jest użycie SO2 gazowego, wprowadzając pirosiarczyn sodu/potasu do roztworu pamiętać należy o jego produktach rozkładu które dodatkowo zanieczyszczają niepotrzebnie roztwór przeszkadzając, metoda z pirosiarczanami sprawdzi się wtedy gdy nastawiamy się jedynie na uzyskanie Au nie dbając o wydajności oraz resztę cennych metali.
W pewnych procesach nie należy szukać kompromisu, tutaj znacznie bardziej korzystne jest użycie gazowego SO2 którego amatorskie uzyskanie w prostej aparaturce nie powinno stanowić żadnego problemu dla posiadacza pirosiarczynu :D

Uwaga / dla idących na skróty z pirosiarczynem zwracam szczególną uwagę na fakt że roztwór zawierający Au do odzysku jest silnie kwaśny !!
pzdr.
eko

W skrócie: pirosiarczan jest dobry, ale niezdatny do większości warunków reakcji (wymaga "czystego" materiału wyjściowego) wiedza jak selektywnie wytrawić metale znajdujące się w złomie pozwala wiele rzeczy uprościć.

SO2 nadaje się do odzysku, o ile dysponujemy nim z butli albo aparatu Kippa. Nie da się inaczej.

Siarczan żelazawy jest znanym od wieków :lol: środkiem strącającym złoto o wysokiej czystości. Nie strąca platyny, wystarczy usunąć z osadu jony żelaza HCl. Dobrze wytrącony daje ciężki i łatwy w obróbce ciemnożółty - czarny pył.

Sztuka polega jedynie na doborze wysokokalorycznego surowca (ajfony nie są dobrym źródłem) i dobraniu jak najprostszych metod.No i w sumie chlorek cyny II. O nim też warto pamiętać jako o odczynniku który pozawala wykryć złoto w roztworze zanim rr trafi do utylizacjii...
Ma ktoś z was jakieś doświadczenia w pracy z rodem? Oznaczanie, strącanie, oczyszczanie wodorotlenku, ługowanie spieków?
No i w sumie chlorek cyny II. O nim też warto pamiętać jako o odczynniku który pozawala wykryć złoto w roztworze zanim rr trafi do utylizacjii...
Ma ktoś z was jakieś doświadczenia w pracy z rodem? Oznaczanie, strącanie, oczyszczanie wodorotlenku, ługowanie spieków?

12 lut 2014, o 02:15

Cytuj:
Etap drugi , mamy roztwór metali szlachetnych i innych teraz już trzeba sposobem je rozdzielić, to bardzo proste /
Obecnie posiadamy : Wszelkie metale szlachetne /bez srebra/ w roztworze czas na uzyskanie z tego czystego złota....

Ogrzewamy nasz cenny roztwór do 85-90 C najlepiej na mieszadle magnetycznym jednak to niekoniecznie bo wystarczy mieszanie ręczne proces zachodzi dość szybko, rurką szklaną sięgająca do dna przepuszczamy przez roztwór gazowy SO2 w zależności od metody jego uzyskania /super jeśli wypożyczymy butlę/jednak niekoniecznie bo SO2 można uzyskać na wiele amatorskich sposobów.
Mieszanie znacznie przyspiesza wytrącanie z roztworu czystego złota w postaci gąbczastego osadu i w zależności od intensywności przepływu SO2 czyli wysycenia mogą też powstać krystaliczne płatki złota.
Proces trwa ok. 30-45. minut, końcowym etapem jest brak reakcji na gazowy SO2, powstałe złoto płatki krystaliczne i gąbczasty osad zawiera 96-97,% Au !! ,

Mam dwa pytania, może ktoś tutaj pomoże / odpowie :)

W chwili obecnej Au z odsączonego roztworu wytrącam hydrazyną (pozwalając jej samej stopniowo pracować przez całą wysokość roztworu, wytrącając Au).

W ostatniej mojej próbie, złomu który zawierał między innymi nikiel (Cu, Ni, Au, Sn) hydrazyna po przepracowaniu całego roztworu -nie- wytrąciła Au. Nie wiem w którym miejscu popełniłem błąd, jednakże zmusiło mnie to do poszukiwania innego sposobu strącania Au.

Czy roztwór gazowy SO2 po prostu przepuszczamy od dna pojemnika z przefiltrowanym roztworem? Jest on normalnie do kupienia w hurtowniach chemicznych?

Jako, że nie znam przyczyny nie wytrącenia Au hydrazyną, czy SO2 ma jakieś "przeciwskazania" w zależności od stopu złomu z au (np wcześniej wspomniany Ni, Sn)?

Z góry dziękuje za odpowiedź,

14 mar 2014, o 12:55

Ja się skończyłem bawić w takie odzyskiwanie już 2 lata temu, teraz jest tyle tego elektronicznego złomu, że nie ma czasu na odzyskiwanie, są firmy które skupuja całe elementy tzn. procesory, płytki, katalizatory itp. w takich cenach, że nie opłaca się grzebać.

17 mar 2014, o 15:26

Witam, zajmuję się od niedawna odzyskiem złota a raczej staram się go odzyskać :lol:
Mam sporo KG pozłacanych rzeczy takich jak: procesory, RAM, tranzystory stare UFO, itd itd
Elementy pozłacane wrzucam do wody królewskiej, później oddzielam płatki złota przesączając go na sitku i szmatce. Wrzucam do żaroodpornego pojemniczka i dodaje 10 ML Azotu i 10 ML K.Solnego.
Wszystko ładnie się rozpuszcza oprócz śmieci które później oddzielam od mieszanki. I teraz pytanie:
Jakim cudem wytrącić to złoto z tej mieszanki ?
Czytałem i jedni piszą że Pirosiarczyn Potasu, kupiłem, zacząłem wrzucać do momentu aż mieszanka zmieni kolor, ale niestety nic tam nie ma oprócz jakich drobinek podobnych do bardzo małych granulek kawy, które nie da rady oddzielić od wody, próbowałem na różne sposoby i ni cholery.
Ale, miałem nie cały gram czystego 999 złota, z którym postępowałem tak samo, tylko że przy dodaniu Pirosiarczanu Potasu na dnie pojawił się czarno-brązowy osad, który po wysuszeniu okazał się złotem, dlaczego tak nie jest w przypadku złota które ściągam przykładowo z RAMów ?
Bardzo prosiłbym o podpowiedzi.
Z góry Dziękuję :)

23 cze 2014, o 19:02

Proponuję wszystkim złotolubnym , aby przedmioty miedziane , które są pozłacane a więc styki, wprowadzenia itp. najpierw trawić w rozc. techn. azotowcu. Złoto zostaje , miedzi mówimy pa pa! Dopiero płatki złota trawimy w AR , wiem może to wydawać się bezsensowne , ale wtedy możemy mieć pewność , że odzyskujemy złoto łatwiej...
sam tak odzyskiwałem złoto z motoroli i 5 tranzystorów rodzimej produkcji :P

23 cze 2014, o 21:50
@MODERATOR

iwan9796 napisał(a):
Jakim cudem wytrącić to złoto z tej mieszanki ?

Tutaj nie potrzeba cudu wystarczy dokladnie przeczytać temat ze zrozumieniem, pirosiarczyn ładnie wytrąci metal jeśli ten będzie w roztworze w miarę czysty inaczej szkoda czasu podobnie jest z hydrazyną, proszę dokladnie czytać temat przed pisaniem postów.
Cała sztuka polega na ocenie tego co posiadamy, najważniejszy jest materiał wyjściowy i na jego podstawie dokonuje się oceny oraz metody odzysku, bzdurnych rad i metod jest na necie tysiące dla tego wszystko się miesza powodując niezrozumienie.

Starałem się opisać proces odzysku metali szlachetnych od poczatku wychodzać ze złomu elektronicznego jako miks wszystkich metali, jednak jak czytam z waszych postów stanowi to duży problem niepotrzebnie bowiem zupelnie inaczej odzyskujemy metale gdzie wiemy dokladnie jakim prawie jednorodnym surowcem dysponujemy i jaki metal chcemy z tego odzyskać dla tego temat ogólny nalezało by rozdzielić na poszczególne osobne.

Odzysk metali szlachetnych z katalizatorów samochodowych to bedzie zupelnie osobny temat nie mieszajmy go w elektronikę bo będzie jedynie przeszkadzał powodując zamieszanie w wypowiedziach.

Złoto i platyna wytrącane silnym reduktorem potrafią przyjąć barwę czarną i upodobnic sie do sadzy z komina tyle że nie są tłuste jak sadza ale metal potrafi być bardzo drobnym pyłem dla tego nie stosujemy silnych reduktorów bo pył strasznie utrudnia sączenieale pisalem juz o tym wcześniej ....
Wszelkie doradztwo oraz super pomysły proszę przed napisaniem postu 2x przemyśleć bo temat niepotrzebnie się rozrasta w klony co powoduje jego nieczytelność, kazdy pomysł jest dobry rownież ten by wcześniej wygotować w stęzonym HNO3 by pozbyc się nadmiaru innych niepotrzebnych metali, dokladnie tak robilem w przypadku tranzystorow ze zlotym układem jednak wsześniej mechanicznie należy usunąć korpus i nadmiar metalu.

Pomysł z topieniem platyny napisany jest przez oszołoma lub kogoś kto nie zna jej temp. topnienia na warunki amatorskie nie do uzyskania, proszę nie pisac bzdur zasłyszanych z neta bo to zwyczajnie kompromituje piszącego,
pozdrawiam
eko

23 cze 2014, o 23:27

No ok, przepraszam ale jestem kompletnie zielony w tym jeszcze
Czyli normalnie wytrącać złoto z królewskiej pirosiarczanem ?
I czy nadaje się do tego siarczan(IV) sodu ?
I, co robić z tym osadem podobnym do "sadzy z komina", bo nie mogę ani go oddzielić od roztworu ani nic.
Czyli im czystsze złoto tym łatwiej go później odzyskać?
Pierw przed wytrącaniem zawsze dodaje trochę sody kaustycznej, ale nie wiem jaką ilość, pomóżcie proszę.
Czytałem wcześniejsze posty, i wszytko szło dobrze dopóki nie dowiedziałem się o rafinacji za pomocą CO2, nie posiadam i nie mogę posiadać tego związku, dlatego tak ważne są dla mnie te informacje, co robić po odgotowaniu złota, jak wytrącać itd.
Gdyby ktoś napisał to po kolei i dokładnie to był bym na prawdę wdzięczny i nie było by już takich głupich pytań. Dziękuję za wyrozumiałość i mam nadzieję, że uzyskam odpowiedzi lub ktoś napiszę co i jak po kolei robić na mój rozum :roll: :|

24 cze 2014, o 00:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona