Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Frakcje benzyny 
Autor Wiadomość

Post Frakcje benzyny
Witam
W tym temacie pragnę zapoczątkować rozmowę na temat benzyny(takiej używanej jako paliwo) i z tego co można z niej wyodrębnić poprzez destylację lub inne procesy. Przyznam się szczerze, że nigdy nie próbowałem destylować benzyny, ale myślę, że z Waszą pomocą coś z niej wyodrębnię w postaci czystej. A przy okazji przepisy też się mogą przydać pozostałym użytkownikom forum. Więc moje pytanie brzmi: Co po kolei destyluje gdy podgrzewa sie benzynę 98? Byłbym wdzieczny za podanie przedziału temperatur oraz nazw substancji, które będą sie po kolei skraplać w chłodnicy... Na chwilę obecną to na tyle moich pytań do tematu.
Ps. Destylację beznyny mam zamiar wykonać z użyciem czaszy grzejnej - także wszystko będzie bezpiecznie:)
Będę wdzieczny za pomocne odpowiedzi.
Pozdrawiam, Rafał

Zapraszam
http://www.odczynniki.pl.tl

3 maja 2013, o 10:21

Post Re: Frakcje benzyny
Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z tego, że benzyna to mieszanka pewnie dziesiątek (jak nie więcej) różnych węglowodorów? Do tego dochodzą jeszcze inne dodatki jak np. MTBE, środki antykorozyjne itp. Więc jeśli prosisz o podanie zakresu wrzeń poszczególnych związków to niestety nie otrzymasz odpowiedzi :)

Jeśli na prawdę chcesz destylować benzynę, choć nie wiem po co, to wiedz, że jej zakres wrzenia to ok. 35*-230*C i w ciągu całego tego okresu "coś" destyluje, nie ma tak, że załóżmy w 45*C oddestyluje Ci składnik A, później 40*C przerwy i w 85*C oddestyluje składnik B... To by było zbyt łatwe

6 maja 2013, o 09:40

A nie da się z takiej benzyny uzyskać przykładowo heksan cz.?
Na początku podgrzewa się benzynę do 60*C i czeka aż przestanie destylować, potem podstawia się nowy odbieralnik i zwiększa temperaturę do 65*C. Substancja, która się skropli to nie np. heksan, oktan albo MTBE?
I tak zwiększać co 5* aż dojdze się do 100*C, powstało by z 15 frakcji, żadna z nich to nie jakiś czysty zwiazek?

Zapraszam

6 maja 2013, o 18:36

Niet, w benzynie jest mnóstwo związków wrzących w takich samych lub podobnych temperaturach! Np. izomery heksanu czy pentanu, wrzące w prawie identycznych temperaturach...

Używając prostej destylacji na pewno nie uda Ci się wyodrębnić jakiegokolwiek czystego związku (swoją drogą nawet rafinerie nie wiedzą w 100% co jest w ich benzynach bo to się ciągle zmienia :P )

7 maja 2013, o 11:51

Skoro są izomery to racja, nie da się. Mówi się trudno...

Zapraszam

8 maja 2013, o 10:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]