Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ] 
Płynny stop z galu. 
Autor Wiadomość

Post Płynny stop z galu.
Witam
W najbliższym czasie będę miał 10g galu.
Chciałbym zapytać jak zrobić z niego płynny stop? Znam tylko ten z indem i cyną. Ale indu nie mam a sklep, który go może sprzedać za 50g chce ponad 200zł. Dlatego też szukam innego rozwiązania. Temperatura topnienia tego stopu ma wynosić max. 20*C. Proszę Was o pomoc, bo gal jest trochę drogim metalem i nie chciałbym go zmarnować na mieszanie z innymi metalami - nie wiem co by z tego wyszło. Jeżeli macie ciekawe informacje na ten temat proszę napiszcie co wiecie.
Ps. Ile według Was powinien kosztować gal? Ile Byście za niego zapłacili. Chodzi o małe ilości 10-20g.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam, Rafał

Zapraszam
http://www.odczynniki.pl.tl

26 lip 2012, o 17:07
@MODERATOR

Post Re: Płynny stop z galu.
Ja za 6g galu zapłaciłem 5zł swego czasu...

26 lip 2012, o 19:30

A gdzie kupowałeś? Znasz jakiegoś sprzedawcę, który sprzedaje za mniej niż 30zł 5g ??

Zapraszam

26 lip 2012, o 20:31
@MODERATOR

Niestety mają już po 9zł 1g :szok: Ja kupowałem go prawie rok temu.

26 lip 2012, o 21:50
@MODERATOR

Tutaj dużo zależy od oferowanej czystości metalicznego Galu ,podobnie jest z metalami szlachetnymi w wyrobach próba próbie nie równa ceny bardzo zróżnicowane czysty Gal nie jest tanim metalem ogólne dostępnym , wszelkie jego stopy czy produkty techniczne podobnie do metali szlachetnych zawierające dodatki innych metali są znacznie tańsze od czystego metalu, posiadałem ten metal w niby czystości 99% w cenie 1g./6zł jednak przeliczenie dotyczyło zawartości metali nie danego pierwiastka, dla tego pisanie na temat musi zawierać jego czystość jako metalu, na www amazon.com jest wiele ciekawych pozycji .....
Oferuję do sprzedaży dla zainteresowanych metaliczny Gal w czystości 99,9999% czterokrotnie rafinowany oznaczony na oryginalnym opakowaniu producenta jako sp.cz. w cenie 15zł /1g jedno opakowanie oryginał to 10g ,oczywiście istnieje możliwość podziału na dowolne naważki jak również wiele innych ciekawych metali ,pierwiastków soli lub związków ..... ,
wszelkie info na pw. zapytaj czego szukasz...... prawdopodobnie już znalazłeś :lol:
pozdrawiam
eko

26 lip 2012, o 23:59

Może być nawet techniczny ten gal, mi nie chodzi o syntezy organiczne czy o produkcję jakiejś soli galu czda ale o to, żeby to się topiło w temperaturze ok. 30*C i żeby z tego dało się różne stopy robić. Co do stopów, to zna ktoś jakieś oprócz galistanu?
Bo chodzi mi o to aby on był płynny w temperaturze pokojowej albo niższej...
Eko jeżeli bym kupił 20-30g galu to czy gram mógłby mnie kosztować 4zł ?? Pytam bo czasami jest niższa cena jak się kupuje "większe ilości".

27 lip 2012, o 09:20
@MODERATOR

Mój gal był czystości cz., czyli 99-99,9% (teoretycznie). Co do tematu, gal topi się w temp. 30 st.C, więc czemu nie możesz go zastosować samego?

27 lip 2012, o 09:47
@MODERATOR

rtecwet napisał(a):
Może być nawet techniczny ten gal, mi nie chodzi o syntezy organiczne czy o produkcję jakiejś soli galu czda ale o to, żeby to się topiło w temperaturze ok. 30*C i żeby z tego dało się różne stopy robić. Co do stopów, to zna ktoś jakieś oprócz galistanu?
Bo chodzi mi o to aby on był płynny w temperaturze pokojowej albo niższej...
Eko jeżeli bym kupił 20-30g galu to czy gram mógłby mnie kosztować 4zł ?? Pytam bo czasami jest niższa cena jak się kupuje "większe ilości".

Jeśli chodzi o sole galu też oczywiście są dostępne bez problemu jednak w wysokiej czystości , technicznych produktów nie oferuję poza kilkoma wyjątkami z worka :lol:
niestety wybacz gal do nich nie należy.
Może przy zakupie 20-30g galu ktoś nastawiony altruistycznie zgodzi się go sprzedać w proponowanej przez ciebie cenie za gram, tego nie wiem szukaj próbuj motywuj...
mar28 napisał(a):
Mój gal był czystości cz., czyli 99-99,9% (teoretycznie). Co do tematu, gal topi się w temp. 30 st.C, więc czemu nie możesz go zastosować samego?

Z tą czystością bywa różnie nie zawsze wyliczenia są prawdą wielu sprzedawców nie radzi sobie z odczytywaniem podajac błędne dane jeśli chodzi o czystość pierwiastka, dla przykładu np. zawartość procentowa podawana jest dla metalu w danym związku.... czyli wszystkich zawartych metali które mamy w związku chemicznym stopie czy innym ustrojstwie przy zawartości kilku metali to wartość całości będzie wysoka dla przykładu dla K2PtCl6 program podaje zawartość metalu razem z potasem , przy zakupie odczynnika czda wszystkie wartości są czytelne bezsprzecznie ....
Ile to razy widziało się slogany w sklepach marketach typu : wyprzedaż 70% promocja -50% :lol: prowadzi to jedynie do chęci zakupu czując okazję której tak naprawdę nie ma i nie było :lol:
Doczyszczanie metali czy związków chemicznych do wysokich czystości jest procesem długotrwałym i kosztownym tutaj nie bardzo można liczyć na okazyjny zakup w bardzo niskich cenach typu promocja czy wyprzedaż , dla tego jest wielu oszustów oferujących techniczne surowce jako czyste lub czyste odczynniki oferowane jako czda , uczulam bo to ważne : każdy odczynnik czda musi posiadać analityczny wykaz zawartości zanieczyszczenia w tym zawartość np. wody itp. wyraźnie wyszczególniony.
pozdrawiam
eko

27 lip 2012, o 23:17
@MODERATOR

Eko, zgadzam się z tobą w pełni co do oszukiwania czystości. Sam kupiłem sód, który miał być cz., a dostałem sód wymieszany chyba z solą!

28 lip 2012, o 10:25

Eko zapytam jeszcze o metale takie jak :
- ind 10g
- sód 50g
- lit 20g
- bor 10g
Chciałbym dowiedzieć się w po jakiej cenie byś je mógł sprzedać?

Co do tematu, to chyba nie będzie innego rozwiązania jak zrobić ten stop z indem albo zostawić gal jako czysty nie robiąc stopów.

Od wszelkich zapytań jest pw. sorka nie udzielam tego typu informacji w innej formie niż zapytanie na pw. pytanie nie dotyczy tematu /e-8

Zapraszam

28 lip 2012, o 14:52

O ciekawym wg. mnie zjawisku jeszcze chciałbym porozmawiać.
Opiszę Wam jak "przypadkowo" zrobiłem stop z galu:
Te 10g galu, o którym pisałem jeszcze nie mam, ale kiedyś dostałem kawałek wielkości 5 kropli, zamknąłem go hermetycznie w szklanej ampułce.
Dzisiaj chciałem zobaczyć jakie ma właściwości, czy szybko się topi, czy robią się kuleczki tak jak z rtęcią, itp....(z racji, ze mam mieć go więcej)
Niestety zbiłem ampułkę, żeby wydobyć gal (mogłem stopić i wylać). trzymał się ścianki szklanej, więc to szkło z galem włożyłem do probówki z wodą i lekko podgrzałem.
Gal się stopił i opadł na dno probówki, wszystko wylałem na ceramikę, wyjąłem kawałki szkła i miałem czysty gal. Niestety nie chciał mi zastygnąć, żeby mi ten mały kawałek (wielkości 4 kropel wody)nie zginął włożyłem go do do nowej ampułki dodałem wody (żeby się do ścianek nie przykleił) i zatopiłem ampułkę licząc, że po dłuższym czasie zastygnie. Tak się nie stało przez 8 godzin. Moje pytanie brzmi : co się stało z tym galem? Nie ma ośrodka do krystalizacji, stop z minerałami, które są w wodzie się utworzył, czy co... Jak sprawić, żeby on był znowu w formie stałej??
Tutaj filmik jak to wygląda, słabiej się błyszczy http://www.youtube.com/watch?v=bYupXfep ... e=youtu.be

Zapraszam

29 lip 2012, o 19:17
@MODERATOR

A skąd masz ten gal, może to jest właśnie galinstan z termometru? Z własnego doświadczenia wiem, że gal, który stopiony da się do ampułki i zatopi, to leży stopiony przez długi czas. Ja miałem taki stopiony przez ponad pół roku!

29 lip 2012, o 19:35

To nie był stop bo krzepnął po ostudzeniu.
Czemu prędzej nie mówiłeś, że gal może być płynny bez dodatku innych metali?
Aby znów był stały to trzeba dodać kawałek stałego, żeby zapoczątkować krystalizację, czy jak inaczej?

Zapraszam

29 lip 2012, o 20:09
@MODERATOR

Nie próbowałem krystalizacji, ale chyba tak jest. Nie mówiłem wcześniej, bo myślałem, że chodzi ci o warunki normalne, a nie w ampułce...

29 lip 2012, o 21:35

Gal krzepnie w temperaturze około 29,6 ; żeby zapoczątkować krystalizację konieczne jest przechłodzenie o około 1 stopień, czyli 28 st. C. Metale krystalizują (upraszczam nieco) same, pierwszy zarodek krystalizacji utworzy się sam, tam gdzie najszybciej odprowadzane jest ciepło a więc przy ściance naczynia. Nigdy nie widziałem "problemów" z krzepnięciem galu, jest to fizycznie niemożliwe, jeżeli w galu nie ma pierwiastka stopowego. Oczywiście są sytuacje (rzadkie) w których wprowadza się do metalu ośrodki krystalizacji w postaci pyłu, bądź innych metali ale robi się to w zupełnie innych celach, tj, rozdrobnienia ziarna, albo np. modyfikacji struktury składnika stopowego (np. w siluminach). Wprowadzanie zarodka z tego samego metalu stosuje się jedynie przy otrzymywaniu monokryształów, aby otrzymać kryształ o danej orientacji krystalograficznej (orientacja będzie taka sama jak zarodka).

Nie ma czegoś takiego jak problemy z krzepnięciem metalu ;) Metal po obniżeniu temperatury zawsze skrystalizuje ( wyjątkiem jest sytuacja ekstremalnie szybkiego chłodzenia, w której otrzymamy tzw. szkło metaliczne, ale jest to stan metastabilny i takie szkło z czasem krystalizuje). Albo masz stop / zanieczyszczenie, albo temperatura jest zbyt wysoka.

Należy unikać kontaktu galu z wyrobami z aluminium !!

30 sie 2012, o 20:57

Hmmm, chyba nie da się tu edytować postów ?

Jest jedna sytuacja o której zapomniałem, a ktora czasem się zdarza. Sorry, jestem dziś bardzo zmęczony. Gal jest jednym z nielicznych metali, który w stanie ciekłym ma tendencję do przechładzania się. Tworzy on wtedy ciecz przechłodzoną o większej lepkości, zamiast skrystalizować. Wygląda to tak jakby nie chciał krzepnąć. Zarodek nie powinien być jednak potrzebny. Na ogół pomaga mocniejsze przechłodzenie. Wstaw go do lodówki, albo zamrażalnika, na 99% powinien szybko skrzepnąć. Jeśli nie pomoże, potrząśńij i dotknij końcem igły, przebijając błonkę tlenku i ochładzaj znowu. Rzecz jasna zarodek heterogeniczny (dotknięcie zestalonym galem) od razu zapoczątkuje krystalizację, ale nie powinien być potrzebny.

30 sie 2012, o 21:04

Też przeczytałem tę wzmiankę o przechładzaniu się galu; włożenie go do lodówki na jakiś czas pomogło - zamienił się z ciekłego w ciało stałe :)

Ale dzięki za fachowy opis jak ten gal krystalizuje i w jakich warunkach...

Zapraszam

31 sie 2012, o 18:30

Mam jedno pytanko zna ktoś jakiś sklep internetowy gdzie można by kupić np.chlorek galu ?

Ja znam nawet dobre ceny za chlorki i azotany/ kontakt priv /e-8

25 cze 2013, o 20:07

Można kupić tlenek galu - nawt ktoś chyba na forum sprzedaje.
Z chlorkiem galu się nie spotkałem, ale mogę załatwić tlenek galu 99,9% za 50zł i odsprzedać osobie, która potrzeubje...

Najczęście kupuje sie tlenek galu albo sam gal i z niego otrzymuje samemu różne sole...

Zapraszam

26 cze 2013, o 13:14

aha nie spoko tlenek wiem gdzie można kupić interesuje mnie chlorek galu albo jakiś dobrze rozpuszczalnego w wodzie jego związek oprócz tlenku tego metalu

26 cze 2013, o 15:04
@MODERATOR

Azotan galu jest dostępny w forumowej ofercie amp. 10g.
Azotan galu czda Ga(NO3)3 amp.10g Fluka
wystarczy zapytać sprzedawcę o cenę i dostępność..

27 cze 2013, o 00:11

ok dzięki pewnie skorzystam a jakiś dwu pierwiastkowy np. GaF , GaS ?

27 cze 2013, o 11:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]