Dołączył(a): 19 cze 2013, o 19:06 Posty: 34 Lokalizacja: Sandomierz
Nieznane pierwistki...
Jak myślicie czy na Ziemi, czy przynajmniej we wszechświecie istnieją nieznane pierwistki? Sądzę, że gdzieś coś siedzi. Zapraszam do dyskusji
5 lip 2013, o 22:36
Finkur
**
Re: Nieznane pierwistki...
Wszystkie pierwiastki cięższe od bizmutu są radioaktywne. Jest to potwierdzone zarówno teoretycznie, jak i praktycznie. Przewiduje się istnienie wyspy stabilności - kilku pierwiastków o liczbach atomowych 119-126, które będą wyraźnie mniej radioaktywne od innych transuranowców (okres połowicznego rozpadu rzędu milionów lat, a nie kilkunastu-kilkudziesięciu sekund, minut czy dni). Możliwe jest jednak to, że znajdziemy materię, której jądra nie są zbudowane z protonów i neutronów, ale z innych cząstek. Takie cząstki są obecnie syntezowane np. w Wielkim Zderzaczu Hadronów (LHC), możliwe jest także znalezienie antymaterii.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
5 lip 2013, o 22:50
Technet
Już niech lepiej oszczędzą sobie zachodu z szukaniem antymaterii... Teraz są problemy z głowicami nuklearnymi a 'zabawki' z antymaterią mogą narobić niezłego bałaganu
_________________ A kiedy ja dostanę gwiazdkę ? ... Miałem na myśli, że chcę jak Smok :> Strącić jedną trzecią z nieba ...
Good Morning,
PS: Mam Demo wersje internetu.
6 lip 2013, o 09:56
ŁukaszK
Dołączył(a): 19 cze 2013, o 19:06 Posty: 34 Lokalizacja: Sandomierz
chyba wszystkieodkrywane ostatnio pierwiastki są radioaktywne, co nie?
7 lip 2013, o 15:08
Cobi
Domyślam się że nawet na ziemi mogą być jeszcze nieodkryte. Chociażby w jądrze - nikt jeszcze tam nie zaglądał. Tyle co jest planet tyle można się spodziewać że coś tam znajdziemy. Być może w dalekim kosmosie istnieje innego typu materia, kto wie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości