Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Chemia w kuchni 
Autor Wiadomość

Dołączył(a): 20 lip 2013, o 23:44
Posty: 1
Post Chemia w kuchni
Od jakiegoś czasu szukam strony, pozycji, książki, artykułu, czegokolwiek, co mówiłoby o reakcjach chemicznych w kuchni, typu że podczas np. pieczenia wytwarza się kwas który odpowiada za "rumienienie" się ciasta, itp. Nigdzie tego nie mogę znaleźć.
Wie ktoś coś na ten temat?


20 lip 2013, o 23:48
Zobacz profil
***

Dołączył(a): 21 kwi 2011, o 21:58
Posty: 71
Post Re: Chemia w kuchni
http://pl.wikipedia.org/wiki/Reakcja_Maillarda
http://sciencegeist.net/the-chemistry-of-caramel/
http://www.food-info.net/pl/colour/enzy ... owning.htm


21 lip 2013, o 00:17
Zobacz profil

Dołączył(a): 15 cze 2010, o 19:53
Posty: 5
Lokalizacja: świętokrzyskie
Post Re: Chemia w kuchni
Dołączę jeszcze jeden link z aktualnego numeru "Wiedzy i Życia" - http://wiz.pl/8,1156.html.


21 lip 2013, o 21:09
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lis 2005, o 20:10
Posty: 608
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Chemia w kuchni
Miałem kiedyś książkę, w której opisywali dlaczego jabłko po jakimś czasie brązowieje i jeszcze parę innych rzeczy dot. chemii spożywczej, ale niestety nie pamiętam co to była za książka... :roll:


28 lip 2013, o 01:15
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 34 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..