Witam Na którejś ze stron internetowych wyczytałem, że benzamid można otrzymać w reakcji kwasu benzoesowego z mocznikiem. To prawda? W jakich warunkcja to zachodzi? trzeba stopić Da sie tak robić z innymi kwasami, np. kwasem szczawiowym otrzymując oksamid? Ps. Z góry mówię, że pytam teoretycznie:) Liczę na szybką odpowiedź. Pozdrawiam, Rafał
Czołem Benzamid to amid kwasu benzoesowego. Ja bym go otrzymał przez hydrolizę benzonitrylu z H2O2 Czy można to otrzymać jak opisałeś? Nie wiem, pomyślę, może spróbuje jestem praktykiem
28 sie 2013, o 16:32
rtecwet
Re: Amidy kwasów organicznych
Byłbym bardzo wdzięczny gdybyć mógł to sprawdzić - co powstaje w reakcji mocznika z tym kwasem? Co do benzonitrylu to go niestety nie mam.
Wiesz, powiem Ci, że powinno dać radę Jak znajdę chwilę to sprawdzę.
Zobacz na równanie: C6H5COOH + (NH2)2CO ----> C6H5CONH2 + NH3 + CO2.
1 wrz 2013, o 14:31
gambit
**
Zastanawiam się czy pewnym problemem nie będzie duża skłonność kwasu benzoesowego do sublimacji. Zanim mocznik w ogóle się stopi to kwas benzoesowy "ucieknie" dodatkowo osadzając się w różnych miejscach aparatury.
/ dokładnie jak napisałeś , nie tędy droga /e-8
1 wrz 2013, o 14:51
Kozioł
Mocznik ma tt. 133st a PhCOOH ok. 120, nie mniej jednak kwas benzoesowy łatwo sublimuje. Ale zobaczę w praktyce jak to wypadnie, tylko muszę znaleźć chwilę bo puki co mam trochę na głowie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości