Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Synteza nylonu 
Autor Wiadomość

Post Synteza nylonu
Witam!
Chciałbym przeprowadzić doświadczenie z syntezą nylonu. W opisach zwykle jest 1,6 diaminoheksan i kwas adypinowy. Kwas adypinowy można kupić, jednak diaminoheksanu nie mają w sklepach. Czy można go czymś zastąpić np. 1,2 diaminopropanem lub dimetyloaminą albo jak go otrzymać prostymi metodami? Po za tym w czym najlepiej go rozpuścić, często pojawia się cztero lub dwu chlorek węgla, są one jednak toksyczne i trudne do zdobycia.
Myślałem nad cykloheksanem

6 wrz 2013, o 17:19

Post Re: Synteza nylonu
1 primo: idź na łatwiznę i zrób hydrolizę (chyba)kaprolaktamu :D
2 primo: spróbuj z inną diaminą alifatyczną. 1,3-diaminopropan może się nada. Powinieneś otrzymać różne nylony :D
A jeszcze możesz popróbować a aminami aromatycznymi. To dopiero byłaby zabawa.
3 primo: a czy sole chromu(VI), anilina czy może tlenki azotu nie są toksyczne? Są a jak zajmujesz się chemią(zwłąszcza organiczną) to masz na co dzień styczność z takimi substancjami. CCl4 i CH2Cl2 łatwo zdobyć, a (CH2)6 też nie jest witaminką :P
dimetyloamina na pewno się nie nada

8 wrz 2013, o 14:01

Spróbuje najpierw etylenodiaminą, ponieważ diaminopropanu nie mają w sklepie, a dostawa dopiero w styczniu. Syntezuje teraz też kwas szczwiowy z którym też spróbuje. Ciekawi mnie tylko jak zmiana długości łańcucha wpłynie na właściwości nylonu Mam nadzieje, że w tym tygodniu dojdą odczynniki i będe mógł w końcu spróbować. Jak będe w aptece kupie też rywanol, i zobacze co wyjdzie z aminą aromatyczną.

21 wrz 2013, o 22:44

Sorki, że tak późno dopowiadam, ale trochę zapomniałem o forum.

Popróbuj syntezować z różnymi kwasami i aminami alifat.i i aromat. Ale myślę, że użycie rywanolu jako aminy aromatycznej może skończyć się niepowodzeniem. Fakt, zawiera on 2 niepodstawione -NH2. Poza tym, rywanol jest chyba solą kwasu mlekowego... I myślę, że w tej syntezie poliamidów mogą przeszkadzać grupy -OH bo mogą powstawać....estry.
Jak chcesz aromatyczne to kup/zryntezuj np. p-fenylenodiaminę oraz jakiś kwas, np. ftalowy (bo łatwo dostępny) i syntezuj :)
Spróbuj może na początek ogrzewać mieszaninę tych substancji np. z H2SO4. Albo możesz na początek (ale to tylko na skalę probówkową) zmieszać substraty z proporcjach ilościowych i dodaj trochę DCC chyba. Ale to na malutką skalę, bo DCC jest dosyć drogi

25 paź 2013, o 08:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]