Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Laboratiorium syntezy organicznejm, TLC i HPLC - literatura 
Autor Wiadomość

Post Laboratiorium syntezy organicznejm, TLC i HPLC - literatura
Może ktoś mi zaproponować jakąś ciekawą literaturę, w której znajdę procedury syntez organicznych? Chodzi mi nawet o reakcje najbardziej elementarne (tzn. np. bromowanie alkenów). Wiedzę teoretyczną po przeczytaniu kilku książek pod tytułem "Chemia Organiczna" już mam nawet dużą, a mimo to nie wiedziałbym jak praktycznie przeprowadzić takie reakcje w laboratorium.

Mam do rozwiązanie też pewne problemy i nawet nie wiem w jakich książkach szukać odpowiedzi:
1. Kontrola przebiegu reakcji za pomocą chromatografii cieczowej.
2. Wpływ składu układu rozwijającego na współczynnik opóźnienia.
3. Rola trietyloaminy w reakcji Michaela.
4. Organokatalizatory w syntezie asymetrycznej, sposób ich oddziaływania i moc.

Szukam też również praktycznych opisów zastosowań i sposobu postępowania z takimi narzędziami w laboratorium chemii organicznej jak HPLC i TLC.

Bardzo proszę o pomoc. Każda - nawet dot. jednego zagadnienie - będzie bardzo dobra. :)

6 lis 2013, o 18:18

Post Re: Laboratiorium syntezy organicznejm, TLC i HPLC - literat
Częściowe odpowiedzi na swoje pytania znalazłem we "Współczesnej syntezie organicznej" Gawrońskiego (choć raczej specjalistycznie wytłumaczone). Naprawdę nie ma nikt pomysłu gdzie mógłbym jeszcze szukać?

7 lis 2013, o 16:19

Post Re: Laboratiorium syntezy organicznejm, TLC i HPLC - literat
Nie wiem czy dobrze rozumiem o co Ci chodzi, ale preparatykę związków masz obszernie omówioną w książce Vogla "Preparatyka organiczna". Tam masz konkretne przepisy na różne związki + teoria. Poszukaj tam, myślę, że znajdziesz odpowiedzi na wiele swoich pytań.
Pozdrawiam

7 lis 2013, o 23:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]