Witam Jak w tani sposób można otrzymać FeCl2 z FeCl3? Do tej pory używałem metaliczngo żelaza w formie waty. Czy w reakcji chlorku żelaza (III) z nadsiarczanem sodu powstał by Chlorek żelaza (II)? (jodek do jodu redukuje ten nadsiarczan, ale jak będzie z żelazem...) Pozdrawiam, Rafał
Nadsiarczany to utleniacze i jodki do jodu utleniają, a nie redukują.
Co najwyżej Fe2+ do Fe3+ utlenią, ale nie na odwrót
Redukcji Fe3+ do Fe2+ nie polecam, raczej radziłbym zrobić od razu FeCl2. Moja metoda to roztworzenie żelaza w 30% kwasie solnym w kolbie kulistej z korkiem, który mały przepust dla gazów zostawia. Po kilku dniach zebrała mi się warstwa zielonych kryształów. Następnie wygotowałem większość wody, przesączyłem i schłodziłem, a następnie odsączyłem zielone kryształy, które po wysuszeniu schowałem do pudełka.
Redukcja metalicznym żelazem powinna wyjść, ale nigdy jej nie robiłem.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości